Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Rodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/kto-ry-wybrac-c22478f0f240465229.jpg)
Ten artykuł ma 8 stron:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Fusilli
Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
DziÄ™ki swojemu ksztaÅ‚towi ten rodzaj makaronu sprawdzi siÄ™ w potrawach, które można odgrzać, a także sosach — zarówno lekkich, warzywnych, jaki i tych cięższych z miÄ™sem. Moim zdaniem to makaron idealny — sprawdzi siÄ™ prawie w każdym daniu.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze