Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

Nadchodzący Nowy Rok zawsze wiąże się z oczekiwaniami, że spełnią się nasze życzenia i marzenia - że będzie lepiej. Nowy rok to nowe możliwości, dlatego robimy postanowienia noworoczne i składamy obietnice, życzymy sobie i bliskim szczęśliwego Nowego Roku. A może by tak pomóc losowi? W wielu krajach podczas sylwestrowej nocy ludzie raczą się specjalnymi potrawami, które według przesądów i wierzeń mają zapewnić im pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku. Jakie potrawy przynoszą szczęście? Odpowiedź znajdziesz poniżej - niektóre z nich na pewno cię zaskoczą ;-) Zapraszam do lektury!


Kiszona kapusta i wieprzowina na szczęście
Taki przesąd panuje wśród Niemców, więc to dlatego właśnie kiszoną kapustą zajadają się oni w sylwestrową noc. Podobne kapuściane menu znajdziemy także w Holandii, gdzie kiszona kapusta jest symbolem pomyślności i powodzenia, dlatego wraz z wieprzowiną podawana jest na przywitanie Nowego Roku.
Także Hiszpanie, Kubańczycy i Portugalczycy tej nocy zajadają się wieprzowiną, a za najlepszą wróżbę uważają pieczonego prosiaka, a Węgrzy dodatkowo w jego pysk wsadzają cztery goździki - to dzięki nim ten nadchodzący rok ma być szczęśliwy.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
W Sylwestra konieczna ryba!
W krajach chrześcijańskich ważnym symbolem jest ryba, więc nie może zabraknąć jej także 31 grudnia. W Meksyku, by nie kusić losu podje się pokrojoną w dzwonki i usmażoną rybę, która daje nadzieję na szczęśliwy i spokojny rok, a w Holandii rybę smaży się w cieście.
Co zamożniejsi Japończycy w sylwestrową noc zajadają się błękitnym tuńczykiem, który należy do jednych z najdroższych ryb świata. Co ciekawe, mięso tej ryby nie jest niebieskie, a różowe, a ten kolor dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest kolorem szczęścia.

W Hiszpanii w Nowy Rok przygotowuje się specjalne, tradycyjne danie z ryżu, ryb i owoców morza - paella. Dziś ten specjał nieco stracił swoje symboliczne znaczenie i można go już zjeść w wielu restauracjach na całym świecie.
Słodkiego Nowego Roku!
Gdy zegar 31 grudnia wybija północ w krajach hiszpańskojęzycznych ludzie zjadają 12 winogron, które mają osłodzić każdy z 12 miesięcy nadchodzącego roku.
A czy wiecie, że w Australii, by zapewnić sobie szczęście i dobrobyt przygotowuje się marcepanową świnkę, a w Grecji okrągłe ciasto, w którym ukryty jest pieniążek i ten kto go znajdzie nie będzie narzekał na brak szczęścia w nadchodzącym roku.
Na Węgrzech sylwestrowym smakołykiem są pączki, w Korei obficie posłodzone kawałki owoców, a w Norwegii pudding ryżowy z ukrytym w środku migdałem — kto go znajdzie, może być pewny, że jego życzenie noworoczne spełni się.

Im więcej — tym lepiej…
Suto zastawiony, uginający się pod ciężarem potraw stół także jest dobra wróżbą na Nowy Rok. Co ciekawe warto tego dnia wybrać okrągłą zastawę, która jest symbolem nieskończonej cykliczności — coś się kończy i zaczyna — jak w kalendarzu.
A w Polsce?
My natomiast podczas nocy sylwestrowej nie rozstajemy się z łuską z wigilijnego karpia - trzeba trzymać ją przy sobie, bo tylko wtedy zyskuje magiczną moc i zapewni nam dostatek w nadchodzącym Nowym Roku.
Zastanawiałam się czy my, Polacy mamy jakieś specjalne sylwestrowe dania… Kiedyś zawsze podawało się to, co zostało ze Świąt Bożego Narodzenia - bigos, pieczone mięsa i oczywiście śledzie. A wszyscy wiedzą, że bez śledzia Sylwester nie może się odbyć, bo ta ryba przynosi nie tylko szczęście i zdrowie, ale także dobrobyt.
Do siego roku! ;-)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze