Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się 24 grudnia, kiedy to obudzi mnie zapach gotowanego przez babcię suszu...

Przepis na najlepszy wigilijny kompot z suszu

Składniki:

  • 3 jabłka,
  • 6 śliwek (wybrałam kalifornijskie),
  • 2 gruszki,
  • garść żurawiny suszonej,
  • duża garść moreli suszonych,
  • ½ pomarańczy,
  • ½ cytryny,
  • kawałek kory cynamonowej (ok. 10 cm),
  • kilkanaście goździków,
  • trochę cukru trzcinowego do smaku.

Kiedy już twoje owoce są ususzone, przepłucz je zimną wodą i wrzuć do dużego garnka, a następnie zalej wodą tak, by je zakryła (ok. 1 ½ litra) i odstaw na noc, by nasiąkły.

Rano do garnka z owocami dolej jeszcze trochę wody, dodaj cynamon i goździki. Teraz wstaw garnek na mały ogień i doprowadź jego zawartość wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez ok. pół godz.

Po tym czasie dodaj pokrojone w plastry cytrusy. Pamiętaj jednak, by wcześniej je dokładnie wyszorować i sparzyć, bo trafiają one do suszu ze skórką. Dosyp też ok. 3 łyżek cukru i gotuj jeszcze przez pół godz. na niewielkim ogniu.

Wigilijny kompot z suszu

I już! To wszytko ;-) Smacznego wigilijnego suszu!

Coraz bliżej święta…

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki