Mrozimy owoce i warzywa na zimę

Mrożenie żywności to najlepszy sposób, by zimą cieszyć się smakiem pysznych warzyw i owoców, kiedy w sklepach możemy dostać tylko te importowane. Sezon na niektóre z warzyw i owoców trwa na tyle krótko, że nim zdążymy się nim nacieszyć, sezon się kończy i zostają nam tylko te do kupienia w sklepie. Owszem, możesz zaopatrzyć się w żywność mrożoną, ale nigdy nie masz stuprocentowej pewności, czy przed zamrożeniem była ona przechowywana w odpowiedni sposób lub czy np. podczas transportu nie uległa rozmrożeniu. Lepiej nie ryzykować - sam zamrażaj świeże warzywa i owoce, by zimą cieszyć się ich pysznym smakiem. A jak dobrze mrozić owoce i jarzyny? W jakich pojemnikach to robić i w jakiej temperaturze? Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz poniżej.


Jakie warzywa i owoce mrozić?
Warzywa i owoce, które chcesz zamrozić muszą być przede wszystkim dojrzałe, nie uszkodzone i jak najświeższe. Pamiętaj, że od chwili zerwania, z każdym dniem owoce i warzywa tracą cenne składniki odżywcze, dlatego staraj się zamrozić je jak najszybciej po przyniesieniu do domu.
A jakie warzywa i owoce najlepiej wybierać do mrożenia? W zasadzie wszystkie, choć nie radziłabym mrozić sałaty, rzodkiewek, cebuli i czosnku - te warzywa zdecydowanie się do tego nie nadają.

Jak przygotować warzywa i owoce do mrożenia?
Najpierw obierz, poporcjuj i dokładnie umyj warzywa i owoce, a następnie osusz, układając je na papierowych ręcznikach. Mrożenie mokrych produktów nie jest dobrym pomysłem — pogarsza jakość żywności, powoduje, że poszczególne jej części sklejają się lub zmieniają swój naturalny kształt.
Warto przed włożeniem warzyw i owoców do zamrażalnika, najpierw na parę godzin wstawić je do lodówki, by wstępnie je oziębić, a dopiero później mrozić.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Blanszować czy nie?
Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia.

Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje się inaczej — parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna — tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie.
Jak mrozić warzywa i owoce?
Kiedy twoje warzywa są już umyte, poporcjowane, zblanszowane i osuszone, możesz przystąpić do mrożenia. Najlepiej jeśli zrobisz to w specjalnie przeznaczonych do mrożenia woreczkach - po prostu wsypujesz do nich warzywa lub owoce (nie za dużo, ale też nie za mało — tak, by z łatwością zamknąć woreczek), usuwasz nagromadzone w środku powietrze, opisujesz co i od kiedy znajduje się w woreczku i wkładasz go do zamrażarki.

Możesz użyć też plastikowych pojemników, które szczelnie zamkniesz (np. po lodach) i opiszesz. A czy próbowałeś kiedyś mrozić warzywa i owoce w formie puree? To świetny pomysł na błyskawiczny koktajl lub zupę krem. Wystarczy, że przed mrożeniem zblendujesz owoce i jarzyny, a następnie przełożysz je do foremek na lód lub małych, szczelnie zamykających się, niewielkich pojemniczków.
Drobne warzywa i owoce (groszek, truskawki, jagody, poziomki, maliny, jeżyny) po oczyszczeniu z szypułek, umyciu i osuszeniu najpierw wyłóż na tackę i tak zamróź, a dopiero potem przesyp do woreczków i opisz. W ten sposób nie posklejają się, a po rozmrożeniu, na torcie czy babeczkach będą wyglądać jak świeże :)
Możesz także zamrozić swoje ulubione mieszanki warzyw, które potem wylądują w ekspresowej zupie jarzynowej lub na patelni. Przed zamrożeniem jarzyny pokrój w kostkę, słupki lub zetrzyj na tarce — zaoszczędzisz czas i pieniądze gotując zimą, pyszną zupę jarzynową.

Mrożenie ziół
Zioła również możesz zamrozić. Natkę pietruszki, koperek czy zioła umyj, osusz i posiekaj, a następnie przełóż do małych pojemniczków i szczelnie zamknij. Do zimowej zupy będą idealne.
Mrożenie zup
Gotowe zupy także można mrozić. Jest tylko jedna zasada - nie zamrażaj zupy wraz z ziemniakami, bo po rozmrożeniu są bardzo gąbczaste. Najlepiej jeśli zamrozisz czystą zupę bez warzyw, które przecież możesz dodać podczas podgrzewania po odmrożeniu (one także mogą być wcześniej mrożone :)).
A czy wiesz, że samodzielnie możesz przygotować kostki rosołowe? Wystarczy, że ugotowany i ostudzony bulion wlejesz do foremek na lód, a następnie zamrozisz i zdrowe, domowe kostki rosołowe gotowe :)

Jak rozmrażać owoce i warzywa?
Odpowiednie rozmrażanie żywności jest równie ważnie co jej zamrażanie. Produkty, które chcesz rozmrozić, połóż na najniższą półkę w lodówce lub w chłodnym miejscu. Pamiętaj, że im wolniejszy będzie proces rozmrażania, tym produkty po rozmrożeniu będą smaczniejsze.
Owoce najlepiej wyjmij z zamrażarki kilka godzin wcześniej i zostaw na najniższej półce lodówki lub w temperaturze pokojowej. Natomiast warzywa możesz wrzucić bezpośrednio na patelnię lub do garnka po wyjęciu z zamrażarki.
Alternatywą jest kuchenka mikrofalowa, dzięki której wszystko rozmraża się błyskawicznie. Jednak jej użycie powoduje znaczne straty minerałów i witamin, co zdecydowanie zmniejsza wartości odżywcze przygotowywanych potraw.
Warzywa — jak wykorzystać je w kuchni?


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze