Biała herbata - sposób na zdrowie i długowieczną młodość

Biała herbata od setek lat uważana była za towar luksusowy, a dziś trochę nadal tak jest, ponieważ cena za kilogram dobrej jakości białej herbaty wynosi nawet kilkaset złotych - jednak ze względu na swoje dobroczynne dla naszego zdrowia właściwości jest warta swojej ceny. Coraz częściej możemy spotkać ją na sklepowych półkach i bardzo dobrze, gdyż biała herbata jest zdrowsza od tak cenionej przez nas herbaty zielonej. Poznaj właściwości najzdrowszej herbaty na świecie i już dziś zacznij ją pić.

123RF

Biała herbata – pij na zdrowie!

Biała herbata jest najmniej przetworzonym gatunkiem herbaty na świecie, co skutkuje tym, że zawiera ona najwięcej składników odżywczych spośród wszystkich herbat.

Herbaty od zawsze stosowano w chińskiej, naturalnej medycynie, a ich prozdrowotne właściwości zostały potwierdzone przez naukowców dopiero na przestrzeni ostatnich kilkudziesięciu lat. A czy wiedzieliście, że biała herbata pomaga także w profilaktyce niektórych odmian raka?

Biała herbata przyczynia się do zmniejszenia poziomu „złego”, a zwiększenia poziomu „dobrego” cholesterolu we krwi oraz reguluje ciśnienie, dlatego dobroczynnie wpływa na serce i układ krwionośny.

Biała herbata posiada także właściwości antybakteryjne i przeciwwirusowe, dlatego wzmacnia odporność organizmu i chroni go przed chorobami. Osoby, które borykają się z problemami stawów i osteoporozą powinny zacząć regularnie pić białą herbatę, ponieważ zawarte w niej składniki wzmacniają kości i stawy.

Biała herbata — eliksir młodości

W białej herbacie znajdziemy najwięcej antyoksydantów, które chronią nasz organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, dlatego poprzez systematyczne picie przynajmniej 2 filiżanek dziennie naparu z białej herbaty możesz przedłużyć młodość swojej skóry. Dodatkowo ten napój wspomaga odchudzanie i oczyszczanie organizmu, a także nawadnia go, zatem nie bez kozery biała herbata nazywana jest eliksirem młodości.

Pomimo iż biała herbata zawiera znacznie mniej teiny od swojej zielonej siostry (o kawie nie wspominając), to posiada ona działanie pobudzające. Ponadto wykazuje właściwości poprawiające koncentrację i pracę mózgu.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jak poprawie zaparzyć białą herbatę?

Nie zaparzysz dobrej herbaty bez… dobrej jakości listków herbaty. Przede wszystkim potrzebujesz białej herbaty w liściach, a nie w torebeczkach, ponieważ tak naprawdę nie wiesz, co się w nich znajduje, dlatego jest ona stosunkowo niższej jakości.

Aby poprawnie zaparzyć białą herbatę i nie utracić jej prozdrowotnych właściwości, wsyp do filiżanki łyżeczkę suszu z listków i zalej gorącą, ale nie wrzącą wodą – specjaliści zalecają, by woda nie przekraczała 70 stopni. Następnie przykryj filiżankę spodeczkiem i pozostaw pod przykryciem ok. 10 min. Dzięki takiemu sposobowi parzenia otrzymasz przejrzysty napar pozbawiony goryczki.

Aby skorzystać z dobroczynnych właściwości białej herbaty musisz ją pić przynajmniej 2 razy dziennie, a jedną partię listków można zaparzyć nawet 3 razy – wydobędziesz wówczas z nich wszystkie składniki odżywcze.

Najlepiej jeżeli z czynności picia białej herbaty uczynisz swój rytuał. Usiądź w wygodnym fotelu i zrelaksuj się dając sobie kilka minut z filiżanką pysznej białej herbaty w dłoni. Odpręż się i zbierz siły, by z pozytywną energią stawiać czoła kolejnym wyzwaniom dnia.

Biała herbata parzona na zimno – sposób na upały

Cold brew to angielskie określenie parzenia herbaty na zimno. Tak, dobrze przeczytałeś – parzenia na zimno :). Jak się to robi? W bardzo prosty sposób.

Do szklanego dzbanka wsyp dwa razy większą ilość listków białej herbaty, niż użyłbyś podczas tradycyjnego parzenia, zalej je zimną wodą i wstaw do lodówki najlepiej na całą noc. Następnego dnia będziesz mógł się cieszyć białą herbatą parzoną na zimno.

Zobacz, co ugasi pragnienie

Jej smak cię zaskoczy, gdyż będzie znacznie delikatniejszy, niż herbaty parzonej tradycyjnym sposobem, a to dlatego, że zimna woda wyciągnie zupełnie inny smak i aromat białej herbaty.

Proste, prawda? Takim sposobem możesz parzyć każdy rodzaj herbaty – zaczynając od czarnej, a kończąc na zielonej i czerwonej.

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Jedzmy grejpfruty! Co zabrać na piknik? Fasolka szparagowa - jedz na zdrowie Wartości odżywcze fasolki szparagowej Morele - co warto o nich wiedzieć Co dobrego mają w sobie morele Beza? To musi się udać! Aby beza zawsze była udana Kuchenka mikrofalowa nie tylko do podgrzewania Zasady gotowania w kuchence mikrofalowej Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część I Co kryje w sobie kalafior Poznaj zalety kalafiora Co zawierają porzeczki Jak przechowywać żywność? Pieczemy w domu chleb. Od czego trzeba zacząć? Tajemnica udanego risotto Zostań mistrzem w gotowaniu rosołu Ugotuj rosół idealny Kasza jaglana - dlaczego warto ją jeść? Kawa na wiele sposobów Sposoby parzenia kawy Jak skomponować deskę serów? Jak kroić ser?