Dlaczego warto pić zieloną kawę?

Zielona kawa to nic innego jak ziarna kawy, których obróbka kończy się tuż przed ich wypalaniem. Jest świetną alternatywą dla tradycyjnej „małej czarnej”, ale jej smak i aromat są delikatniejsze. Dodatkowo jest o wiele zdrowsza od czarnej kawy. Poznaj jej właściwości i już od dziś zacznij pić ją regularnie.

Zdrowie zamknięte w zielonych ziarenkach

Niektórzy twierdzą, że zielona kawa smakiem przypomina zieloną herbatę – być może. Oba napoje zawierają podobną ilość kofeiny, więc efekty ich pobudzającego działania są prawie takie same. Dodatkowo zielona kawa w porównaniu do zielonej herbaty wykazuje aż trzykrotnie silniejsze właściwości przeciwutleniające.

Zielona kawa jest źródłem dużej ilości kwasu chlorogenowego, który jest naturalnym polifenolem, posiadającym silne właściwości antyoksydacyjne, czyli zapobiegające starzeniu się organizmu oraz rozwojowi komórek rakowych.

Zawarty w zielonej kawie kwas chlorogenowy obniża poziom wchłaniania się cukrów w przewodzie pokarmowym, co skutkuje tym, że organizm częściej czerpie ze swoich zapasów. Dodatkowo sprawia, że komórki są czulsze na insulinę, a także posiada właściwości przeciwgrzybicze, przeciwwirusowe oraz przeciwbakteryjne.

Zielona kawa dobra na odchudzanie

Japońscy naukowcy udowodnili, że zawarty w zielonej kawie kwas chlorogenowy i kofeina w połączeniu zmniejszają stopień przyswajania glukozy pochodzącej z pokarmu oraz minimalizują magazynowanie spożytej glukozy pod postacią tłuszczu. To dlatego zielona kawa jest jednym z bardzo skutecznych środków wspomagających proces odchudzania się. Naukowcy przekonują, że systematyczne picie zielonej kawy redukuje ilość tkanki tłuszczowej organizmu nawet o 20 procent!

Optymalna ilość wypitych filiżanek zielonej kawy, to dwie, góra trzy dzienne. Najlepszą opcją jest stosowanie jej profilaktycznie lub w roli dodatku do diety niskokalorycznej w trakcie odchudzania. Wypicie jednej filiżanki zielonej kawy przed śniadaniem przez otyłą osobę, może pomóc jej zrzucić nawet ok. 2 kg w przeciągu miesiąca.

Jednak samo picie zielonej kawy nie zdziała cudów. Naukowcy zaznaczają, że działanie kwasu chlorogenowego nie potwierdza się przy stosowaniu diety wysokotłuszczowej. Dlatego, aby schudnąć z pomocą zielonej kawy należy ograniczyć poziom przyjmowanych tłuszczów w codziennej diecie do niezbędnego minimum.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Ponadto, spożywanie zielonej kawy znacznie zmniejsza ryzyko wystąpienia cukrzycy, dobroczynnie wpływa na pracę nerek oraz przyspiesza tempo przemiany materii. Dodatkowo wspomaga pamięć i koncentrację.

Jak poprawie zaparzyć zieloną kawę?

Parzenie zielonej kawy praktycznie niczym się nie różni od przygotowywania kawy czarnej. Należy zacząć od zmielenia ziaren, ale wcześniej trzeba rozbić je w moździerzu, gdyż są one bardzo twarde i sprężyste. Gdybyśmy od razu wsypali je do młynka, mógłby on zostać uszkodzony. Ale chyba najwygodniej jest kupić ziarna już zmielonej zielonej kawy.

Zmielone ziarenka zielonej kawy (2–3 łyżeczki) wsyp do filiżanki i zalej wodą o temperaturze ok. 90–95 stopni – zalanie kawy wrzątkiem mogłoby zniszczyć zawarte w niej prozdrowotne substancje odżywcze. Teraz należy odczekać kilka minut i zielona kawa gotowa :).

Smak niepalonej kawy jest… dość specyficzny – ziołowy i lekko goryczkowy, co może stanowić problem zwłaszcza dla osób, które dopiero zaczynają ją pić. Dlatego ziarna niepalonej kawy można zmieszać ze zwykłą czarną kawą – pozwoli to w szybszy i łagodniejszy sposób przyzwyczaić się do tego charakterystycznego smaku.

Właściwości lecznicze produktów

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę? Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna Rumianek dobry na wszystko! Sekrety kuchni bułgarskiej Szczaw - niedoceniane warzywo Dlaczego warto jeść kurki i jak można je wykorzystać w kuchni? Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej