Zupy w polskim wydaniu

Kto z nas nie lubi zup? :) Robi się je przeważnie szybko, a duży garnek wystarczy na dwa dni - to duża oszczędność czasu. Poniżej znajdziecie zestaw moich ulubionych zup, które należą do tradycyjnego, polskiego menu.

Podziel się:

Niedzielny rosół

Niedzielny obiad bez rosołu? Niemożliwe! :) Każdy ma swój sprawdzony przepis na rosołek, który przechodzi z pokolenia na pokolenie - ja także mam taki. Według niego rosół gotowała moja babcia, teraz mama i ja, a przepis, który wam proponuję jest bardzo podobny do mojego.

Rosół sprawdzi się na każdą okazję - jest nieodłącznym elementem polskiego menu na imieninach u cioci, eleganckich przyjęć i oczywiście niedzielnego, rodzinnego obiadu.

Zupa pomidorowa

A w poniedziałek, na niedzielnym rosołku gotujemy pomidorową — klasyk w każdym polskim domu :). O ile na gotowanie rosołu mamy czas podczas weekendu, (z resztą ta zupa wymaga cierpliwości i czasu) to zupę pomidorową robimy ekspresowo — koncentrat pomidorowy, świeże pomidory lub z puszki, świeże zioła i pyszna zupka gotowa!

Niektórzy jedzą zupę pomidorową z makaronem, inni z ryżem, ale ja proponuję wam pyszną pomidorówkę w wersji zupy krem w sam raz na poniedziałkowy obiad. Smacznego!

Zupa ogórkowa

Oto przepis na delikatną w smaku zupę ogórkową - trochę inną niż zazwyczaj gości na naszych stołach.

Pamiętam, że kiedy byłam mała, zupa ogórkowa należała do jednych z tych zup, których nienawidziłam — na szczęście dojrzałam do tego smaku i dziś gotuję ją bardzo często, bo to jedna z moich ulubionych zup.

Najszybszy sposób na ogórkową to przygotowanie jej na niedzielnym rosole - zawsze smakuje pysznie. Polecam wam serdecznie ten trochę inny przepis. Smacznego!

Pyszna, domowa grochówka

"Dobra grochówka to coś pysznego. Powinna być gęsta, zawiesista, pachnąca wędzonką i oczywiście z wkładką w postaci wędzonych żeberek i kiełbasy. Trzeba gotować ją powoli, żeby nie przypalić rozpadającego się grochu, który powoduje, że całość nabiera takiego aksamitnego charakteru" pisze autorka bloga Smaczna Pyza, z którego pochodzi przepis.

Domowa grochówka jest bardzo sytą zupą, więc kiedy przygotowujesz ją, drugie danie będzie zbędne. Bardzo polecam wam ten przepis — wypróbowałam go i naprawdę było warto :).

Krupnik gotowany na bulionie drobiowym

Dziś pogoda raczej nas nie rozpieszcza — szaro, buro i deszczowo, dlatego proponuję wam pyszną, rozgrzewającą zupę w postaci krupnika.

To moja ulubiona zupa, którą od jakiegoś czasu przygotowuję właśnie według poniższego przepisu. Wiem, że krupnik wyjdzie smaczny, dlatego polecam wam ten przepis serdecznie! :)

Domowy żurek

Dobry żurek nie jest łatwo zrobić - wie o tym Tomek Lach, współautor bloga Zajadam.pl, z którego przechodzi poniższy przepis.

"Ostatnio (…) dorobiłem się przepisu na idealny żurek – w sam raz kwaśny, z konkretną nutą majeranku, ugotowany na bazie esencjonalnego mięsnego wywaru" pisze na swoim blogu Tomek. Mnie ta rekomendacja w zupełności wystarczyła i wykorzystałam jego przepis - żurek wyszedł idealny! Nie tylko za sprawą świetnego przepisu, ale także dzięki radom, które także znajdziecie na blogu Zajadam.pl.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Śniadanie, które zrobi się samo - przepis na szakszukę Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek Kitchen Book TV prezentuje kapuśniak w tradycyjnej czeskiej wersji Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian Rozgrzewający koktajl w sam raz na pierwszy dzień zimy Pyszne ciasta bez pieczenia Wiem co zjem. Menu po polsku Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Wiem co zjem. Pomysły na posiłki na cały dzień Tarta z jeżynami Panna cotta - zrób to sam! Pieczona, faszerowana, duszona... - cykoria na 10 sposobów