Poczuj się jak w prawdziwej, włoskiej restauracji. 5 przepisów na włoskie dania

Kuchnia włoska kojarzy się nam przede wszystkim z przepysznymi makaronami, pizzą, włoskimi serami i winami, świeżymi ziołami oraz dojrzewającymi w słońcu pomidorami... Jeżeli chcesz poczuć się jak w słonecznej Italii przygotuj któreś z poniższych dań tamtejszej kuchni - efekt murowany! Poniżej znajdziesz kilka przepisów na typowo włoskie potrawy. Smacznego!

Podziel się:

Ravioli z ricottą

Ravioli to włoskie, niewielkie pierożki, które najczęściej nadziewa się serem ricotta.

"Smaczne pierożki z serowym farszem, podane w ostrej, aromatycznej oliwie - pyszne. W smaku przypominają mi ruskie pierogi, jednak technika ich wykonania jest znacznie szybsza i mniej kłopotliwa" - przekonuje autorka przepisu.
Dasz się skusić? :)

Bruschetta z pomidorami

Nie masz pomysłu na przekąskę, a goście zaraz będą pod drzwiami? Uratować cię może tylko bruschetta z pomidorami! To rodzaj włoskiego startera w formie grzanki posmarowanej oliwą i czosnkiem.

Istnieje wiele wariantów tego dania, ale ja proponuję wam bruschettę w klasycznej formie, czyli z pomidorami i świeżą bazylią. Gwarantuję wam, że zanim podasz pierwsze danie po przekąsce nie będzie już śladu :).

Minestrone

Minestrone to klasyka włoskiej kuchni. Tak jak w Polsce mamy i babcie serwują naszą tradycyjną pomidorową, tak we Włoszech króluje właśnie minestrone.

"Przepis możesz dowolnie modyfikować, ważne by potrawa była bogata w jarzyny. Warzywa powinny pozostać chrupiące (al dente). Do zupy dodałam – marchewki, pietruszkę, seler, cebulę, pomidory, pieczoną paprykę, białą fasolkę i fasolkę szparagową oraz odpowiedni zestaw przypraw – bazylia, oregano, słodka papryka. Zupa ma cudowny aromat i głęboki smak" - przekonuje i radzi Ola, autorka przepisu.

Cannelloni ze szpinakiem i fetą

Cannelloni to włoski makaron, który najczęściej nadziewany jest mięsem mielonym, sosem pomidorowym oraz beszamelowym, a całość posypywana jest startym serem.

Ale tym razem proponuję wam cannelloni nadziewane szpinakiem oraz fetą zapiekane pod parmezanem - brzmi pysznie, prawda? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Spaghetti bolognese

Spaghetti bolognese to klasyka gatunku, jeśli chodzi o włoskie dania. Polacy bardzo polubili tę potrawę i traktują jak własną — trudno się dziwić… Spaghetti bolognese jest pyszne, a jego przygotowanie nie zajmuje dużo czasu.

Spaghetti w takiej wersji bardzo często gości w moim domu i chyba dziś znowu je zaproszę :) Wypróbuj ten przepis koniecznie! Smacznego!

Także w kategorii Przepisy:

Kilka pomysłów na muffinki Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky Suszymy śliwki w domu Tanie danie - przepis na zapiekankę makaronową z mięsem mielonym Pyszne pesto z orzeszkami pinii Domowa wegeta bez soli i konserantów Pumpkin spice latte, czyli aromatyczna kawa z syropem korzenno-dyniowym i bitą śmietaną Co można zrobić z ziemniaków? Jak zrobić jajko po florencku? 3 pomysły na wegeobiady, które możesz zabrać ze sobą do pracy Jedz sezonowo, czyli jesienne dania, które po prostu musisz przygotować Fast food w zdrowszej, domowej wersji