Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową

Zupa grzybowa, obok czerwonego barszczu z uszkami, jest obowiązkową potrawą na moim wigilijnym stole. Jak już wcześniej wam pisałam, w moim rodzinnym domu podczas kolacji wigilijnej podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionie, z którego pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Przepis na pyszny barszcz z uszkami podała wam już Kasia (przepis tutaj), dlatego ja podzielę się z wami moim przepisem na najsmaczniejszą wigilijną zupę grzybową. Zapraszam!


Wigilijna zupa grzybowa — przepis
Składniki:
- 40 dag grzybów suszonych (podgrzybki, prawdziwki),
- 2 marchewki,
- pietruszka,
- ½ selera,
- cebula,
- liść laurowy,
- ziele angielskie,
- pieprz ziarnisty i sól,
- 3–4 łyżki oleju,
- 4–5 łyżek śmietany,
- natka pietruszki do dekoracji.
Grzyby namocz w zimnej wodzie przez kilka godzin, a najlepiej zostaw je w wodzie na całą noc. Marchewkę, pietruszkę, seler umyj, obierz i włóż do garnka i zalej ok. 2 litrami wody.
Dodaj ziele angielskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe oraz łyżkę oleju i wszytko gotuj aż warzywa nie zmiękną, a pod koniec gotowania dodaj trochę soli do smaku.
Namoczone grzyby odciśnij z wody, drobno posiekaj (część możesz pozostawić do dekoracji i nie kroić ich), wrzuć na patelnię razem z cebulką i podsmaż na łyżce oleju.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Podsmażone grzyby wrzuć do przecedzonego wywaru i gotuj je aż zmiękną. Kilka łyżek gorącej zupy wlej do kubeczka, dodaj śmietanę i dokładnie wymieszaj, a następnie powoli wlej do garnka cały czas mieszając jego zawartość, by śmietana nie zważyła się.

Wigilijną zupę grzybową dopraw do smaku solą i pierzem, posyp posiekaną natką pietruszki, a na wierzchu poukładaj kawałki podsmażonych grzybków. I już! Gotowe ;-) Życzę wam smacznej kolacji wigilijnej!
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 6 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze