Sylwestrowe potrawy, które przyniosą ci szczęście w Nowym Roku!

Nadchodzący Nowy Rok zawsze wiąże się z oczekiwaniami, że spełnią się nasze życzenia i marzenia - że będzie lepiej. Nowy rok to nowe możliwości, dlatego robimy postanowienia noworoczne i składamy obietnice, życzymy sobie i bliskim szczęśliwego Nowego Roku. A może by tak pomóc losowi? W wielu krajach podczas sylwestrowej nocy ludzie raczą się specjalnymi potrawami, które według przesądów i wierzeń mają zapewnić im pomyślność w nadchodzącym Nowym Roku. Jakie potrawy przynoszą szczęście? Odpowiedź znajdziesz poniżej - niektóre z nich na pewno cię zaskoczą ;-) Zapraszam do lektury!

Kiszona kapusta i wieprzowina na szczęście

Taki przesąd panuje wśród Niemców, więc to dlatego właśnie kiszoną kapustą zajadają się oni w sylwestrową noc. Podobne kapuściane menu znajdziemy także w Holandii, gdzie kiszona kapusta jest symbolem pomyślności i powodzenia, dlatego wraz z wieprzowiną podawana jest na przywitanie Nowego Roku.

Pieczona wieprzowina

Także Hiszpanie, Kubańczycy i Portugalczycy tej nocy zajadają się wieprzowiną, a za najlepszą wróżbę uważają pieczonego prosiaka, a Węgrzy dodatkowo w jego pysk wsadzają cztery goździki - to dzięki nim ten nadchodzący rok ma być szczęśliwy.

W Sylwestra konieczna ryba!

W krajach chrześcijańskich ważnym symbolem jest ryba, więc nie może zabraknąć jej także 31 grudnia. W Meksyku, by nie kusić losu podje się pokrojoną w dzwonki i usmażoną rybę, która daje nadzieję na szczęśliwy i spokojny rok, a w Holandii rybę smaży się w cieście.

Pieczona ryba

Co zamożniejsi Japończycy w sylwestrową noc zajadają się błękitnym tuńczykiem, który należy do jednych z najdroższych ryb świata. Co ciekawe, mięso tej ryby nie jest niebieskie, a różowe, a ten kolor dla mieszkańców Kraju Kwitnącej Wiśni jest kolorem szczęścia.

W Hiszpanii w Nowy Rok przygotowuje się specjalne, tradycyjne danie z ryżu, ryb i owoców morza - paella. Dziś ten specjał nieco stracił swoje symboliczne znaczenie i można go już zjeść w wielu restauracjach na całym świecie.

Słodkiego Nowego Roku!

Gdy zegar 31 grudnia wybija północ w krajach hiszpańskojęzycznych ludzie zjadają 12 winogron, które mają osłodzić każdy z 12 miesięcy nadchodzącego roku.

A czy wiecie, że w Australii, by zapewnić sobie szczęście i dobrobyt przygotowuje się marcepanową świnkę, a w Grecji okrągłe ciasto, w którym ukryty jest pieniążek i ten kto go znajdzie nie będzie narzekał na brak szczęścia w nadchodzącym roku.

Marcepanowe świnki

Na Węgrzech sylwestrowym smakołykiem są pączki, w Korei obficie posłodzone kawałki owoców, a w Norwegii pudding ryżowy z ukrytym w środku migdałem — kto go znajdzie, może być pewny, że jego życzenie noworoczne spełni się.

Im więcej — tym lepiej…

Suto zastawiony, uginający się pod ciężarem potraw stół także jest dobra wróżbą na Nowy Rok. Co ciekawe warto tego dnia wybrać okrągłą zastawę, która jest symbolem nieskończonej cykliczności — coś się kończy i zaczyna — jak w kalendarzu.

A w Polsce?

My natomiast podczas nocy sylwestrowej nie rozstajemy się z łuską z wigilijnego karpia - trzeba trzymać ją przy sobie, bo tylko wtedy zyskuje magiczną moc i zapewni nam dostatek w nadchodzącym Nowym Roku.

Śledź w zalewie

Zastanawiałam się czy my, Polacy mamy jakieś specjalne sylwestrowe dania… Kiedyś zawsze podawało się to, co zostało ze Świąt Bożego Narodzenia - bigos, pieczone mięsa i oczywiście śledzie. A wszyscy wiedzą, że bez śledzia Sylwester nie może się odbyć, bo ta ryba przynosi nie tylko szczęście i zdrowie, ale także dobrobyt.

Do siego roku! ;-)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Co zrobić z resztkami jedzenia po świętach? Jak wybrać świątecznego karpia? Uratuj galaretę, czyli co zrobić, by galareta była klarowna? Czy warto sięgać po wędzone ryby? Na czym polega sekret doskonałego purée? Jak suszyć owoce w piekarniku? Buraczany zakwas na wigilijny barszcz krok po kroku Jak zrobić domowy twaróg? Śmietana śmietanie nierówna. Krótki przewodnik po rodzajach śmietany Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować?

Popularne w tym tygodniu:

Dla głodnych wrażeń - żeberka w miodowej glazurze Kotlety schabowe w wersji light Jak zrobić domowe masło klarowane? Jak odchudzić rosół? Czyli, co zrobić by rosół był mniej tłusty?