Sztuka parzenia zielonej herbaty

Zawsze parzyłam zieloną herbatę według następującej zasady: zalej herbatę wodą o temperaturze 70 stopni i parz przez 5 min. Jakież było moje zdziwienie, kiedy dowiedziałam się, że każdy rodzaj zielonej herbaty przygotowuje się inaczej - wszystko zależy od gatunku, skąd herbata pochodzi, długości suszenia liści, a także od wody jaką zalewamy ją... i to tylko kilka czynników. Jeżeli chcesz parzyć herbatę jak profesjonalista, to koniecznie przeczytaj ten artykuł, a zobaczysz, że twoja ulubiona zielona herbata zacznie smakować jeszcze lepiej!

Czego potrzebujesz?

Wydaje się, że to pytanie jest trywialne… Liście zielonej herbaty, kubek, woda i to już wystarczy by zaparzyć zieloną herbatę. Jednak niekoniecznie, szczególnie jeśli chcesz uzyskać naprawdę wyśmienity smak naparu.

Nie zaparzysz zielonej herbaty bez… zielonej herbaty – to oczywiste, ale warto wybrać odpowiedni gatunek, by efekt był jak najlepszy. Obecnie zarówno sklepy z herbatami i kawami, jaki i te internetowe oferują szeroki wachlarz zielonych herbat. Metodą prób i błędów wybierz najbardziej odpowiednie dla siebie liście, a gdy je już znajdziesz, to nie kupuj ich zbyt wiele.

Nie jest ważny tylko rodzaj liści, ale także jak są one przechowywane. Jeśli kupisz ich zbyt dużo, nawet jeśli będzie to najlepsza zielona herbata na świecie i będziesz ją dobrze przechowywał, to i tak może ona zwietrzeć. Zatem kupuj zapas najwyżej na miesiąc, wówczas masz gwarancję, że herbata jest świeża i nie straciła na wartości.

A jak przechowywać herbatę? Wsyp ją do jak najbardziej hermetycznego pojemnika i postaw je w zacienionym, chłodnym miejscu. Ta zasada dotyczy każdego rodzaju herbaty.

Następne pytanie: w czym parzyć zieloną herbatę? Istnieje cała gama zaparzaczy i dzbanków do przygotowania herbaty, ale możesz to zrobić także w kubku czy filiżance. Jednak w przypadku zielonej herbaty należy pamiętać, że listki powinny mieć możliwość swobodnego rozwijania się. Więc już wiesz, dlaczego nie warto kupować zielonych herbat w torebkach.

Ostatnim niezbędnym elementem, by dobrze zaparzyć zieloną herbatę jest odpowiednia woda. Są takie regiony w Polce, gdzie woda kranowa jest bardzo dobra, jednak są i takie, gdzie może ona popsuć smak nawet najlepszej i odpowiednio przygotowanej zielonej herbaty. W takim wypadku warto zastąpić ją butelkowaną wodą mineralną. Jak poznać czy woda, która leci z twojego kranu nie jest najwyższej jakości? Po prostu raz zaparz zieloną herbatę zagotowaną wodą butelkowaną, jeśli jej smak odpowiada ci bardziej niż dotychczas, to znak, że warto zacząć jej używać do parzenia listków.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

W jakiej temperaturze parzyć zieloną herbatę?

Podstawą dobrego zaparzenia zielonej herbaty jest zalanie jej wodą o odpowiedniej temperaturze. I tu pojawia się pytanie - jaka jest odpowiednia temperatura? No cóż, zależy ona od wielu czynników: od momentu zbiorów, miejsca uprawy, a nawet jakości wody, którą ją zalewamy. Najlepiej jest zapytać wykwalifikowanego sprzedawcę, jaka temperatura wody będzie najodpowiedniejsza dla wybranej przez nas herbaty.

Optymalna temperatura parzenia zielonej herbaty to 60–70 stopni. Warto zaopatrzyć się w specjalny termometr lub czajnik ze wskaźnikiem temperatury, by zalewając listki trafić w odpowiedni moment. Jest jeszcze jedno rozwiązanie – znajomość praw fizyki i posiadanie zegarka :). Po zagotowaniu się wody, po 3–4 min w temperaturze pokojowej jej temperatura spada do 90 stopni, a po 12–14 – 75 stopni. Więc jeżeli nie masz specjalnego termometru – mierz czas.

Jeżeli zalejesz zieloną herbatę wrzącą wodą, nie tylko stracisz część jej aromatu, ale także pijąc ją, poczujesz specyficzną goryczkę. Dzieje się tak, ponieważ odpowiadające za słodycz herbaty cukry w naturalny sposób rozpuszczają się w niższej temperaturze niż polifenole, z kolei które odpowiedzialne są za gorzki posmak zielonej herbaty.

A co jeśli woda, którą zalewasz herbatę będzie zbyt chłodna? Jej aromat nie będzie wydobyty do końca i stracisz potencjał drzemiący w liściach zielonej herbaty.

Jak długo należy parzyć zieloną herbatę?

Istnieje zasada, że im listki są drobniejsze, tym krócej powinniśmy je parzyć, ale ogólnie przyjęło się, że zieloną herbatę należy parzyć od minuty do 3. W przypadku długiego parzenia, tak samo jak w wypadku zbyt wysokiej temperatury wody, może pojawić się specyficzna goryczka, natomiast zbyt krótki czas parzenia nie pozwoli wydobyć pełni aromatu.

Jednak należy pamiętać, że dłuższe parzenie sprawi, że z zielonej herbaty wydobędziemy więcej bezcennych antyoksydantów, a sama herbata będzie miała działanie relaksujące. Natomiast podczas krótszego parzenia dzięki teinie zadziała na nasz organizm pobudzająco.

Ile razy można parzyć te same listki zielonej herbaty?

Te same liście zielonej herbaty możesz, zaparzyć dwa, a nawet trzy razy i to bez utraty smaku. Nie tylko możesz, ale nawet powinieneś, bo podczas każdego parzenia uzyskasz inne walory smakowe. Każdy kolejny napar z zielonej herbaty będzie też bardziej relaksujące dla naszego organizmu.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Aromatyczne ciasteczka Co jeść, żeby chciało się jeść? Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku ABC fotografii kulinarnej Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część II Sztuka jedzenia pałeczkami - kurs dla początkujących Jak jeść pałeczkami - instrukcja krok po kroku Granola - pyszny początek dnia! Jak wybrać dobre wino? Jak się pozbyć zapachu czosnku? Zrób porządek w lodówce Najsmaczniejsze pomysły na dania z czosnkiem Jak ugotować ryż? Ryż na sypko? Nic trudnego! Aby ciasto na pierogi było zawsze udane... Oszczędzanie w kuchni, czyli jak wykorzystać resztki jedzenia? Sekrety kuchni hiszpańskiej Owoce morza dla początkujących. Jak je dobrze przyrządzić? Jak jeść i z jakimi dodatkami podać? Jak poprawnie jeść małże? Co skrywa w sobie pomelo? Jak obrać pomelo? Tajniki kuchni japońskiej Japoński savoir-vivre przy stole Co znajdziesz w melonie?