Poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej restauracji. 5 przepisów na włoskie dania
Kuchnia włoska kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami... Jeżeli chcesz poczuć się jak w słonecznej Italii przygotuj któreś z poniższych dań tamtejszej kuchni - efekt murowany! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na typowo włoskie potrawy. Smacznego!

Ravioli z ricottą
Ravioli to włoskie, niewielkie pierożki, które najczęściej nadziewa się serem ricotta.
"Smaczne pierożki z serowym farszem, podane w ostrej, aromatycznej oliwie - pyszne. W smaku przypominają mi ruskie pierogi, jednak technika ich wykonania jest znacznie szybsza i mniej kłopotliwa" - przekonuje autorka przepisu.
Dasz się skusić? :)

Bruschetta z pomidorami
Nie masz pomysłu na przekąskę, a goście zaraz będą pod drzwiami? Uratować cię może tylko bruschetta z pomidorami! To rodzaj włoskiego startera w formie grzanki posmarowanej oliwą i czosnkiem.
Istnieje wiele wariantów tego dania, ale ja proponuję wam bruschettę w klasycznej formie, czyli z pomidorami i świeżą bazylią. Gwarantuję wam, że zanim podasz pierwsze danie po przekąsce nie będzie już śladu :).

Minestrone
Minestrone to klasyka włoskiej kuchni. Tak jak w Polsce mamy i babcie serwują naszą tradycyjną pomidorową, tak we Włoszech króluje właśnie minestrone.
"Przepis możesz dowolnie modyfikować, ważne by potrawa była bogata w jarzyny. Warzywa powinny pozostać chrupiące (al dente). Do zupy dodałam – marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, pomidory, pieczoną paprykę, białą fasolkę i fasolkę szparagową oraz odpowiedni zestaw przypraw – bazylia, oregano, słodka papryka. Zupa ma cudowny aromat i głęboki smak" - przekonuje i radzi Ola, autorka przepisu.


Cannelloni ze szpinakiem i fetą
Cannelloni to włoski makaron, który najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.
Ale tym razem proponuję wam cannelloni nadziewane szpinakiem oraz fetą zapiekane pod parmezanem - brzmi pysznie, prawda? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Spaghetti bolognese
Spaghetti bolognese to klasyka gatunku, jeśli chodzi o włoskie dania. Polacy bardzo polubili tę potrawę i traktują jak własną — trudno się dziwić… Spaghetti bolognese jest pyszne, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.
Spaghetti w takiej wersji bardzo często gości w moim domu i chyba dziś znowu je zaproszę :) Wypróbuj ten przepis koniecznie! Smacznego!
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze