Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy?

Rodzaje makaronów - są ich dziesiątki! Każdy ma swoje przeznaczenie i często gra pierwsze skrzypce w danej potrawie. Nazwy niektórych makaronów stały się także nazwami dań np. cannelloni, spaghetti czy lasagne. A co z innymi makaronami? Świderki, muszelki, nitki, kolanka - do jakich potraw je dodać? Chcesz wiedzieć? Poniżej znajdziesz odpowiedź - zapraszam :).

Ten artykuł ma 8 stron:

Penne
Penne jest makaronem typowym dla kuchni włoskiej, ale i w Polsce spotykamy go bardzo często. Nazwa tego makaronu pochodzi od włoskiego słowa penne — piórka i tak też często jest przez nas nazywany. Penne może być gładkie, jak także karbowane (penne rigate).
Podobnie jak świderki jest idealny do różnych zup, sosów i sałatek. Często staje się składnikiem przeróżnych zapiekanek i dań z owocami morza, jednak najbardziej smakuje mi w najprostszej wersji — ugotowany al dente i polany pesto.

Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze