Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata

Znudziła ci się już pomidorowa, rosół i kalafiorowa? Mam dla Ciebie 10 wspaniałych pomysłów na zupy z różnych stron świata! Masz ochotę na aguadito de pollo, minestrone, a może Tom Yam Kung? Brzmi zagadkowo, ale spokojnie, poniżej znajdziesz przepis na znacznie więcej bardziej i mniej egzotycznych zup. Zapraszam! ;-)

Podziel się:

Aguadito de pollo

Nazwa tej zupy brzmi egzotycznie i… prawidłowo, bo jest ona naprawdę baaardzo egzotyczna ;-) Tę zupę często nazywa się rosołem peruwiańskim.

Kombinacja składników może nieco zaskoczyć, gdyż dla nas rosół to wywar mięsno-warzywny, w którym nie ma miejsca na limonkę czy jajko, które znajdziemy w rosole peruwiańskim.

Bardzo polecam wam ten przepis, bo naprawdę warto. Odważysz się spróbować? ;-)

Ramen na kaczych kościach z krewetkami i brokułami

Ramen to japońska zupa, która do Japonii przywędrowała z Chin. Przepis na tę zupę znalazłam na blogu Bernadety — Mój kulinarny pamiętnik i bardzo zachęcam was do wypróbowania go.

Ramen to po prostu rosół, ale inny od tego jaki gości na naszych stołach, bo tak naprawdę zawiera wszystko co tylko chcemy dodać: makaron, mięso, grzyby, warzywa, ryby, owoce morzaKompozycja zupy zależy tylko do was, od waszego smaku i pomysłu.

Zaszalej w kuchni i przygotuj ramen. Odważysz się? ;-)

Minestrone

Chcesz poczuć się jak w słonecznej Italii? Mam na to sposób - przygotuj pożywną zupę warzywną!

Minestrone to jedna z najczęściej spożywanych potraw wielu regionów Włoch, a jej nazwa pochodzi od włoskiego słowa minestra, które oznacza po prostu zupa.

Nie ma jednego uniwersalnego przepisu na minestrone - zupa ta bazuje na warzywach sezonowych, więc puść wodze wyobraźni i stwórz swoją nową ulubioną zupę warzywną. A jeśli nie lubisz eksperymentować w kuchni, poznaj nasz przepis na minestrone.

Chowder

Chowder to bardzo popularna w krajach anglosaskich i USA zupa rybna, ale nie zabraknie w niej także krewetek :)

Oprócz ryb i owoców morza znajdziecie w niej także ziemniaki i śmietanę. Taka zupa to idealny pomysł na błyskawiczne danie jednogarnkowe. Skusisz się? :)

Tom Yam Kung

Zupa Tom Yam Kung to chyba najbardziej znana tajska potrawa, zarówno w samej Tajlandii jak i poza nią.

Tom Yam Kung to inaczej ostro-kwaśna zupa z krewetkami, a wersja, którą wam dziś proponuję jest tylko jedną z mnóstwa możliwych wariacji na temat zupy tajskiej.

Zupa jest piekielnie ostra i jej smak doceniłam dopiero gdy odrobinę przestygła - wówczas nie mogłam oderwać się od garnka - przekonuje autorka przepisu.

Caldo de pescado

Pomysł na hiszpańską caldo de pescado autorka przepisu, Beata, podpatrzyła w programie Roberta Makłowicza.

Taką zupę podobno serwuje się na Lanzarote. Przepis spodobał mi się z jednego, bardzo ważnego powodu - nie trzeba gotować rybnego bulionu - pisze na swoim blogu Beata.

Właściwie robiąc caldo de pescado według tego przepisu otrzymasz bardzo smaczną pomidorowo-ziemniaczaną zupę z rybnym dodatkiem. Smaczna i szybka do zrobienia zupa - dodaje autorka przepisu.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Tajska zupa krewetkowa

Oto kolejny pomysł na ostrą zupę tajską, ale tym razem z cytrusowym dodatkiem ;-)

Osobiście nie lubię ostrych smaków, wolę te łagodniejsze, po których nie piecze język, ale ta zupa tajska była tak smaczna, że zjadłam całą miseczkę i od razu poprosiłam o więcej!

Sycylijska zupa rybna

Sycylijska zupa rybna to kolejna propozycja na śródziemnomorską ucztę.

Gęsta i bardzo aromatyczna, świetnie sprawdzi się w zimowe popołudnie. Delikatne ryby i jędrne krewetki genialnie ze sobą kontrastują, dzięki czemu zupa nie jest nudna - przekonuje autorka przepisu.

Użyłam kilku gatunków krewetek, dzięki czemu zupa nabrała głębszego, złożonego smaku.

Zupa cebulowa na białym winie z grzanką

To jedna z tych potraw, które genialnie smakują, ale średnio wyglądają. Zupa cebulowa z białym winem to pełna smaku, aromatyczna i bogata propozycja na rozgrzewkę - przekonuje autorka przepisu.

Jednak dla mnie ta zupa jest idealna! Zarówno wizualnie, jak i smakowo spisuje się rewelacyjnie. Przekonaj się sam!

Soljanka

Przepis na prawdziwą soljankę otrzymałam od kolegi, który przywiózł go z krajów byłego Związku Radzieckiego, gdzie zupa ta była – i jest – bardzo popularna i obecna w każdym niemal lokalu gastronomicznym - pisze na swoim blogu Brenia.

Od siebie mogę dodać, że zupa jest bardzo sycąca, bogata w składniki i świetnie rozgrzewa w chłodne, jesienne dni (takie jak dzisiejszy). Skusisz się?

Także w kategorii Przepisy:

Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Przepisy na szybkie przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 minut Sałatka z grillowanym bakłażanem, pomidorami i mozzarellą Obiad w wersji wegetariańskiej 6 przepisów na niezwykłą kawę Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Wiem co zjem. Dzień wegetariański Kandyzowana skórka pomarańczowa - nieodłączny składnik ciast Bananowe sushi Brokuł w roli głównej - 6 pomysłów na wykorzystanie go w kuchni Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie