Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko...

Kuchnia meksykańska pełna jest ostrych smaków, kolorów, warzyw i aromatycznych przypraw. Burrito, tortilla, nachos, guacamole... to tylko kilka, przykładów dań, na które znajdziecie przepisy poniżej. Zapraszam was do zapoznania się z listą dziewięciu meksykańskich dań, które koniecznie musisz przygotować. Buen provecho! :)

Podziel się:

Tacos

Tacos jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw (bazylia, oregano, pieprz, sól, chilli) i oczywiście pomidorów. Znajdziecie w nim również charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza.

Dzisiaj przedstawiam wam tacos z pysznym aromatycznym kurczakiem i różnymi dodatkami – pomidory, papryka, papryczka chilli, czerwony sos, guacamole.

Tacos to świetny pomysł na przekąskę dla twoich gości. Możesz pokroić wszystkie składniki, przygotować sosy i placki, a każdy z biesiadników sam zadecyduje, co wrzuci do swojego tacos. Przyznasz, ze to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z przyjaciółmi :).

Burrito

Burrito to jedno ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej, a przy okazji jeden z moich ulubionych meksykańskich smakołyków. Jest bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów - przekonuje Tomek, autor przepisu i współautor bloga Zajadam.pl.

I trudno się z nim nie zgodzić :). Tu znajdziecie przepis na burrito w bardziej warzywnej wersji, dlatego możesz potraktować go jako bazę do swoich kuchennych eksperymentów. Podejmiesz wyzwanie? :)

Ceviche

Ceviche to rodzaj meksykańskiej sałatki, którą przyrządza się zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryki i soli, a następnie danie pozostawia się do krótkiego zamarynowania.

Jednak chciałabym wam przedstawić ceviche w trochę innej wersji. Ta potrawa jest genialnym sposobem na niebanalną przystawkę albo przekąskę. Lekka, orzeźwiająca i pełna smaków! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Guacamole

Przedstawiam wam kolejny przepis na meksykańskie danie Tomka, współautora bloga Zajadam.pl, który jest miłośnikiem kuchni meksykańskiej.

Tradycyjnie w skład guacamole wchodzi awokado, sok z limonki i sól, ale poszczególne jego wersje mogą zawierać także pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Guacamole zazwyczaj podaje się z plackami tortilla, choć Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.

Pomysł Tomka, który chcę wam zaproponować to guacamole z papryczkami chili, cebulą, świeżą kolendrą i czosnkiem — połączenie idealne… Przekonaj się sam!

Sosy i dipy do nachos

Nachos to niewielkie, trójkątne kawałki tortilli, pokryte serem i podawane z różnymi sosami i dipami. Oczywiście można je kupić już gotowe albo z placka tortilli wyciąć trójkąty i podpiec je na chrupko w piekarniku. Ale gwarantuję wam, że najlepiej smakują te zrobione samodzielnie! Oto przepis, który zawsze się sprawdza.

Składniki:

  • 120 g mąki pszennej,
  • 120 g mąki kukurydzianej,
  • 120 ml ciepłej wody,
  • 45 ml oliwy z oliwek,
  • płaska łyżeczka soli,
  • ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.

Ze wszystkich składników zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na około 15 minut. Odrywaj kawałki ciasta i wałkuj je na bardzo cienki placek — mniej więcej 1–2 mm, pokrój placek na mniejsze, trójkątne kawałki. Teraz ułóż nachos na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez około 15 minut w 160 stopniach.

A do nachos pyszne sosy i dipy! I pyszna przystawka gotowa! Smacznego! :)

Quesadilla

Quesadilla to po prostu tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Często do quesadilli dodaje się różne składniki – ziemniaki, grzyby, pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo, ale dziś proponuję wam quesadillę ze szpinakiem.

Bo, jak pisze pisze na swoim blogu autorka przepisu, głównymi składnikami quesadilli są roztopiony ser i tortilla, reszta to kwestia wyobraźni. Moja wyobraźnia powędrowała w kierunku szpinaku i taką wersję Wam polecam.

Dacie się skusić? :)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Salsa

Salsa to bardzo popularna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.

Daje szerokie pole do popisu w kuchni, więc jest bardzo wdzięcznym daniem, podczas przygotowywania którego możecie puścić wodzę fantazji. Dziś chciałabym zaproponować wam salsę w wersji pomidorowej, którą znalazłam na blogu Kulinarne przygody Gatity.

Smacznego!

Tortilla

W powyższym przepisie znajdziesz nie tylko pomysł, co możesz zawinąć w placki tortilli, ale także przepis na nie — te wypieczone samodzielnie smakują o niebo lepiej.

Zatem jeśli masz ochotę na bardzo szybką, smaczną i popularną w kuchni meksykańskiej tortillę, proponuję ci tortillę z kurczakiem. Skusisz się? :)

Huevos rancheros

Huevos rancheros, czyli śniadanie prawdziwego, meksykańskiego farmera to świetny pomysł na sycące śniadanie, które zadowoli nie tylko twój żołądek, ale także oczy :) - czyż nie wygląda pięknie?

Na meksykańskie śniadanie składają się jajka, warzywa i oczywiście, jak na Meksyk przystało, pikantna nutka w postaci papryczek chili.

Smacznego!

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na groszek ptysiowy Desery z ciasteczkami Oreo Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo Francuskie desery 9 pomysłów na smakowite tosty Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo Papryka w 17 smacznych odsłonach Gofry gofrom nierówne Kluchy, kluski, kluseczki... Czekoladowy lukier? Czemu nie! Lukier godny króla Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami Suszymy śliwki w domu Kilka smakowitych pomysłów na jajecznicę Niebanalne przepisy na tortillę 10 pysznych przepisów na wołowinę Karkówka poleca się na obiad Wiem co zjem. Menu po polsku Przepis na gołąbki w sosie pomidorowym Zostań mistrzem parzenia zielonej herbaty Śniadanie do szkoły nie musi być nudne Wiem co zjem. Dania mięsne dla głodnych wrażeń Fast food w zdrowszej, domowej wersji