Kulinarna podróż po Włoszech

Kuchnia włoska, obok francuskiej należy do najbardziej popularnych kuchni w Europie. Kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami – ale to nie wszystko. Jeżeli tak jak ja dopiero zaczynasz swoją przygodę z włoską kuchnią, zapraszam cię na kulinarną podróż do Włoch – będzie pysznie, obiecuję :).

Im prościej, tym lepiej

Świeże, dojrzewające w promieniach włoskiego słońca, aromatyczne zioła i niezwykle rodzinna atmosfera przy stole sprawiają, że wiele osób próbuje powtórzyć włoski klimat w domach i restauracjach. Pizzę czy spaghetti jada się niemalże w każdym zakątku świata. Dlaczego? Swoją popularność kuchnia włoska zawdzięcza nie tylko niezwykłemu smakowi potraw, ale także ich prostocie i szybkości przygotowania. Włosi, podobnie jak Francuzi, z jedzenia czynią wielką sztukę, która polega raczej na łatwości przygotowania potraw i odpowiednim doborze składników, niż na wyrafinowanych technikach przyrządzania ich.

Ale kuchnie włoska to nie tylko wspomniane pizza, spaghetti, czy lasagne – w rzeczywistości kuchnia słonecznej Italii nie jest jednolita i każdy z jej 20 regionów posiada własne, odmienne lokalne potrawy i tradycje kulinarne.

Ta różnorodność włoskich produktów i powstających z nich potraw jest możliwa dzięki dużemu zróżnicowaniu klimatycznemu i geograficznemu półwyspu Apenińskiego. Każdy zakątek Włoch posiada swoje unikalne specjały, których nie spotkamy nigdzie indziej w takiej wersji.

Czym pachną Włochy…?

Nad całym Półwyspem Apenińskim unosi się zapach wspaniałych potraw, których wspólną dominantą są zioła i przyprawy. Czym byłaby prawdziwa, włoska pizza bez bazylii, oregano i tymianku? A jaki smak miałoby pesto bez dodatku szlachetnej oliwy z oliwek – chluby południowych Włoch?

Każdy, kto choć raz był w słonecznej Italii i spacerował urokliwymi uliczkami włoskich miasteczek, nigdy nie zapomni zapachu, który wydobywa się z gęsto rozsianych restauracyjek usytuowanych w klimatycznych kamieniczkach – cudo. Zapach tortellini, lasagne czy ravioli wydobywa się nie tylko z knajpek, ale także mieszkań, w których każda prawdziwa włoska Mamma przygotowuje pyszny obiad dla swojej rodziny.

Pomimo różnorodności kuchnia Półwyspu Apenińskiego posiada także cechy wspólne – z całą pewnością są nimi warzywa, których nie zabraknie w żadnej włoskiej kuchni. Włosi słyną z zamiłowania do warzyw, a czy wiedzieliście, że wiele z nich dotarło do Polski w XVI wieku dzięki królowej Bonie? To dzięki włoskiej żonie króla Zygmunta Starego Polacy poznali włoską zieleninę i nazwali ją „włoszczyzną”.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Włoska uczta

Jak wspomniałam wcześniej, kuchnia Półwyspu Apenińskiego nie jest jednolita – we Włoszech wyróżnia się 20 regionów kulinarnych, z których każdy ma swoje lokalne specjały.

Będąc we Florencji nie można nie spróbować befsztyka, w Turynie kurczaka, a w Bolonii spaghetti bolognese. Neapol słynie z przygotowywanej od lat w ten sam sposób tradycyjnej pizzy margherity, a Emilia-Romania z faszerowanych pierożków. Podróżując po Italii można zauważyć pewną prawidłowość – im zmierzamy bardziej na południe Włoch, tym częściej możemy spotkać dana z owocami morza i z oliwą z oliwek, a na północy kraju zjemy raczej dania mięsne, zapiekanki, pizzę, makarony i sery.

Właśnie, sery! Nigdzie indziej na świece nie jadłam lepszych serów, niż we Włoszech. Jeżeli ktoś miał okazję próbować sera mozzarella produkowanego w Kampanii albo sera Gorgonzola dojrzewającego na północy Lombardii, na pewno ich smak na długo zapadł mu w pamięci.

We włoskiej kuchni nie może zabraknąć oczywiście pomidorów, cebuli i czosnku – są one bardzo częstymi elementami włoskich zup. Nie zabraknie ich w minestrone, czyli włoskiej zupie jarzynowej z makaronem, a bardzo często przygotowywanej na bazie fasoli.

Włosi są ogromnymi łasuchami i miłośnikami deserów. Do najsłynniejszych włoskich deserów zalicza się pochodzące z Toskanii tiramisu i panna cottę. Nie można zapomnieć także o znanych na całym świecie lodach włoskich.

Jednak czymże byłoby włoskie biesiadowanie bez kieliszka włoskiego wina? Tak samo jak sposoby wytwarzania serów różnią się w zależności od regionu, tak winnice Półwyspu Apenińskiego posiadają swoje receptury na wina, które słyną na całym świecie.

Włosi są jednymi z największych producentów wina. Zróżnicowanie klimatyczne Włoch sprzyja produkcji różnorodnych win – gorące południe i chłodniejsza północ kraju sprawia, że włoskie wina odznaczają się ogromnym wachlarzem bukietów. Do najsłynniejszych regionów, które produkują wina najwyższej jakości należą przede wszystkim: Piemont dzięki wykwintnemu, czerwonemu winu Barolo, Kalabria słynna z Gravello oraz Toskania znana z rozsławionego wina Chianti.

Mam nadzieję, że zachęciłam was do podróży do Włoch, chociażby tej kulinarnej, którą każdy może odbyć bez wychodzenia ze swojej kuchni :).

Podróżnicze inspiracje

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł ma 1 komentarz

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Na czym polega fenomen food trucków? Zloty food trucków Sekrety kuchni gruzińskiej Jak poprawnie wymawiać obcojęzyczne nazwy potraw i napojów? Sekrety kuchni chorwackiej Ocet - jakie są jego rodzaje? Jak wybrać najlepszy? Przez żołądek do... łóżka. Poznaj moc letnich afrodyzjaków Gdzie warto pojechać, żeby dobrze zjeść? Imprezy kulinarne w sierpniu Dlaczego warto jeść owoce granatu? Właściwości granatów Co zawiera karob? Karob - zdrowszy zamiennik kakao Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść?