Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Blanszowanie polega na potraktowaniu warzyw i owoców najpierw gorącą, wrzącą wodą, a następnie zimną. Dzięki temu nie tylko usuniesz znajdujące się w nich zanieczyszczenia, ale także zachowają one znacznie więcej składników odżywczych niż podczas całkowitego gotowania, smażenia lub pieczenia. Dodatkowo ich smak, kolor i chrupkość zasadniczo nie zmienią się. Jednak każdy rodzaj warzyw blanszuje się inaczej - parząc i chłodząc dłużej lub krócej. Zasada jest tylko jedna - tyle samo czasu warzywa powinny spędzić w gorącej, co w zimnej wodzie. Powodzenia! :)
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/blanszuj-to-dobrze-222-11139b968.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Poznaj właściwości innych warzyw
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze