Meksyk w kuchni - przepis na burrito

Kuchnia meksykańska obok francuskiej i włoskiej to jedna z najbardziej rozpoznawalnych kuchni świata - nic w tym dziwnego! Kuchnia Meksyku jest kolorowa, pełna wyraźnych smaków i aromatów - jednym słowem idealna dla osób, które lubią dobrze zjeść ;-) Dlatego dziś mam dla was przepis na niezwykle kolorowe burrito. Zapraszam!

Burrito — ale Meksyk!

Najczęściej burrito kojarzone jest z kuchnią meksykańską, ale tak naprawdę, jest ono daniem kuchni Tex-Mex, czyli teksańsko-meksykańskiej.

Tradycyjne burrito składa się z pszennej tortilli, w którą zawinięty jest farsz — fasola, meksykański ryż i mięso. Burrito jest bardzo popularnym daniem w Stanach Zjednoczonych, ale tam zawartość pszennego placka jest znacznie bogatsza, bo dodatkowo znajdziemy w nim sałatę, salsę, guacamole, ser i śmietanę.

Wiecie skąd wzięła się nazwa borrito? Słowo to w języku hiszpańskim oznacza "osiołek". A jaki związek ma danie kuchni meksykańskiej z tym zwierzątkiem?

Otóż sto lat temu, pewien uliczny sprzedawca tacos imieniem Juan Mendez, wpadł na pomysł, by zawijać jedzenie w duże, domowej roboty tortille, aby jak najdłużej było ciepłe. Juan jako środka transportu używał osła i tu pojawia się rozwiązanie zagadki.

Pomysłowy handlarz odniósł spory sukces i coraz więcej zgłodniałych klientów przebywających przy meksykańskiej granicy szukało "burrito" czyli osiołka. I tak do dziś nazywamy te duże tacos.

Różne rodzaje burrito

Przepis na burrito "na bogato"

Nie przeraź się długą listą składników potrzebnych do przygotowania kolorowego burrito ;-) Warto użyć ich wszystkich — spróbuj, a nie pożałujesz!

Składniki:

  • 400 g drobno posiekanego mięsa (ja użyłam mięsa z piersi kurczaka),
  • czerwona cebula,
  • 5 ząbków czosnku,
  • 350 ml passaty pomidorowej,
  • 1 ¼ łyżeczki soli,
  • 1/3 łyżeczki kminu rzymskiego,
  • ½ łyżeczki kardamonu,
  • ¼ łyżeczki mielonego pieprzu czarnego,
  • łyżeczka słodkiej papryki,
  • łyżeczka ostrej papryki,
  • garść świeżej, drobno posiekanej pietruszki,
  • łyżka cukru lub innej substancji słodzącej,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • ¼ łyżeczki cynamonu,
  • 1–2 łyżki oleju.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Dodatkowo:

  • 100 g ryżu,
  • 4 tortille,
  • 4 plastry sera gouda,
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany,
  • ¾ dojrzałego awokado,
  • 4 łyżki kukurydzy,
  • 4 liście sałaty,
  • mały zielony ogórek,
  • mały pomidor,
  • 6 łyżek fasoli z puszki (czarnej lub czerwonej).

Do podania: kwaśna śmietana i świeża pietruszka.

Burrito

Zacznij od ugotowania ryżu, a następnie na oleju podsmaż posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek i mięso. Kiedy mięso będzie gotowe wlej passatę i dodaj wszystkie przyprawy. Całość duś pod przykryciem przez 10–15 min.

W tym czasie nagrzej piekarnik do 200 st. Fasolę rozgnieć widelcem i dodaj szczyptę czosnku granulowanego, a awokado obierz i pokrój w paseczki. Pomidora i ogórka pokrój w plastry.

Na środku każdej tortilli połóż plaster sera, posmaruj go pastą z fasoli i dodaj mięso. Teraz przyszedł czas na ryż - połóż po 2 łyżki na każdym placku, a na nim łyżkę śmietany. I ostatnie dodatki - warzywa i pietruszka.

Teraz zwijamy tortille - to najtrudniejsza część, ale mam nadzieję, że sobie z nią poradzisz — wystarczy, że będziesz postępować według poniższej instrukcji. Zatem zagnij 4 brzegi do środka (tak jak zawija się krokiety). Aby farsz nie wypadał na boki wykonuj tę czynność razem z rolowaniem placka.

Teraz zawiń burrito w papier do pieczenia, ułóż na blasze zakończeniem do dołu i wstaw do piekarnika. Po upływie 2–3 min, wyjmij je, przekrój na pół i podawaj.

Smacznego!

Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Nie tylko surówka... Przepisy z kiszoną kapustą Poznaj 10 najsmaczniejszych przepisów na wytrawne tarty Przepis na pyszną sałatkę z tuńczykiem Tanie danie - przepis na sałatkę z tuńczykiem Pieczarkowy zawrót głowy. TOP 10 przepisów z wykorzystaniem pieczarek Przepis czekoladowe trufle z nutką whisky Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym Przepis na mango lassi z dynią Przepis na zupę grzybową z kremową pianką Tanie danie - przepis na makaronową sałatkę curry Przepis na strasznie smaczne dyniowe pierniczki-duszki Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową TOP 9 strasznie pysznych przepisów na halloweenowe przekąski Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek Przepis na quiche z pieczonej dyni Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem Tanie danie - przepis na wytrawne muffinki ze szpinakiem Kasza gryczana w 12 niesamowicie smacznych odsłonach Przepis na pyszną kawę z niespodzianką Smaki dzieciństwa - przepis na kogel-mogel Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie