Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko...

Kuchnia meksykańska pełna jest ostrych smaków, kolorów, warzyw i aromatycznych przypraw. Burrito, tortilla, nachos, guacamole... to tylko kilka, przykładów dań, na które znajdziecie przepisy poniżej. Zapraszam was do zapoznania się z listą dziewięciu meksykańskich dań, które koniecznie musisz przygotować. Buen provecho! :)

Podziel siÄ™:

Tacos

Tacos jest jednym z najpopularniejszych dań kuchni meksykańskiej. Składa się przeważnie z tortilli wykonanej z mąki kukurydzianej, mięsa wołowego, cebuli, czosnku, przypraw (bazylia, oregano, pieprz, sól, chilli) i oczywiście pomidorów. Znajdziecie w nim również charakterystyczne dla kuchni meksykańskiej warzywa: czerwona fasola lub kukurydza.

Dzisiaj przedstawiam wam tacos z pysznym aromatycznym kurczakiem i różnymi dodatkami – pomidory, papryka, papryczka chilli, czerwony sos, guacamole.

Tacos to świetny pomysł na przekąskę dla twoich gości. Możesz pokroić wszystkie składniki, przygotować sosy i placki, a każdy z biesiadników sam zadecyduje, co wrzuci do swojego tacos. Przyznasz, ze to świetny pomysł na wspólne spędzenie czasu z przyjaciółmi :).

Burrito

Burrito to jedno ze sztandarowych dań kuchni meksykańskiej, a przy okazji jeden z moich ulubionych meksykańskich smakołyków. Jest bardzo wdzięcznym tematem do kulinarnych eksperymentów - przekonuje Tomek, autor przepisu i współautor bloga Zajadam.pl.

I trudno się z nim nie zgodzić :). Tu znajdziecie przepis na burrito w bardziej warzywnej wersji, dlatego możesz potraktować go jako bazę do swoich kuchennych eksperymentów. Podejmiesz wyzwanie? :)

Ceviche

Ceviche to rodzaj meksykańskiej sałatki, którą przyrządza się zalewając surową, posiekaną rybę sokiem z limonki, z dodatkiem cebuli, papryki i soli, a następnie danie pozostawia się do krótkiego zamarynowania.

Jednak chciałabym wam przedstawić ceviche w trochę innej wersji. Ta potrawa jest genialnym sposobem na niebanalną przystawkę albo przekąskę. Lekka, orzeźwiająca i pełna smaków! - pisze na swoim blogu autorka przepisu.

Guacamole

Przedstawiam wam kolejny przepis na meksykańskie danie Tomka, współautora bloga Zajadam.pl, który jest miłośnikiem kuchni meksykańskiej.

Tradycyjnie w skład guacamole wchodzi awokado, sok z limonki i sól, ale poszczególne jego wersje mogą zawierać także pomidory, paprykę chili, cebulę, kolendrę, czosnek i inne przyprawy. Guacamole zazwyczaj podaje się z plackami tortilla, choć Meksykanie dodają go do niemal każdej przystawki.

PomysÅ‚ Tomka, który chcÄ™ wam zaproponować to guacamole z papryczkami chili, cebulÄ…, Å›wieżą kolendrÄ… i czosnkiem — poÅ‚Ä…czenie idealne… Przekonaj siÄ™ sam!

Sosy i dipy do nachos

Nachos to niewielkie, trójkątne kawałki tortilli, pokryte serem i podawane z różnymi sosami i dipami. Oczywiście można je kupić już gotowe albo z placka tortilli wyciąć trójkąty i podpiec je na chrupko w piekarniku. Ale gwarantuję wam, że najlepiej smakują te zrobione samodzielnie! Oto przepis, który zawsze się sprawdza.

Składniki:

  • 120 g mÄ…ki pszennej,
  • 120 g mÄ…ki kukurydzianej,
  • 120 ml ciepÅ‚ej wody,
  • 45 ml oliwy z oliwek,
  • pÅ‚aska Å‚yżeczka soli,
  • ewentualnie przyprawy do posypania: chilli, kolendra itp.

Ze wszystkich skÅ‚adników zagnieć ciasto. Gotowe ciasto przykryj i odstaw na okoÅ‚o 15 minut. Odrywaj kawaÅ‚ki ciasta i waÅ‚kuj je na bardzo cienki placek — mniej wiÄ™cej 1–2 mm, pokrój placek na mniejsze, trójkÄ…tne kawaÅ‚ki. Teraz ułóż nachos na blaszce wyÅ‚ożonej papierem do pieczenia i piecz przez okoÅ‚o 15 minut w 160 stopniach.

A do nachos pyszne sosy i dipy! I pyszna przystawka gotowa! Smacznego! :)

Quesadilla

Quesadilla to po prostu tortilla z masy kukurydzianej z roztopionym serem. Często do quesadilli dodaje się różne składniki – ziemniaki, grzyby, pokrojoną w paski paprykę jalapeño, kiełbaski chorizo, ale dziś proponuję wam quesadillę ze szpinakiem.

Bo, jak pisze pisze na swoim blogu autorka przepisu, głównymi składnikami quesadilli są roztopiony ser i tortilla, reszta to kwestia wyobraźni. Moja wyobraźnia powędrowała w kierunku szpinaku i taką wersję Wam polecam.

Dacie się skusić? :)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Salsa

Salsa to bardzo popularna potrawa kuchni meksykańskiej. Jest to rodzaj zimnego, często pikantnego sosu ze zmiksowanych lub drobno pociętych warzyw lub owoców z przyprawami.

Daje szerokie pole do popisu w kuchni, więc jest bardzo wdzięcznym daniem, podczas przygotowywania którego możecie puścić wodzę fantazji. Dziś chciałabym zaproponować wam salsę w wersji pomidorowej, którą znalazłam na blogu Kulinarne przygody Gatity.

Smacznego!

Tortilla

W powyższym przepisie znajdziesz nie tylko pomysÅ‚, co możesz zawinąć w placki tortilli, ale także przepis na nie — te wypieczone samodzielnie smakujÄ… o niebo lepiej.

Zatem jeśli masz ochotę na bardzo szybką, smaczną i popularną w kuchni meksykańskiej tortillę, proponuję ci tortillę z kurczakiem. Skusisz się? :)

Huevos rancheros

Huevos rancheros, czyli śniadanie prawdziwego, meksykańskiego farmera to świetny pomysł na sycące śniadanie, które zadowoli nie tylko twój żołądek, ale także oczy :) - czyż nie wygląda pięknie?

Na meksykańskie śniadanie składają się jajka, warzywa i oczywiście, jak na Meksyk przystało, pikantna nutka w postaci papryczek chili.

Smacznego!

Także w kategorii Przepisy:

Przepis na ocet jabłkowy Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Pyszne, bezglutenowe śniadanie Domowa wegeta bez soli i konserantów Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Zawijane drożdżowe bułeczki śniadaniowe z makiem Desery z ciasteczkami Oreo Przepis na kokosanki - ciasteczka najprostsze na świecie Trochę słońca w środku zimny - przepis na dżem pomarańczowy Przepis na mango lassi z dynią Lawendowy kurczak Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego