Jak zrobić sushi? Instrukcja krok po kroku

Chcesz zrobić sushi w domu, ale nie wiesz jak się do tego zabrać? Poniżej znajdziesz instrukcję, jak krok po kroku przygotować sushi. Z nią na pewno ci się uda - powodzenia!


Od czego zacząć?
Aby zostać mistrzem domowego sushi, przede wszystkim zacznij od zaopatrzenia się w niezbędne przyrządy i składniki. Do przygotowania domowego sushi w najprostszej postaci potrzebne ci będą:
- bambusowa mata do zawijania sushi,
- 2 szklanki krótkoziarnistego ryżu,
- nori, czyli japońskie prasowane wodorosty do zawijania maków,
- wasabi, czyli zielony chrzan,
- sos sojowy,
- filet ze świeżej ryby (na początek łosoś będzie najodpowiedniejszy),
- świeży ogórek,
- pasta z awokado.

Zacznij od przygotowania ryżu - namocz 2 szklanki ryżu w zimnej wodzie przez ok. 15 min, a następnie jeszcze kilka razy przepłucz wodą — w ten sposób pozbędziesz się nadmiaru skrobi. Po odsączeniu, wsyp ryż do garnka i zalej go 2 szklankami wody. Garnek przykryj przykrywką i wstaw na duży ogień. Kiedy ryż się zagotuje, zmniejsz maksymalnie ogień i nadal gotuj przez 15 min pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij garnek z ognia i odstaw ryż jeszcze na 10 min — już powinien być idealny. Tylko pamiętaj, że pod żadnym pozorem nie możesz podnosić pokrywki z garnka przez cały czas gotowania.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Te parametry sprawdzają się w stosunku do mojego garnka i przetestowanego już niejednokrotnie ryżu. Przetestuj je na swoich garnkach i palnikach gazowych, być może także się sprawdzą.
Przełóż ryż na płaski talerz i pozwól mu wystygnąć. Od czasu do czasu możesz go przemieszać.

Krok 1 — Przygotuj bazę
Teraz przechodzimy już do zawijania. Na bambusowej macie rozłóż nori (tak jak na obrazku nr 1). Pamiętaj, aby zrobić to błyszczącą stroną do spodu.
Krok 2 — Układamy ryż
Ostygnięty ryż rozsyp na nori i trochę go ugnieć. Na górze zostaw niepokryty ryżem margines na 1/5 szerokość nori. Ryżu powinno być tyle, żeby nie prześwitywało przez niego nori.

Rada — żeby ryż nie kleił ci się do rąk, za każdym razem kiedy nabierasz porcję ryżu, zmocz wcześniej dłoń w letniej wodzie - to powinno ułatwić sprawę.
Krok 3 — Czas na przyprawę do ryżu
Teraz czas na przyprawę do ryżu. Potrzebujesz:

- 4 łyżki octu ryżowego,
- 2 łyżki cukru,
- łyżeczkę soli,
- odrobinę sosu sojowego.
Składniki gotuj w garnku aż się rozpuszczą i połączą. Tak powstałą przyprawą delikatnie pokrop ryż (obrazek nr 3).
Krok 4 — Układamy składniki
Teraz poukładaj składniki, które wybrałeś tak jak na obrazku nr 4. Wąski pasek łososia i ogórka, a także pastę z awokado. To na początek wystarczy. Kiedy dojdziesz już do wprawy, możesz zacząć eksperymentować ze smakami i dodatkami. Ale wszystko po kolei — na to czas przyjdzie później :).

Krok 5 — Czas na wasabi
Położone wcześniej na ryżu składniki posmaruj niewielką ilością wasabi. Spójrz na obrazek nr 5 - tyle ile widzisz zielonego chrzanu na miseczce, tyle powinno w zupełności wystarczyć na porcje dla dwóch osób.
Krok 6 — Zawijamy!
Teraz przy pomocy maty delikatnie dociskając zroluj sushi. Kiedy dojdziesz już do marginesu, posmaruj go wodą i zroluj sushi do końca tak, by mak się zlepił do końca.
Krok 7 — Nie przejmować się!
Dobrze zawinięty mak powinien wyglądać tak jak na obrazku nr 7. Ale jeżeli pierwszy mak się nie uda — to nic :). Nie przejmuj się i doklej brakujący kawałek z następnego nori, a do kolejnych włóż mniej ryżu.
Krok 8 — Kroimy
Już zrolowane sushi pokrój na maki o grubości ok. 2–2,5 cm. Pamiętaj aby użyć do tego bardzo ostrego noża, bo w przeciwnym razie, jeśli ostrze będzie zbyt tępe, może nie wejść w nasze sushi i popsuje je, a wtedy całą zabawę trzeba zaczynać od początku.
Krok 9 — Jemy sushi!
Kiedy już zrobisz tyle sushi ile potrzebujesz, poukładaj je na talerzu i… już możesz zacząć delektować się smakiem samodzielnie przygotowanego sushi!
Niekoniecznie musisz jeść sushi pałeczkami — dopuszczalną formą jest także wkładanie do ust kawałków sushi przy pomocy palców, ale zdecydowanie bardziej smakuje ono jedzone przy pomocy pałeczek. Nie umiesz jeść pałeczkami? Nic nie szkodzi — poniżej znajdziesz instrukcję krok po kroku jak się tego nauczyć. Powodzenia! :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze