Lepimy uszka z grzybami do barszczu

Święta coraz bliżej - jeszcze tylko niecałe dwa tygodnie i zasiądziemy przy wigilijnym stole zastawionym pysznymi potrawami. Nie wiem jak w waszych rodzinach, ale u mnie nadal kultywuje się tradycję podawania 12 potraw wigilijnych, zatem żeby ze wszystkim zdążyć, wraz z mamą i babcią, co tylko się da przygotowujemy znacznie wcześniej. Tak jest z wigilijnymi uszkami, które 24 grudnia podajemy z czerwonym barszczem. Możecie ulepić je wcześniej i zamrozić - polecam ten sposób każdemu, kto chce ze spokojem szykować wigilijną kolację, bez zbędnych nerwów i pośpiechu.

Przepis na uszka z grzybami do wigilijnego barszczu

Składniki na farsz:

  • szklanka drobno posiekanych grzybów (ja wybrałam podgrzybki),
  • drobno posiekana mała cebula,
  • łyżka masła,
  • sól i pieprz do smaku.

Cebulkę posiekaj, wrzuć na rozgrzaną patelnię wraz z łyżką masła, a kiedy się zeszkli dodaj posiekane grzybki i podsmaż całość aż wszystkie składniki staną się miękkie. Teraz dopraw farsz solą i pieprzem do smaku.

Podsmażone grzybki przełóż do miseczki i ostudź. Teraz możesz zacząć przygotowywać ciasto.

Wigilijny barszcz z uszkami

Składniki na ciasto:

  • 200 g mąki pszennej,
  • jajko,
  • ok. 1/3 szklanki ciepłej wody.

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj jajko oraz niewielką ilość wody i zacznij wyrabiać ciasto. Jeśli ciasto jest za twarde i suche, dodaj do niego wodę i wyrabiaj aż uzyska sprężystość i miękkość.

Teraz podziel gotowe ciasto na porcje, które swobodnie rozwałkujesz na stolnicy na bardzo cienkie płaty i przy pomocy małej literatki wykrawaj kółka, na których układaj niewielką ilość farszu.

Teraz zlepiaj uszka, tak jakbyś lepił pierogi, ale postaraj się zrobić to dokładnie i mocno. Aby uzyskać kształt tradycyjnych uszek, zlep końce pierożków ze sobą.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Tak przygotowane uszka z grzybami włóż jedno po drugim do gotującej się, osolonej wody. Pamiętaj, że garnek, w którym będziesz gotować uszka, powinien być na tyle duży, by włożenie kilkunastu uszek nie spowodowało obniżenia temperatury wody - powinna cały czas wrzeć.

Uszka gotuj przez kilka minut - będą gotowe, gdy zaczną wypływać na powierzchnię, ale na wszelki wypadek poczekaj minutkę lub dwie. Jednak ja zawsze testuję jedną sztukę, zanim zacznę wyjmować pozostałe.

Wigilijny barszcz z uszkami

I to już wszytko! Teraz, aby uszka dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Poukładaj je ma desce tak, by całkowicie wystygły, opłucz je zimną wodą, a następnie osusz i skrop olejem (by nie posklejały się), poukładaj w pojemnikach i włóż do zamrażarki.

Uszka wyjmij z zamrażalnika w dniu wigilii, rozmróź i chwilę obgotuj w ciepłej wodzie - zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż miałbyś w wigilijny poranek w pośpiechu lepić uszka ;-)

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową? Purée nie tylko z ziemniaka - 12 wybornych przepisów na purée z warzyw Słodka jesień - 10 najsmaczniejszych przepisów na tarty z owocami Przepis na najlepszy dodatek do keksu - rodzynki w miodzie i rumie Przepis na domowy cukier waniliowy Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji