Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyRodzaje makaronów - sÄ… ich dziesiÄ…tki! Każdy ma swoje przeznaczenie i czÄ™sto gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów staÅ‚y siÄ™ także nazwami daÅ„ np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Åšwiderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).
Ten artykuł ma 8 stron:
Penne
Penne jest makaronem typowym dla kuchni wÅ‚oskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo czÄ™sto. Nazwa tego makaronu pochodzi od wÅ‚oskiego sÅ‚owa penne — piórka i tak też czÄ™sto jest przez nas nazywany. Penne może być gÅ‚adkie, jak także karbowane (penne rigate).
Podobnie jak Å›widerki jest idealny do różnych zup, sosów i saÅ‚atek. CzÄ™sto staje siÄ™ skÅ‚adnikiem przeróżnych zapiekanek i daÅ„ z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji — ugotowany al dente i polany pesto.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze