Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

Rodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).

Ten artykuł ma 8 stron:

Fusilli
Fusilli to dobrze każdemu znany makaron w kształcie świderków, który często ląduje w zupie pomidorowej, ale świetnie nadaje się także do sosów i sałatek. Jest chyba najpopularniejszym makaronem o nietypowym kształcie stosowanym w Polsce.
Dzięki swojemu kształtowi ten rodzaj makaronu sprawdzi się w potrawach, które można odgrzać, a także sosach — zarówno lekkich, warzywnych, jaki i tych cięższych z mięsem. Moim zdaniem to makaron idealny — sprawdzi się prawie w każdym daniu.

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze