Domowa wegeta bez soli i konserantów

Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepach. Jej przygotowanie jest niezwykle proste - wystarczy wybrać swoje ulubione warzywa i ususzyć je. Poniżej znajdziesz przepis na podstawową wersję domowej wegety, ale możesz doprawić ją według własnych upodobań. Zobaczysz, że taka samodzielnie skomponowana przyprawa do zup znacznie ułatwi przygotowywanie posiłków - wystarczy tylko kilka garści, by w kilka chwil w garnku wyczarować cały bukiet warzywnych smaków i aromatów.

Domowa przyprawa do zup z suszonych warzyw

Składniki:

  • 5 marchewek,
  • 4 pietruszki,
  • pasternak
  • 2 pory (biała część),
  • cebula,
  • papryczka chili,
  • 3 łyżki suszonej natki pietruszki,
  • łyżeczka majeranku,
  • łyżeczka kurkumy,
  • łyżeczka sproszkowanego czosnku,
  • pieprz.
Domowa przyprawa z suszonych warzyw

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 80 st., a następnie umyj i obierz wszystkie warzywa. Marchewki, pietruszki, pasternak, i pory pokrój w cienkie plasterki, cebulę w krążki, a papryczkę chili w paseczki.

Przygotowane w ten sposób warzywa, poukładaj na blachach wyłożonych papierem do pieczenia i włóż do nagrzanego piekarnika.

Co jakiś czas mieszaj warzywa i susz je aż nie będą suche, chrupie i łamliwe. Kiedy będą już gotowe, przesyp do miski i zblenduj, włączając kilkukrotnie, dosłownie na sekundkę urządzenie.

Na koniec dodaj przyprawy i dokładnie wymieszaj je z warzywami. Gotowy susz przesyp do szczelnie zamykanego pojemnika i trzymaj go w suchym, ciemnym miejscu.

Moc przypraw

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Zobacz więcej artykułów z serii: Domowe najlepsze

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Rosół bez tłuszczu? Tak! Idealny na diecie i jako baza do zup Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą Zobaczcie jakie pyszności! 10 przepisów na roladę. Który wybierzesz? Wątróbka, płucka, ozorki, a może serduszka? Przepisy dla smakoszy podrobów Gotuj z Julią. 10 najlepszych przepisów Julii Child W czym tkwi sekret barszczu ukraińskiego? Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Smaczna i łatwa w przygotowaniu - pieczeń rzymska z jajkiem Wiem co zjem w chłodny dzień Tradycyjny kapuśniak, ostra meksykańska czy aromatyczna czosnkowa? Poznaj 3 przepisy na rozgrzewające zimą zupy Sylwestrowe przekąski last minute, które przygotujesz w mniej niż 30 min! Sposób na szampańską zabawę do białego rana! Przepisy desery z nutką szampana Zacznij słodko Nowy Rok - przepis na szampańską babkę czekoladową Szampański Sylwester? Nie tylko! Poznaj 9 pomysłów na kolorowe drinki Schab ze śliwką - na co dzień i od święta Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Żurawinowe makaroniki - nie zdołasz się im oprzeć! Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta