Przepisy na dania jednogarnkowe

Dania jednogarnkowe to duża oszczędność czasu. Wrzucasz wszystko do jednego naczynia i potrawa robi się praktycznie sama. To świetna opcja dla zapracowanych i tych, którzy nie lubią zmywać stosów brudnych naczyń po przygotowaniu skomplikowanego dania obiadowego - zaliczam się do jednej i do drugiej grypy, dlatego często przygotowuję dania jednogarnkowe. Jeżeli ty też lubisz prostotę i pomysłowość w kuchni, to mam dla ciebie kilka propozycji na dania jednogarnkowe. Wypróbuj je wszystkie!

Podziel się:

Kurczak pieczony z młodymi warzywami

Pieczony kurczak to danie, które pozwoli zaoszczędzić ci sporo czasu, jeżeli odpowiednio zaplanujesz jego przygotowanie.

Mięso możesz zamarynować dzień wcześniej (wówczas jego smak i aromat po upieczeniu będą znacznie intensywniejsze), a samo przygotowanie potrawy i składników trwa ok. 20 min.

Natomiast kiedy kurczak piecze się już z warzywami, masz czas dla siebie - od czasu, do czasu tylko zaglądasz do niego czy wszytko w porządku. Przyjemny przepis, prawda? :)

Leczo w wersji light

Warzywa sezonowe świetnie nadają się do przygotowania leczo. To węgierskie danie w tradycyjnym wydaniu, oprócz warzyw zawiera wędzoną słoninę i kiełbasę, ale ja proponuję wam leczo w wersji wegetariańskiej - lekko, smacznie i zdrowo :)

Dzięki temu, że całe danie przygotowujemy w jednym garnku, smak i aromat jego składników wzajemnie się przenika, przez co warzywa są przepyszne. Spróbuj koniecznie!

Golonka indycza na słodkiej kapuście

A to propozycja dla prawdziwych mięsożerców - golonka indycza na słodkiej kapuście.

Mięso indycze polecane jest zwłaszcza osobom będącym na diecie niskokalorycznej, gdyż jest w niej nawet o połowę tłuszczu mniej niż w golonce wieprzowej.

Dodatkowo zaraz rozpoczną się pierwsze zbiory kapusty, więc to idealny czas na przygotowanie golonek indyczych na młodej kapuście. Smacznego!

Kurczak z makaronem i szpinakiem

Znowu propozycja z kurczakiem, ale tym razem w towarzystwie makaronu. To świetny pomysł na obiad, kiedy słupek rtęci sięga prawie 30 stopni, a ostatnią rzeczą na jaką mamy ochotę jest stanie przy gorącej kuchence.

Chyba już znalazłam idealny przepis na dzisiejszy obiad, a ty? ;)

Łosoś z salsą z mango i truskawek

Łososia uwielbiam pod każdą postacią, dlatego mogłabym jeść go codziennie i choć może nie jest to typowe danie jednogarnkowe, to przygotujesz je równie szybko, jak poprzednie propozycje.

Pomimo iż ta ryba posiada sporo tłuszczy, to osoby odchudzające się nie powinny eliminować jej ze swojego jadłospisu. Łosoś jest bardzo cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6, których nasz organizm nie potrafi wytwarzać, dlatego muszą one znaleźć się w pożywieniu.

Kokosowa zupa tajska z krewetkami

Wprowadź nieco egzotycznych smaków do swojej kuchni dzięki kokosowej zupie tajskiej z krewetkami. Jeżeli nigdy jej nie próbowałeś, to ten smak cię zaskoczy. Zupa jest jednocześnie pikantna i delikatna, smaczna i lekka. Po prostu musisz wykorzystać ten przepis!

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Kurczak caprese

Sałatkę caprese uwielbiam i bardzo często ją przygotowuję, ale czy jedliście kiedyś kurczaka caprese? To kurczak pieczony z dodatkiem pomidorów, sera mozzarella i świeżej bazylii. Dzięki tej potrawie poczujesz się jak w prawdziwej włoskiej restauracji.

Także w kategorii Przepisy:

7 pomysłów na zdrowe i smaczne sałatki No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Suszymy śliwki w domu Przepis na domowy cukier waniliowy Jak zrobić jajko po florencku? Włoska sałatka z kozim serem Czas na gęsinę Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Kilka pomysłów na owocowe śniadania Zrób to sam - aromatyzowane oleje i oliwy Zielono mi! Jarmuż na 13 sposobów Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam!