Groszek cukrowy w roli głównej

Groszek cukrowy jest skarbnicą cennych witamin i składników odżywczych. Jak sama nazwa wskazuje – jest słodki i idealnie nadaje się jako główny składnik sałatek czy zup. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z wykorzystaniem tego strączkowego warzywa.

Właściwości groszku cukrowego

Te zielone kuleczki zawierają witaminy C, K i E oraz te z grupy B, jak także fosfor, wapń i żelazo. Groszek cukrowy jest odmianą grochu, która nie wykształciła wyściółki pergaminowej wewnątrz strączków, dlatego możemy jeść go na surowo. Dzięki słodkim i soczystym nasionom może stanowić samodzielną przekąskę. Jednak cukrzycy nie powinni jeść go w nadmiarze, gdyż za słodki smak groszku cukrowego odpowiada zawarta w nim spora dawka cukrów.

Przed przystąpieniem do obróbki groszku, powinniśmy dokładnie go umyć i obciąć końcówki strączków. W takiej postaci nie może już długo pozostać, dlatego jeżeli nie chcesz przyrządzić go od razu, włóż groszek do zimnej wody, ale nie na długo – najlepiej wykorzystać go jeszcze tego samego dnia.

Wykorzystanie groszku cukrowego w kuchni

Aby odpowiednio ugotować groszek cukrowy, należy całe strąki wrzucić do wrzątku, który solimy dopiero, gdy groszek będzie prawie gotowy. Chcąc zachować ładny, jasnozielony kolor strączków, do gotującej wody dodaj odrobinę kwasku cytrynowego lub octu.

Groszek cukrowy najlepiej wykorzystać do sałatek i kremowych zup. Jest on także odmianą grochu, która najlepiej nadaje się do mrożenia. Mrożąc go, przedłuży jego świeżość nawet o kilka miesięcy.

Groszek cukrowy z patelni

Składniki:

  • groszek cukrowy,
  • oliwa z oliwek,
  • sól i pieprz,
  • papryka w płatkach.

Po dokładnym umyciu i osuszeniu groszku cukrowego obetnij końcówki strączków. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy groszek i doprawiamy solą oraz pieprzem. Co jakiś czas należy przemieszać zawartość patelni, by groszek do niej nie przywarł. Mieszaj groszek przez ok. 5 minut, do czasu aż stanie się miękki, ale nadal chrupiący. Posyp potrawę płatkami papryki i to wszystko! Prawda, że proste? A jakie smaczne… :) Zamiast płatków papryki możesz wykorzystać np. parmezan i świeże listki bazylii.

Kremowa zupa z młodych strączków groszku cukrowego

Składniki:

  • 300–350 g młodych strączków groszku cukrowego,
  • główka młodej cebuli,
  • łyżka masła,
  • litr bulionu warzywnego,
  • jogurt naturalny,
  • szczypiorek,
  • twaróg półtłusty,
  • sól i pieprz ziarnisty.

Po umyciu, osuszeniu i odcięciu końcówek strączków, drobno posiekaj cebulę i duś na maśle, dopóki się nie zeszkli. Następnie zalej ją bulionem i dodaj groszek cukrowy. Gotuj, aż strączki nie będą miękkie (ok. 20 minut). Całość przetrzyj przez sito lub zmiksuj przy użyciu blendera. Dodaj jogurt naturalny i nadal gotuj, ale nie doprowadź do wrzenia. Dopraw solą i pieprzem. Twaróg pokrój w kostkę, a szczypiorek posiekaj i posyp nimi zupę. Smacznego!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Włoska sałatka z kozim serem Maliny inaczej, czyli malinowy sos na słono Tarta z jeżynami Rozsmakuj się w chłodnikach Pyszne domowe lody. To nie takie trudne! Bananowe sushi Szybkie przekąski na letnią imprezę Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Urządzamy przyjęcie w azjatyckim stylu Przepis na azjatycki dip z awokado Przepis na azjatycki dip z papryką Bananowe "sushi" Sekrety perfekcyjnego biszkoptu Jakie potrawy najlepiej smakują z grilla? Pieczemy tarty - na słono i na słodko! Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Przepis na ciasto kruche Przepis na koktajl truskawkowy Proste przepisy na pyszne zupy krem - nie oprzesz się ich smakowi! Co można zrobić z cukinii? Truskawkowa jak u babci Marynowanie kurczaka na grilla - najlepsze sposoby Sushi inne niż zwykle Właściwości kakao

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą