Królowa wszystkich przypraw
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Kardamon należy do najdroższych przypraw na świecie - plasuje się na trzecim miejscu zaraz za szafranem i wanilią. Charakteryzuje się intensywnym, korzennym smakiem i aromatem. Dzięki licznym możliwościom zastosowania i właściwościom, kardamon został okrzyknięty królową przypraw i postawiony w jednym szeregu z królem - pieprzem. Dowiedz się dlaczego kardamon jest tak poważaną przyprawą.
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/poznaj-kro-lowa-wszystki-7eb533b.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Dlaczego kardamon nazywany jest królową przypraw?
Kardamon jest jedną z najstarszych przypraw na świecie – już starożytni Egipcjanie używali go jako środek do higieny jamy ustnej. Jest także jedną z najdroższych przypraw na świecie i istnieje kilka jego substytutów. Powszechnie znane są dwa rodzaje kardamonu: zielony, który pochodzi z Indii oraz czarny – himalajski.
Wysoka cena kardamonu wynika ze złożonego procesu jego uprawy i późniejszej obróbki. Aby kardamon był najwyższej jakości należy wybrać odpowiedni moment zbiorów, a następnie poddać je czasochłonnemu i ostrożnemu procesowi suszenia – ważne, by owoce nie popękały. Jednak wysoka cena tej przyprawy nie powinna odstraszać, ponieważ aby wzbogacić smak i aromat potrawy wystarczy niewielka ilość kardamonu.
Lecznicze właściwości kardamonu
Oprócz tego, że kardamon króluje w kuchni jako przyprawa, to jest on także znanym od czasów starożytnych środkiem leczniczym.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
W Indiach powszechnie stosuje się go jako preparat na problemy trawienne, brak apetytu, a także w przypadku astmy i zapalenia oskrzeli. Natomiast Chińczycy wykorzystują kardamon jako środek wzmacniający organizm.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kardamon posiada właściwości bakteriobójcze oraz odświeżające oddech. Warto dodać go po dań mięsnych, ponieważ ułatwia proces trawienia białek. Jest niezwykle pomocny, jeżeli chcesz oczyścić swój organizm z toksyn i przyspieszyć przemianę materii.
Kardamon jest także cennym źródłem potasu, wapnia, magnezu, manganu i żelaza. Co ciekawe, może zawierać w nawet 8 proc. olejku eterycznego. A czy wiedzieliście, że królowa przypraw jest skuteczna w redukcji objawów, których przyczyną są alergie wziewne?
Kardamon w kuchni
Jeżeli przygotowujemy danie indyjskie, strączki kardamonu możemy wykorzystać zarówno w całości, jak i w rozdrobnionej postaci. Jednak przed dodaniem należy je uprażyć lub wymieszać z innymi przyprawami. Warto wiedzieć, że strączki kardamonu są neutralne w smaku i dodane „na surowo” do dania, nadają mu gorzkawego smaku.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Kardamon najczęściej dodawany jest do curry oraz różnego rodzaju dań ryżowych. W kuchni indyjskiej stosowany jest powszechnie jako dodatek do słodkich potraw i napojów. A czy wiedzieliście, że używany jest także jako przyprawa aromatyzująca pikle, grzane piwo i marynowane śledzie? Odnajdziemy go nawet w niektórych kremach i likierach rosyjskich.
Kardamon można dodać także do kawy, wówczas nabiera ona ciekawej nuty smakowej – w ten sposób podaje się ją w Indiach Wschodnich.
Dobrze wiedzieć
Kupując kardamon najlepiej wybierać ten w całości i samodzielnie rozłupywać łupinki, a następnie miażdżyć ziarenka w moździerzu. Przechowywany w formie sypkiej bardzo szybko traci swój niepowtarzalny aromat. Dlatego strączki kardamonu powinny być przechowywane w całości.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Zważywszy na to, że kardamon jest bardzo intensywny w smaku, należy używać go w małych ilościach, w przeciwnym razie może on zdominować kompozycję smakową potrawy.
Ciekawostki
- Kardamon powszechnie używany jest w kuchni Dalekiego i Bliskiego Wschodu, a w Europie możemy odnaleźć go w ciastach holenderskich i skandynawskich wypiekach, a także w tradycyjnym norweskim trunku, który produkowany jest aż od XV wieku.
- Ponad połowa rocznej produkcji kardamonu trafia do krajów arabskich, gdzie ta przyprawa używana jest najczęściej jako dodatek do kawy.
- W Chinach kardamon stosuje się jako antidotum w przypadku jadowitych użądleń i ukąszeń.
- A czy wiedzieliście, że kardamon dodany do męskich perfum działa jak afrodyzjak?
Moc przypraw
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze