Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt!

Święta Bożego Narodzenia coraz bliżej - już niedługo zacznie się przedświąteczna bieganina za prezentami, ogromne zakupy, sprzątanie, porządki, gotowanie i pieczenie. Na szczęście jest kilka dań, które możesz przygotować znacznie wcześniej, np. pierniczki, by zmiękły, piernik, aby dojrzał i wigilijne pierogi, by... rankiem 24 grudnia nie pakować prezentów i gotować barszczu rękami oprószonymi mąką, bo właśnie znalazłeś chwilę czasu na lepienie pierogów. Zatem już dziś możesz przygotować pierogi z kapustą oraz grzybami i zamrozić je, by w dniu wigilii odmrozić i ugotować. Gwarantuję, że będą smakowały tak, jakby przed chwilą zostały ulepione :-)


Jedyne w swoim rodzaju pierogi wigilijne
W moim rodzinnym domu pierogi lepi się zawsze dwa tygodnie przed wigilią, a następnie mrozi. Po pierwsze, żeby zapobiec zamieszaniu w ostatnich dniach przedświątecznych przygotowań, a po drugie - pierogi według przepisu babci Jadzi przygotowuje się przez trzy dni, więc nie można zostawić tego na ostatnią chwilę.
Zachęcam was do ulepienia pierogów w ten weekend - zaoszczędzicie czas i nerwy w ostatnich dniach przygotowań, a jak wszyscy wiemy zawsze brakuje nam ich w ferworze przygotowań.

Przepis na wigilijne pierogi z kapusta i grzybami
Składniki na farsz:
- ok. 1 kg kiszonej kapusty,
- 1 litr suszonych grzybów (najlepiej prawdziwki i podgrzybki)
- 200 g suszonych śliwek,
- duża cebula,
- jabłko,
- 5 łyżek oleju rzepakowego,
- 3 liście laurowe,
- 5 kulek ziela angielskiego,
- 4 jagody jałowca,
- łyżka cukru,
- do smaku: lubczyk suszony, pieprz ziołowy, pieprz czarny mielony.
Suszone grzyby opłucz zimną wodą, a następnie zalej czystą wodą, tak by wszystkie znalazły się pod jej powierzchnią i odstaw. Po godzinie gotuj je przez 20 min na małym ogniu, by zmiękły, a następnie odcedź (zachowaj wywar) i posiekaj grzybki.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Zacznij od poszatkowania kiszonej kapusty, a następnie przełóż ją do dużego garnka, dorzuć grzyby, wlej zachowany wywar, dodaj posiekane śliwki, starte jabłko i duś przez pół godziny.

Po tym czasie dodaj liście laurowe, ziele angielskie i rozgniecione jagody jałowca. Obierz i posiekaj cebulę, podsmaż ją na złoty kolor na oleju i wrzuć do kapusty.
Na suchej patelni skarmelizuj cukier i także dodaj go do kapusty. Dosyp jeszcze łyżeczkę pieprzu ziołowego oraz lubczyku i duś całość przez godzinę, a po tym czasie odstaw garnek, by kapusta całkowicie wystygła.
Garnek z jeszcze niegotowym farszem możesz przechowywać w lodówce lub na balkonie (jeśli temperatura jest wystarczająco niska) do następnego dnia.
Nazajutrz podgrzej kapustę i duś ją przez ok. 30 min i znowu odstaw do wystygnięcia. Następnego dnia powtórz czynność.

Trzeciego dnia kapusta powinna być już gotowa, ale jeśli jest w niej za dużo wody, możesz ją odparować stawiając garnek na dużym ogniu i mieszając, by kapusta się nie przypaliła.
Teraz dopraw kapustę według swojego smaku, a podczas mieszania wyłów wszystkie liście laurowe oraz ziela angielskie. Aby farsz był bardziej zwarty możesz dodać do niego kilka (4 — 5) łyżek bułki tartej (ale nie jest to konieczne).
Składniki na ciasto:
(Otrzymasz z niego ok. 100 pierogów)

- 1 kg mąki pszennej,
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- 1 łyżeczka soli,
- gorąca woda.
Mąkę i sól wsyp do miski, dodaj olej i mieszając powoli wlewaj gorącą wodę. Wyrabiaj ciasto aż stanie sie gładkie, elastyczne i zwarte.
Teraz stolnicę podsyp mąką, ciasto podziel na kawałki, a następnie rozwałkuj je.
Przy pomocy szklanki albo specjalnego urządzenia do pierogów wykrawaj krążki z ciasta, nakładaj do nich farsz, tak by można było je zalepić.
Gotowe pierogi gotuj w osolonym wrzątku aż nie wypłyną na powierzchnię. Teraz wyjmij je z wody i poukładaj na talerzach. I już - pierogi są gotowe!
Jednak, żeby pierogi dotrwały do wigilii, musisz je zamrozić. Poukładaj je ma desce tak, by całkowicie wystygły, opłucz je zimną wodą, a następnie osusz i skrop olejem (by nie posklejały się), poukładaj w pojemnikach i włóż do zamrażarki.

Pierogi wyjmij z lodówki w dniu wigilii i obsmaż na oleju rzepakowym - zajmie ci to zdecydowanie mniej czasu, niż miałbyś w wigilijny poranek w pośpiechu lepić pierogi ;-)
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze