Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionie, z którego pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Przepis na pyszny barszcz z uszkami podała wam już Kasia (przepis tutaj), dlatego ja podzielę się z wami moim przepisem na najsmaczniejszą wigilijną zupę grzybową. Zapraszam!

Wigilijna zupa grzybowa — przepis

Składniki:

  • 40 dag grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki),
  • 2 marchewki,
  • pietruszka,
  • ½ selera,
  • cebula,
  • liść laurowy,
  • ziele angielskie,
  • pieprz ziarnisty i sól,
  • 3–4 łyżki oleju,
  • 4–5 łyżek śmietany,
  • natka pietruszki do dekoracji.

Grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, a najlepiej zostaw je w wodzie na całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler umyj, obierz i włóż do garnka i zalej ok. 2 litrami wody.

Wigilijna zupa grzybowa

Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz łyżkę oleju i wszytko gotuj aż warzywa nie zmiękną, a pod koniec gotowania dodaj trochę soli do smaku.

Namoczone grzyby odciśnij z wody, drobno posiekaj (część możesz pozostawić do dekoracji i nie kroić ich), wrzuć na patelnię razem z cebulką i podsmaż na łyżce oleju.

Podsmażone grzyby wrzuć do przecedzonego wywaru i gotuj je aż zmiękną. Kilka łyżek gorącej zupy wlej do kubeczka, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, a następnie powoli wlej do garnka cały czas mieszając jego zawartość, by śmietana nie zważyła się.

Wigilijną zupę grzybową dopraw do smaku solą i pierzem, posyp posiekaną natką pietruszki, a na wierzchu poukładaj kawałki podsmażonych grzybków. I już! Gotowe ;-) Życzę wam smacznej kolacji wigilijnej!

Coraz bliżej święta…

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem