Meksyk w kuchni - przepis na burrito

Kuchnia meksykańska obok francuskiej i włoskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, pełna wyraźnych smaków i aromatów - jednym słowem idealna dla osób, które lubią dobrze zjeść ;-) Dlatego dziś mam dla was przepis na niezwykle kolorowe burrito. Zapraszam!


Burrito — ale Meksyk!
Najczęściej burrito kojarzone jest z kuchnią meksykańską, ale tak naprawdę, jest ono daniem kuchni Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańskiej.
Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz — fasola, meksykański ryż i mięso. Burrito jest bardzo popularnym daniem w Stanach Zjednoczonych, ale tam zawartość pszennego placka jest znacznie bogatsza, bo dodatkowo znajdziemy w nim sałatę, salsę, guacamole, ser i śmietanę.

Wiecie skąd wzięła się nazwa borrito? Słowo to w języku hiszpańskim oznacza "osiołek". A jaki związek ma danie kuchni meksykańskiej z tym zwierzątkiem?
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Otóż sto lat temu, pewien uliczny sprzedawca tacos imieniem Juan Mendez, wpadł na pomysł, by zawijać jedzenie w duże, domowej roboty tortille, aby jak najdłużej było ciepłe. Juan jako środka transportu używał osła i tu pojawia się rozwiązanie zagadki.
Pomysłowy handlarz odniósł spory sukces i coraz więcej zgłodniałych klientów przebywających przy meksykańskiej granicy szukało "burrito" czyli osiołka. I tak do dziś nazywamy te duże tacos.
Przepis na burrito "na bogato"
Nie przeraź się długą listą składników potrzebnych do przygotowania kolorowego burrito ;-) Warto użyć ich wszystkich — spróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki:
- 400 g drobno posiekanego mięsa (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka),
- czerwona cebula,
- 5 ząbków czosnku,
- 350 ml passaty pomidorowej,
- 1 ¼ łyżeczki soli,
- 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
- ½ łyżeczki kardamonu,
- ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
- łyżeczka słodkiej papryki,
- łyżeczka ostrej papryki,
- garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki,
- łyżka cukru lub innej substancji słodzącej,
- 2 łyżki octu balsamicznego,
- ¼ łyżeczki cynamonu,
- 1–2 łyżki oleju.
Dodatkowo:
- 100 g ryżu,
- 4 tortille,
- 4 plastry sera gouda,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- ¾ dojrzałego awokado,
- 4 łyżki kukurydzy,
- 4 liście sałaty,
- mały zielony ogórek,
- mały pomidor,
- 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej).

Do podania: kwaśna śmietana i świeża pietruszka.
Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie na oleju podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Kiedy mięso będzie gotowe wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez 10–15 min.
W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Fasolę rozgnieć widelcem i dodaj szczyptę czosnku granulowanego, a awokado obierz i pokrój w paseczki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry.

Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę śmietany. I ostatnie dodatki - warzywa i pietruszka.
Teraz zwijamy tortille - to najtrudniejsza część, ale mam nadzieję, że sobie z nią poradzisz — wystarczy, że będziesz postępować według poniższej instrukcji. Zatem zagnij 4 brzegi do środka (tak jak zawija się krokiety). Aby farsz nie wypadał na boki wykonuj tę czynność razem z rolowaniem placka.
Teraz zawiń burrito w papier do pieczenia, ułóż na blasze zakończeniem do dołu i wstaw do piekarnika. Po upływie 2–3 min, wyjmij je, przekrój na pół i podawaj.
Smacznego!
Kuchnie świata


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze