Wiem co zjem. Menu po polsku
Cudze chwalicie, swego nie znacie. A właśnie, że znamy! :) Dziś mam dla was listę najlepszych dań inspirowanych kuchnią polską. Zapewne są wam bardzo dobrze znane, ale warto odkryć je na nowo. Zatem zapraszam was do wypróbowania moich propozycji i życzę smacznego!
Åšniadanie
Sezon na kurki w pełni, więc trzeba go wykorzystać jak najlepiej. Dlatego dzisiaj na śniadanie jajecznica z kurkami smażona na maśle.
Do dziÅ› pamiÄ™tam smak jajecznicy, którÄ… w każdy sobotni poranek przygotowywaÅ‚ mój tata… Być może mistrzem w kuchni, to on nie jest, ale mistrzem w robieniu jajecznicy — na pewno :)
Dziś sama robię ją według receptury taty, a poniższy przepis jest niemal identyczny! Dlatego podpowiadam wam, co możecie zrobić dziś na śniadanie - jajecznica z kurkami i szczypiorkiem - niebo w gębie! Smacznego :).
Drugie śniadanie
Dziś klasycznie - na drugie śniadanie kanapka, ale nie byle jaka, bo będzie to twoja ulubiona kanapka!
Stwórz własną kompozycję ze swoich ulubionych warzyw, dodaj jajko, majonez lub pastę rybną i pyszne śniadanie do pracy lub szkoły gotowe!
Obiad
Czymże byłyby polski obiad bez rosołu? :) Pachnący, aromatyczny i pyszny - właśnie taki powinien być.
Rosół nie lubi poÅ›piechu, musisz być gotowany na maÅ‚ym ogniu przynajmniej przez 1,5 godz. Najlepiej smakuje z samodzielnie przygotowanym makaronem - raz pokusiÅ‚am siÄ™ na taki eksperyment i opÅ‚acaÅ‚o siÄ™ — rosół smakowaÅ‚ wspaniale, a satysfakcja z samodzielnie zrobionego makaronu jeszcze bardziej potÄ™gowaÅ‚a jego wyÅ›mienity smak :)
Rosół ma jeszcze jedną ogromną zaletę, mianowicie, następnego dnia możesz z niego przygotować pyszną zupę pomidorową. Też tak robicie? :)
Obiad
A na obiad wszystkim dobrze znany kotlet schabowy, jest to jednak kotlet niezwykły, bo przed smażeniem został zamarynowany w mleku i cebuli.
"Ten dawno zapomniany sposób jest genialny. Dzięki niemu mięso jest jędrniejsze, a sam kotlet nie jest wysuszony. Do tego dobra metoda panierowania oraz smażenia i mamy najpyszniejszy polski obiad pod słońcem" - przekonuje autorka przepisu.
Mnie taka rekomendacja wystarcza w zupełności, a wam? :)
Deser
Teraz czas na coÅ› sÅ‚odkiego - szarlotka z jabÅ‚ek i gruszek, z żurawinÄ… — brzmi pysznie, prawda? MogÄ™ wam zagwarantować, że tak też smakuje :).
"Tym razem do ciasta wykorzystałam tylko mąkę jaglaną i wyszło niezwykle kruche. Farsz z jabłek, gruszek i żurawiny dopełnił smakowitej całości. Wyszło cudownie" - zapewnia autorka bloga Smaczna Pyza, z którego pochodzi przepis.
Dacie się skusić? ;)
Podwieczorek
Wygląda pięknie prawda? Ten waniliowy budyń jaglany nie tylko cieszy oko, ale także i podniebienie, dlatego idealnie sprawdzi się w roli podwieczorka.
Domowy budyń jest świetną alternatywą dla tych w proszku, które możemy kupić w sklepie. Nie ma w nim żadnych barwników i niezdrowych zagęstników. Wiesz co jesz, bo robisz go sam od początku do końca.
Dodaj do niego ulubione sezonowe owoce swoich dzieci i patrz z zadowoleniem jak pałaszują budyń. Smacznego! :)
Kolacja
A na kolacjÄ™ tradycyjna saÅ‚atka, która pojawia siÄ™ na każdym polskim stole podczas imienin czy Å›wiÄ…t — saÅ‚atka jarzynowa.
To świetny pomysł na sałatkę, którą można jeść kilka dni, a i tak się nie nudzi. Jej największą zaletą jest to, że jest na tyle uniwersalna, że możesz faszerować nią roladki, wykorzystać jako dodatek do mięsnego obiadu lub wziąć ze sobą do pracy na drugi dzień.
Przepis, który proponuje Jolanta na swoim blogu wykorzystałam już niejednokrotnie. Polecam, bo warto :).
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze