Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców

Kompot z suszu to niezwykły napój, który przygotowuje się zazwyczaj tylko raz do roku, w wigilię i to chyba właśnie w tym tkwi jego wyjątkowość... Najlepiej smakuje ten przygotowany z samodzielnie ususzonych owoców. Już nie mogę doczekać się 24 grudnia, kiedy to obudzi mnie zapach gotowanego przez babcię suszu...


Przepis na najlepszy wigilijny kompot z suszu
Składniki:
- 3 jabłka,
- 6 śliwek (wybrałam kalifornijskie),
- 2 gruszki,
- garść żurawiny suszonej,
- duża garść moreli suszonych,
- ½ pomarańczy,
- ½ cytryny,
- kawałek kory cynamonowej (ok. 10 cm),
- kilkanaście goździków,
- trochę cukru trzcinowego do smaku.
Kiedy już twoje owoce są ususzone, przepłucz je zimną wodą i wrzuć do dużego garnka, a następnie zalej wodą tak, by je zakryła (ok. 1 ½ litra) i odstaw na noc, by nasiąkły.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Rano do garnka z owocami dolej jeszcze trochę wody, dodaj cynamon i goździki. Teraz wstaw garnek na mały ogień i doprowadź jego zawartość wrzenia, a następnie gotuj jeszcze przez ok. pół godz.

Po tym czasie dodaj pokrojone w plastry cytrusy. Pamiętaj jednak, by wcześniej je dokładnie wyszorować i sparzyć, bo trafiają one do suszu ze skórką. Dosyp też ok. 3 łyżek cukru i gotuj jeszcze przez pół godz. na niewielkim ogniu.
I już! To wszytko ;-) Smacznego wigilijnego suszu!
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze