Zdrowe tłuszcze, które warto jeść

Tłuszcze – dobre i złe, nienasycone i nasycone, roślinne i zwierzęce... Istnieje wiele rodzajów tłuszczów, ale które dobrze, a które negatywnie wpływają na nasze zdrowie? Dowiedz się, jakie produkty powinieneś jeść, by dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej wartościowych tłuszczów.

Ten artykuł ma 2 strony:

Dobre tłuszcze, czyli jakie?
Nasz organizm, aby mógł poprawnie funkcjonować potrzebuje odpowiedniej ilości białek, węglowodanów i tłuszczów – każdy z nich odgrywa inną, ważną rolę. Tłuszcze nie tylko są źródłem energii, ale także pomagają utrzymać odpowiednią temperaturę ciała, ponieważ chronią nas przed zimnem, odpowiadają także za transport witamin, produkcję hormonów i enzymów oraz biorą udział w przemianach metabolicznych. To jeszcze nie wszystko – tłuszcze wpływają na pracę mózgu i wspierają układ odpornościowy.
Jak widzisz, tłuszcze pełnią wiele funkcji w ludzkim organizmie, dlatego ważne jest to, by dostarczać mu ich w odpowiednich ilościach, a przede wszystkim, by były to tłuszcze dobre dla naszego zdrowia.

Nieprawdą jest, że wszystkie tłuszcze są złe – niektóre chronią nas przed chorobami, niektóre usprawniają myślenie, a są i takie, które pomagają w leczeniu chorób serca. Tłuszcze nienasycone są najbardziej wartościowe dla zdrowia – regulują poziom cholesterolu i wzmacniają odporność naszego organizmu.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Zdrowe tłuszcze – gdzie ich szukać?
Nieocenionym źródłem nienasyconych tłuszczów są ryby morskie – im bardziej tłuste, tym lepiej! Dobre tłuszcze znajdziesz także w oliwie, oleju rzepakowym i orzechach.
Najważniejsza jest równowaga – bo aby nasz organizm mógł prawidłowo funkcjonować, potrzebne są mu dwa rodzaje nienasyconych kwasów tłuszczowych, czyli omega-3 (znajdziesz je w rybach) i omega-6 (tłuszcze roślinne). Istotne jest też to, by były one dostarczane w odpowiednich ilościach – stosunek kwasów omega-3 do omega-6 powinien wynosić 1:5.

Jednak w diecie przeciętnego Polaka te proporcje są bardzo zaburzone – niestety, spożywamy zbyt wiele olejów, margaryn i pozostałych tłuszczów roślinnych, a za mało ryb. Dodatkowo, nie każdy wie, że nadmiar nawet zdrowych kwasów tłuszczowych omega-6 niweluje dobroczynne właściwości kwasów omega-3.
Nawet dobre tłuszcze w nadmiarze szkodzą
Wszystkie tłuszcze, niezależnie od tego czy są dobre, czy złe, przyjmowane w nadmiarze mogą szkodzić, ponieważ wszystkie są kaloryczne – w diecie dorosłego, zdrowego człowieka tłuszcze powinny dostarczyć 30 proc. zalecanej dziennej dawki kalorii. Zdecydowaną większość, bo aż 24 proc. tej dawki stanowią tłuszcze roślinne, a pozostałe 6 proc. powinny stanowić tłuszcze pochodzenia zwierzęcego.
Spożywanie w nadmiarze produktów bogatych w tłuszcze prowadzi do otyłości, a od niej już tylko krok do innych chorób cywilizacyjnych: cukrzycy, problemów z sercem i stawami. Jednak przyjmowanie odpowiednich tłuszczów i w zalecanych ilościach nie tylko nie tuczy, ale może nawet ułatwić proces odchudzania!

Czy to możliwe? Tak, ponieważ tłuszcze są trawione wolniej niż pozostałe składniki diety, dzięki czemu dłużej nie odczuwamy głodu. Dlatego jeśli walczysz ze zbędnymi kilogramami, nie eliminuj zupełnie tłuszczów ze swojej diety, ale zadbaj o to, by były one zdrowe.
Dodatkowo, organizm ludzki nie produkuje niektórych kwasów tłuszczowych nazywanych niezbędnymi (NNKT), np. omega-3, omega-6, dlatego tak ważne jest, by nasza dieta była w nie bogata.
Sprawdź także:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze