Groszek cukrowy w roli głównej
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzeGroszek cukrowy jest skarbnicÄ… cennych witamin i skÅ‚adników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest sÅ‚odki i idealnie nadaje siÄ™ jako główny skÅ‚adnik saÅ‚atek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego strÄ…czkowego warzywa.
Właściwości groszku cukrowego
Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła wyściółki pergaminowej wewnątrz strączków, dlatego możemy jeść go na surowo. Dzięki słodkim i soczystym nasionom może stanowić samodzielną przekąskę. Jednak cukrzycy nie powinni jeść go w nadmiarze, gdyż za słodki smak groszku cukrowego odpowiada zawarta w nim spora dawka cukrów.
Przed przystąpieniem do obróbki groszku, powinniśmy dokładnie go umyć i obciąć końcówki strączków. W takiej postaci nie może już długo pozostać, dlatego jeżeli nie chcesz przyrządzić go od razu, włóż groszek do zimnej wody, ale nie na długo – najlepiej wykorzystać go jeszcze tego samego dnia.
Wykorzystanie groszku cukrowego w kuchni
Aby odpowiednio ugotować groszek cukrowy, należy całe strąki wrzucić do wrzątku, który solimy dopiero, gdy groszek będzie prawie gotowy. Chcąc zachować ładny, jasnozielony kolor strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub octu.
Groszek cukrowy najlepiej wykorzystać do sałatek i kremowych zup. Jest on także odmianą grochu, która najlepiej nadaje się do mrożenia. Mrożąc go, przedłuży jego świeżość nawet o kilka miesięcy.
Groszek cukrowy z patelni
Składniki:
- groszek cukrowy,
- oliwa z oliwek,
- sól i pieprz,
- papryka w płatkach.
Po dokÅ‚adnym umyciu i osuszeniu groszku cukrowego obetnij koÅ„cówki strÄ…czków. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy groszek i doprawiamy solÄ… oraz pieprzem. Co jakiÅ› czas należy przemieszać zawartość patelni, by groszek do niej nie przywarÅ‚. Mieszaj groszek przez ok. 5 minut, do czasu aż stanie siÄ™ miÄ™kki, ale nadal chrupiÄ…cy. Posyp potrawÄ™ pÅ‚atkami papryki i to wszystko! Prawda, że proste? A jakie smaczne… :) Zamiast pÅ‚atków papryki możesz wykorzystać np. parmezan i Å›wieże listki bazylii.
Kremowa zupa z młodych strączków groszku cukrowego
Składniki:
- 300–350 g mÅ‚odych strÄ…czków groszku cukrowego,
- główka młodej cebuli,
- łyżka masła,
- litr bulionu warzywnego,
- jogurt naturalny,
- szczypiorek,
- twaróg półtłusty,
- sól i pieprz ziarnisty.
Po umyciu, osuszeniu i odcięciu końcówek strączków, drobno posiekaj cebulę i duś na maśle, dopóki się nie zeszkli. Następnie zalej ją bulionem i dodaj groszek cukrowy. Gotuj, aż strączki nie będą miękkie (ok. 20 minut). Całość przetrzyj przez sito lub zmiksuj przy użyciu blendera. Dodaj jogurt naturalny i nadal gotuj, ale nie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Twaróg pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj i posyp nimi zupę. Smacznego!
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze