6 przepisów na owoce morza dla początkujących

Owoce morza. Jedni je uwielbiają, a inni nie wyobrażają sobie wzięcia do ust krewetki czy macki ośmiornicy. Należę do tych pierwszych, a ci drudzy nie wiedzą co tracą! Dobrze przyrządzone owoce morza są nie tylko pyszne, ale także bardzo zdrowe. Poniżej znajdziecie 6 moich ulubionych przepisów na frutti di mare. Dasz się skusić?

Podziel się:

Krewetki z masłem, czosnkiem, chili i pietruszką

Jeśli chodzi o owoce morza, to krewetki są już klasyką gatunku. Na szczęście nie ma już większych problemów z ich zakupem.

Ta propozycja to przepis na szybki obiad, który zaskakuje nawet najbardziej wykwintnym smakoszom.

Dla początkujących polecam kupno już obranych krewetek, tak zrobiła też autorka przepisu, ale dla tych, którzy chcą przygotować danie od początku do końca samodzielnie, przedstawiam instrukcję jak obrać krewetki.

Zatem zacznij od oderwania głowy i odnóży od tułowia krewetki. Następnie delikatne rozetnij jej grzbiet i usuń jelito, które może popsuć smak całego dania – rozpoznasz je od razu, bo wygląda jak czarna nitka. Wiem, że te czynności nie należą do przyjemności, ale z każdą kolejną krewetką pójdzie ci o wiele lepiej – obiecuję :).

Smażony ryż z ośmiornicą i warzywami

"W zamrażalniku od jakiegoś czasu zalegała mi ośmiornica, bo trochę brakowało mi na nią pomysłu. Jak ją zrobić by nie zepsuć, by była smaczna, prosta w przygotowaniu i inna niż znane mi przepisy? Dlatego postanowiłam sięgnąć do kuchni azjatyckiej i zamiast mięsa użyć jej do przygotowania smażonego ryżu z warzywami. I powiem wam że wyszło pyszne danie. Ośmiornica była idealna, miękka, podsmażona, pachnąca olejem sezamowych" - przekonuje autorka przepisu.

Taka rekomendacja wystarczyła mi w zupełności i przygotowałam smażony ryż z ośmiornicą i warzywami — było warto. Przepis sprawdzony, więc polecam wam go serdecznie!

Mule po marynarsku

"Dla zaczynających swoją kulinarną przygodę z owocami morza danie może wydawać się skomplikowane. Tak naprawdę jest bardzo proste w przygotowaniu" - przekonuje Ola, autorka przepisu.

I ma rację, bo najtrudniejsze w przepisie na mule po marynarsku jest… znalezienie świeżych muli i późniejsze ich oczyszczenie. Jak już znajdziesz odpowiednie owoce morza, ich czyszczeniem nie musisz się martwić — Ola w swoim wpisie zadbała o przystępną instrukcję jak to zrobić. Powodzenia! :)

Ostrygi zapiekane ze szpinakiem i parmezanem

"Nigdy wcześniej ich nie jadłam, a że uwielbiam owoce morza, to kupiłam ostrygi na spróbowanie. Nie zdecydowałam się na skosztowanie ich na surowo, jakoś nie mogłam się przełamać jak na pierwszy raz. Za to upiekłam je w piekarniku, ze śmietankowym szpinakiem z czosnkiem i parmezanem. Są banalnie łatwe w przygotowaniu, a wyszły obłędne!" - zachęca autorka bloga, z którego pochodzi przepis.

Zatem widzicie, że nawet będąc nowicjuszem w przygotowywaniu ostryg, można stworzyć coś pysznego.

Na wszelki wypadek dla początkujących zamieszczam instrukcję jak otworzyć ostrygi. Otóż należy użyć do tego specjalnego noża, który trzeba wbić w „zawias” muszli i poruszać nim do chwili, aż się otworzy. Dla bezpieczeństwa, lepiej owiń muszlę ręcznikiem – w ten sposób nie pokaleczysz sobie dłoni (wiem co mówię…). Teraz wystarczy delikatnie odciąć mięso od skorupki i gotowe!

Wędzone przegrzebki z kremowym sosem grzybowym

Jeżeli chcecie zaskoczyć swoich gości podczas uroczystego obiadu, podajcie to danie. Wędzone przegrzebki z kremowym, grzybowym sosem to pomysł na naprawdę wykwintną przystawkę.

Przygotowanie tego dania wymaga uwagi i skupienia - wystarczy podsmażyć przegrzebki po pół minuty z każdej strony na maśle i niezwykła przystawka gotowa. Smacznego!

Niezwykła zupa pomidorowa

Jeżeli znudziła ci się zwykła zupa pomidorowa i masz ochotę ją odmienić — oto pomysł - "wystarczy dodać do niej mieszankę owoców morza, a zwykła pomidorówka zmieni się w pyszną zupę wprost z kuchni śródziemnomorskiej" - pisze na swoim blogu Bernadeta, autorka przepisu.

Przyznacie, że to świetny sposób na rozpoczęcie swojej przygody z owocami morza? :)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Także w kategorii Przepisy:

Robimy domowe masło Papierówki - jabłka do zadań specjalnych Domowe masło? To wcale nie takie trudne! 6 pomysłów na dynię Panna cotta - zrób to sam! Zupy w polskim wydaniu Jak zrobić domowy kisiel? 6 pomysłów na pierogi Smaczne i szybkie dania z ryżem Ciasta inspirowane popularnymi słodyczami Kurczak na 6 sposobów Jeżyny w roli głównej - 6 pomysłów na desery z jeżynami 6 najlepszych przepisów na zapiekanki 5 pomysłów na przetwory z cukinii Wegetariańskie kotlety polecają się na obiad Mała rzecz a cieszy. Przepisy na ciasteczka Melon ball - deser niezwykły Przepis na domowy budyń Obiad w wersji wegetariańskiej Tajniki kuchni francuskiej Kasza kuskus w roli głównej Przepis na ocet jabłkowy Śląskie od kuchni Kalarepa w roli głównej