Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami

W moim rodzinnym domu na stole wigilijnym podaje się dwie zupy - barszcz, bo tak od ponad pół wieku robi babcia, a zupę grzybową, ponieważ taką jada się w regionach, z których pochodzi moja mama. Więc aby pogodzić dwie rodziny, podczas wigilii zajadamy się dwoma zupkami ;-) Ale w tym roku to ja urządzam rodzinną wigilię, więc postanowiłam przełamać tradycję i przygotować dodatkowo nieco inną zupę, ale jak najbardziej postną i godną tego, by stać się jednym z dwunastu wigilijnych dań. Dlatego zebrałam najciekawsze propozycje na wigilijne zupy. Jak myślicie, która z nich będzie najodpowiedniejsza? ;-)

Podziel się:

Barszcz na zakwasie

Barszczu z uszkami nie może zabraknąć na wigilijnym stole - to klasyk wśród wigilijnych potraw!

Pyszny, tradycyjny, na zakwasie i koniecznie z uszkami - taki będzie mój tegoroczny barszcz wigilijny.

Ale taki czerwony barszczyk wymaga wcześniejszego nastawienia zakwasu, a jeśli o tym zapomniałeś, to musisz zadowolić się barszczem z pieczonych buraków ;-)

Wigilijna zupa grzybowa

Zupa grzybowa to obok czerwonego barszczu z uszkami najczęściej podawana zupa podczas wigilijnej kolacji.

Przepis, który dla was znalazłam na pewno wypróbuję w tym roku! Zupa grzybowa według przepisu Gabrieli, autorki bloga Obżarciuch wygląda niezwykle apetycznie. Też tak sądzicie? ;-)

Kremowa zupa grzybowa

A co powiecie na kremową zupę grzybową? To świetny pomysł, jeśli lubicie eksperymentować z tradycyjnymi przepisami ;-)

Zupa smakuje wyśmienicie! Skąd to wiem? Bo wczoraj ją jadłam ;-) Choć to jeszcze nie wigilia, strasznie chciałam ją spróbować i dlatego serdecznie wam ją polecam!

Zupa migdałowa

Ta zupa nie była mi znana wcześniej, ba, nawet o niej nie słyszałam! Bo jak pisałam wam wcześniej w moim domu na wigilijną kolację przygotowuje się barszcz czerwony i zupę grzybową, ale kiedy przeczytałam na blogu Doroty, Kuchenne szaleństwa przepis na zupę migdałową, pomyślałam, że to świetny pomysł ;-)

To pyszna, lekka zupa na bazie mleka. Dodatek ryżu i migdałów nadaje jej delikatności i sprawia, że mogłabym ją jeść też jako zupę śniadaniową. Moim zdaniem jest świetna, nie tylko na święta - pisze na swoim blogu Dorota.

Wigilijna zupa rybna

Karp to ryba bez której ciężko sobie wyobrazić kolację wigilijną. Jest wiele możliwości jej przyrządzenia. Zazwyczaj serwowana jest na świąteczny stół w tradycyjnej wersji – smażone filety ryby. Ale dziś proponuję przepis na wigilijną zupę rybną z karpiem w roli głównej - pisze na blogu Zajadam.pl Ola, jego współautorka.

Jak dla mnie to świetny sposób na nowe ujęcie tradycji. A ty co myślisz o takiej zupce? ;-)

Rosół rybny

Odkąd pierwszy raz spróbowałam rosół rybny, gotowałam go już kilka razy i podałam go też na wigilię. Próbowałam różnej kombinacji ryb i nam najbardziej smakuje wywar z dorsza, sandacza i łososia - pisze na sowim blogu Aleksandra.

Jestem ciekawa takiego połączenia, dlatego chyba w tym roku wybiorę właśnie rosół rybny ;-) A która propozycja podoba się wam najbardziej?

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Także w kategorii Przepisy:

Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty Słodkie zawijanie, czyli jak zrobić rogaliki krok po kroku Pierś z kurczaka z warzywami zapiekana pod warkoczem ciasta francuskiego "Dozwolone od lat 18" - 10 przepisów na desery z alkoholem Smaki dzieciństwa - podpłomyki Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?