Pyszny, domowy budyń

Jeżeli myślisz, że przygotowanie budyniu jest trudne i czasochłonne, jesteś w błędzie. Przekonaj się, że domowy budyń to świetna alternatywa dla tych, które możemy kupić w sklepie. Przede wszystkim jest zdrowy i nie zawiera sztucznych barwników oraz konserwantów. Robisz go samodzielnie, więc wiesz, co jesz.


Budyń — zdrowy deser
Domowy budyń jest wytwarzany z mleka, dlatego jest cennym źródłem wapnia, który stanowi podstawowy budulec kości. Dodatkowo, tradycyjny budyń zawiera żółtka, dzięki którym nie tylko ma piękny kolor bez potrzeby dodawania sztucznych barwników, ale także dostarcza organizmowi żelazo, witaminę A oraz biotyny.
Jeżeli przygotowujemy budyń samodzielnie możemy decydować o ilości dodanego do niego cukru, dlatego mamy pod kontrolą kaloryczność deseru. Możemy wcale nie dodawać substancji słodzących - ich funkcję mogą przejąć sezonowe owoce, dżemy, sosy owocowe czy soki; ich naturalna słodycz z powodzeniem zastąpi cukier.

Aby deser w postaci budyniu był bardziej sycący i jeszcze zdrowszy, dodaj do niego ulubione orzechy, w ten sposób wzbogacisz go o witaminy i cenne składniki mineralne. A jeżeli chcesz bez dodatku sztucznych substancji barwiących nadać budyniowi pięknego, naturalnego koloru, dodaj do niego sok pomarańczowy, malinowy lub jagodowy — będzie wyglądać smakowicie.
Łatwo, szybko i… smacznie
Poniżej znajdziesz najprostszy i najszybszy przepis na domowy budyń. Jedyne czego potrzebujesz to:
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżka mąki pszennej,
- żółtko,
- 2 szklanki mleka,
- 1 łyżka masła,
- łyżka miodu.
Odlej pół szklanki mleka, a pozostałą część (1,5 szklanki) wlej do garnka, dodaj łyżkę masła, łyżkę miodu i zagotuj. Pozostałe pół szklanki mleka mieszamy z żółtkiem, mąką ziemniaczaną i pszenną. Teraz postępuj już tak, jak w przypadku kupnego budyniu - kiedy mleko się zagotuje, wlej do niego zawartość szklanki i energicznie mieszaj. Gotuj przez kilka minut i gotowe!

Gdy nałożysz budyń do miseczek, możesz posypać go owocami, położyć konfiturę wiśniową lub polać sokiem malinowym.
Czekoladowy budyń jaglany z owocami
To już budyniowy deser, który wymaga nieco więcej czasu i ilości składników, ale efekt jest wspaniały. Kasza jaglana jest nie tylko zdrowa, ale też bardzo smaczna i stanowi idealną bazę do budyniu.
Składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady,
- szklanka ugotowanej kaszy jaglanej,
- 6 daktyli (bez pestek),
- 0,5 szklanki mleka,
- 2 banany,
- 5 orzechów laskowych,
- 2 łyżki oliwy z oliwek.
Kaszę jaglaną dokładnie przepłucz przed gotowaniem, by pozbyć się smaku charakterystycznej "goryczki" i ugotuj ją z niewielką ilością soli w proporcji 1:2 z wodą. Czekoladę zmiksuj i dodaj do niej pozostałe składniki (ostudzoną kaszę jaglaną także) - połącz je, ponownie miksując do chwili uzyskania jednolitej masy.

Aby twój deser prezentował się równie pięknie jak smakuje, udekoruj go suszoną żurawiną, pistacjami, morelami, migdałami i świeżymi listkami mięty. Możesz wybrać takie owoce i orzechy jakie lubisz. Eksperymentuj i stwórz swój nowy ulubiony deser :).
Budyń kokosowy z ziarenkami chia
Niepozorne, malutkie ziarenka chia są nieocenionym źródłem żelaza, magnezu, wapnia, fosforu i potasu, a także witamin A, C, E oraz z grupy B. Można dodać je praktycznie do każdej potrawy, ale domowy budyń smakuje z nimi wyśmienicie.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze