Czas na grzyby! Kilka pomysłów na dania z grzybami

Sezon na grzybobranie trwa w najlepsze i choć podobno grzyby nie zawierają zbyt wielu składników odżywczych, to warto je jeść, chociażby ze względu na ich walory smakowe. Poniżej znajdziesz kilka pomysłów na dania z grzybami - nie marnuj sezonu grzybowego i korzystaj z niego pełnymi garściami, bo warto. Smacznego!

Podziel się:

Tarta z nadzieniem serowym i kurkami

Kurki uwielbiam pod każdą postacią — to dla mnie najlepsze grzyby na świecie — nigdy nie mogę się im oprzeć, a dodane do kruchej i przepysznej tarty z serem tworzą danie idealne.

Ten przepis świetnie sprawdzi się w roli rodzinnego, niedzielnego obiadu. Jego wnętrze wypełnione pysznym nadzieniem z serków twarogowych i kurek zachwyci każdego.

Risotto z grzybami

Risotto jest typowym daniem kuchni północnych Włoch. Jest świetną propozycją na obiad dla zabieganych - risotto przygotujesz szybko i bez większych problemów.

Często korzystam z tego przepisu i praktycznie znam go już na pamięć, dlatego polecam wam risotto z grzybami :).

Zapiekanka z kaszą gryczaną i prawdziwkami

Tym razem w roli głównej prawdziwki. Zapiekanka z kaszą gryczaną i prawdziwkami to kolejna propozycja jak dobrze wykorzystać sezon na grzyby.

Jej smak was zaskoczy - jest intensywny, a zarazem bardzo delikatny - przekonaj się sam! :)

Zupa krem z grzybów leśnych

Kremowa zupa jest zawsze dobrym pomysłem, a zupa krem z podgrzybków jest strzałem w dziesiątkę. Szczególnie, kiedy twoje dzieci nie chcą jeść grzybów, wówczas w takiej zupie możesz przemycić wszystko — zaczynając od warzyw i kończąc na grzybach. Wypróbuj ten przepis koniecznie!

Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami

To propozycja dania, która zadowoli nawet najbardziej wytrawnych smakoszy. Dzięki pieczeniu wszystkie składniki tego dania łączą się, tworząc harmonijną całość.

Kiedy jakimś cudem jestem w posiadaniu świeżego pstrąga, zawsze przygotowuję go według tego przepisu — sprawdziłam go niejednokrotnie, dlatego polecam wam serdecznie! :)

Także w kategorii Przepisy:

Robimy domowe masło Smaki dzieciństwa - zapiekany ryż z jabłkami Desery z truskawkami bez pieczenia Wiem co zjem. Dzień francuski Miksuj na zdrowie. Koktajl malinowy Pyszne pesto z orzeszkami pinii Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą Pyszne, bezglutenowe śniadanie 5 pomysłów na smaczny i zdrowy podwieczorek Fasolka po bretońsku - poznaj przepis i kilka ciekawostek Bananowe "sushi" Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz?