Zupy w polskim wydaniu

Kto z nas nie lubi zup? :) Robi się je przeważnie szybko, a duży garnek wystarczy na dwa dni - to duża oszczędność czasu. Poniżej znajdziecie zestaw moich ulubionych zup, które należą do tradycyjnego, polskiego menu.

Podziel się:

Niedzielny rosół

Niedzielny obiad bez rosołu? Niemożliwe! :) Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosołek, który przechodzi z pokolenia na pokolenie - ja także mam taki. Według niego rosół gotowała moja babcia, teraz mama i ja, a przepis, który wam proponuję jest bardzo podobny do mojego.

Rosół sprawdzi się na każdą okazję - jest nieodłącznym elementem polskiego menu na imieninach u cioci, eleganckich przyjęć i oczywiście niedzielnego, rodzinnego obiadu.

Zupa pomidorowa

A w poniedziałek, na niedzielnym rosołku gotujemy pomidorową — klasyk w każdym polskim domu :). O ile na gotowanie rosołu mamy czas podczas weekendu, (z resztą ta zupa wymaga cierpliwości i czasu) to zupę pomidorową robimy ekspresowo — koncentrat pomidorowy, świeże pomidory lub z puszki, świeże zioła i pyszna zupka gotowa!

Niektórzy jedzą zupę pomidorową z makaronem, inni z ryżem, ale ja proponuję wam pyszną pomidorówkę w wersji zupy krem w sam raz na poniedziałkowy obiad. Smacznego!

Zupa ogórkowa

Oto przepis na delikatną w smaku zupę ogórkową - trochę inną niż zazwyczaj gości na naszych stołach.

Pamiętam, że kiedy byłam mała, zupa ogórkowa należała do jednych z tych zup, których nienawidziłam — na szczęście dojrzałam do tego smaku i dziś gotuję ją bardzo często, bo to jedna z moich ulubionych zup.

Najszybszy sposób na ogórkową to przygotowanie jej na niedzielnym rosole - zawsze smakuje pysznie. Polecam wam serdecznie ten trochę inny przepis. Smacznego!

Pyszna, domowa grochówka

"Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować ją powoli, żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru" pisze autorka bloga Smaczna Pyza, z którego pochodzi przepis.

Domowa grochówka jest bardzo sytą zupą, więc kiedy przygotowujesz ją, drugie danie będzie zbędne. Bardzo polecam wam ten przepis — wypróbowałam go i naprawdę było warto :).

Krupnik gotowany na bulionie drobiowym

Dziś pogoda raczej nas nie rozpieszcza — szaro, buro i deszczowo, dlatego proponuję wam pyszną, rozgrzewającą zupę w postaci krupnika.

To moja ulubiona zupa, którą od jakiegoś czasu przygotowuję właśnie według poniższego przepisu. Wiem, że krupnik wyjdzie smaczny, dlatego polecam wam ten przepis serdecznie! :)

Domowy żurek

Dobry żurek nie jest łatwo zrobić - wie o tym Tomek Lach, współautor bloga Zajadam.pl, z którego przechodzi poniższy przepis.

"Ostatnio (…) dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru" pisze na swoim blogu Tomek. Mnie ta rekomendacja w zupełności wystarczyła i wykorzystałam jego przepis - żurek wyszedł idealny! Nie tylko za sprawą świetnego przepisu, ale także dzięki radom, które także znajdziecie na blogu Zajadam.pl.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Przepisy na szybkie przekąski, które przygotujesz w mniej niż 30 minut Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Buraczana tęcza - przepis Otylii Jędrzejczak Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką Trzy pomysły na szybkie wegeobiady Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową Przepis na domowy majonez Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę Kaczka pieczona z pomarańczami i imbirem poleca się na świąteczny obiad Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto 10 najlepszych przepisów na szpinak