Szczaw - niedoceniane warzywo

Szczaw jest dziś trochę niedoceniany, a szkoda, gdyż jest źródłem wielu cennych dla zdrowia witamin i substancji odżywczych. Jest okryty złą sławą i często uznaje się go za chwast, gdyż rośnie pospolicie na łąkach, polanach i przy drogach. Mimo to, może jednak warto dowiedzieć się o nim trochę więcej.

Wykorzystanie szczawiu w kuchni

Szczaw znany jest polskiej kuchni od setek lat - w okresie staropolskim najczęściej serwowany był w postaci zupy o lekkim, kwaskowatym smaku. Zawiera wiele witamin i składników odżywczych cennych dla zdrowia. Jest bogaty w witaminy A i C oraz witaminy z grupy B oraz magnez, krzem, wapń i żelazo.

Szczaw sprawdzi się świetnie jako dodatek do sałatek, zup, sosów, kanapek, a nawet omletów. Najlepiej smakuje z grillowanymi rybami i mięsem. W Polsce najbardziej znamy go pod postacią popularnej w okresie letnim zupy – szczawianki.

Szczaw warto wprowadzić do jadłospisu, jednak nie należy spożywać go w nadmiarze, gdyż zawiera kwas szczawiowy (szczawian potasu), który gdy zwiąże się z wapniem powoduje złogi szczawianu wapnia, które przyczyniają się do powstawania kamieni nerkowych.

Właściwości szczawiu

Znane są lecznicze właściwości szczawiu – herbatka z liści szczawiu pomaga wyleczyć chorą wątrobę i nerki. Natomiast napar z jego liści jest pomocny przy wrzodach jamy ustnej i trudno gojących się ranach. Dodatkowo łagodzi biegunkę, wzdęcia i zatrucia pokarmowe oraz pobudza perystaltykę jelit.

To warzywo wzmacnia apetyt, pobudza trawienie, wzmacnia serce i poprawia pracę wątroby i woreczka żółciowego. Dodatkowo szczaw hamuje rozwój drobnoustrojów, działa moczopędnie i przyspiesza wytwarzanie krwinek czerwonych.

Szczaw znalazł także zastosowanie w kosmetyce, gdyż jako składnik kremów pomaga pozbyć się przebarwień, rozjaśnia, nawilża i uelastycznia cerę.

Jednak mało kto wie, że świeżymi liśćmi szczawiu możemy umyć ręce. Świetnie nadają się także do czyszczenia plan z rdzy, pleśni i atramentu. Szczaw można także wykorzystać do czyszczenia srebra i wikliny.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Zupa szczawiowa w najprostszej postaci

Składniki:

  • 40 dag szczawiu,
  • 1,5 l bulionu,
  • 4 łyżki gęstej śmietany,
  • 4 ugotowane na twardo jaja,
  • 8 cebulek dymek (same główki),
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Oczyść dokładnie liście szczawiu i posiekaj je. Zagotuj wcześniej przygotowany bulion i wrzuć do niego szczaw. Gdy bulion ponownie się zagotuje, zdejmij go z ognia i dopraw solą i pieprzem. Cebulę dymkę posiekaj, a jajka pokrój w ćwiartki, włóż je na talerze, zalej bulionem ze szczawiem i do każdej porcji dodaj łyżkę śmietany.

Duszony szczaw ze szpinakiem

Składniki:

  • 20 dag szczawiu,
  • 80 dag szpinaku,
  • masło,
  • pół szklanki śmietany,
  • łyżka mąki,
  • 2 łyżki tartego chrzanu,
  • sól i świeżo zmielony pieprz.

Umyj szczaw i szpinak, a następnie sparz i odcedź. Na patelni rozgrzej masło i dodaj wcześniej lekko osuszone liście szpinaku i szczawiu. Zawartość patelni duś, co chwilę mieszając. Po upływie kilku minut zdejmij patelnię z ognia. Uduszony szpinak i szczaw przestudź i zblenduj. Do powstałej masy dodaj śmietanę, łyżkę mąki i chrzan. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Tak powstały sos świetnie nada się jako dodatek do mięsa czy ryb.

Chłodnik szczawiowy na serwatce

Składniki:

  • 30 dag młodego szczawiu,
  • 3 łyżki serwatki,
  • 250 ml gęstej śmietany,
  • garść posiekanego koperku,
  • 4 jajek ugotowane na twardo,
  • sól i świeżo mielony pieprz do smaku.

Zagotuj serwatkę i zagęść ją mąką z niewielką ilością wody. Odstaw serwatkę do czasu, aż ostygnie. W tym czasie umyj dokładnie szczaw i zmiksuj go. Podduś w sosie własnym i także pozostaw do schłodzenia. Sos szczawiowy połącz z serwatką ze śmietaną. Dodaj koperek i dopraw do smaku.

Pozostaw na 3–4 godziny w lodówce, a przed podaniem do każdej porcji dodaj ćwiartki jajek. I pyszny, szczawiowy chłodnik gotowy! Smacznego :).

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sekrety kuchni greckiej Zapomniane warzywo - kalarepa Slow food na urlopie? To prostsze niż myślisz Ocalić kompot od zapomnienia Sekrety kuchni duńskiej Właściwości odżywcze chia Właściwości komosy ryżowej Ciasta, jakich jeszcze nie widziałeś Oryginalne składanie serwetek Najnowsze trendy w sztuce nakrywania stołu Właściwości komosy ryżowej Właściwości odżywcze chia Właściwości rabarbaru Dlaczego powinnaś jeść owsiankę? Superfoods, o których jeszcze nie słyszałeś Cukinia w naszej diecie Kuchenne inspiracje - jarmuż Poznaj właściwości zarodków pszennych Zupa z jabłek - sekret zdrowia Norwegów Wegańskie dania z grilla Jak zorganizować udane przyjęcie urodzinowe dla dziecka? Sztuka inspirowana kulinariami Artystyczne kostki lodu - jak je zrobić? Jak przygotować danie i talerz, by wyglądało jak z gwiazdkowej restauracji?