Wielka moc białych warzyw - poznaj 13 jesiennych propozycji
Wydaje mi się, że białe warzywa są przez nas niedoceniane... A przecież to wyjątkowo wdzięczne produkty w kuchni, a pomysłów na pyszne dania z wykorzystaniem białych warzyw nie brakuje. Mogą być tylko dodatkiem, lekko podkręcającym smak całej potrawy albo elementem dominującym. Dlatego mam dla was aż 13 pomysłów na dania z wykorzystaniem białych warzyw. Życzę smacznych rezultatów ;-)

Surówka z kapusty i pora
Zawsze powtarzam, że najprostsze rozwiązania są najlepsze. Wystarczy parę składników, które zazwyczaj mamy w swojej kuchni, by stworzyć bardzo smaczną surówkę do obiadu.
Polecam surówkę z dwóch składników pora i kapusty, która świetnie nadaje się do obiadu, kolacji czy też jako dodatek do kanapki np. burgera. Szybko i nieskomplikowanie - pisze na swoim blogu Bernadeta, autorka przepisu.

Zupa-krem z pora
Do przygotowania tej smacznej zupy z pora nie potrzebujesz długiej listy składników - wystarczą ziemniaki, por, cebula ze szczypiorkiem i ulubione przyprawy.
Warzywa najpierw podsmażam, następnie zalewam bulionem i gotuję. Na koniec zupę miksuję na gładki, aksamitny krem. Dzięki podsmażeniu smak pora staje się łagodniejszy, a dodatek ziemniaków sprawia, że krem jest pożywnym daniem - przekonuje Ania, autorka przepisu i współautorka bloga Zajadam.pl.

Krem z białych warzyw
Jeżeli miałabym opisać tę zupę w trzech słowach, to zapewne powiedziałabym, że jest smaczna, zdrowa i niezwykle sycąca.
Więc jeżeli jakimś cudem uda się wam dostać białe szparagi, to koniecznie wypróbujcie tę kremową zupę! Albo poczekajcie do wiosny ;-)


Puree z selera
Puree z selera to świetny zamiennik dla ziemniaków - szczególnie jesienią.
Przyznam się wam, że seler w formie puree ostatnio spróbowałam po raz pierwszy — wcześniej go nie jadłam, a szkoda, bo smakuje rewelacyjnie!
To świetna opcja dla lubiących eksperymentować w kuchni, bo seler daje wiele możliwości smakowych z różnymi dodatkami, które modyfikują jego smak.

Zupa chrzanowa z wędzonym łososiem
Sycący krem z warzyw z dodatkiem chrzanu i śmietany, zwieńczony plasterkiem wędzonego łososia - kusi autorka przepisu i trzeba przyznać, że robi to skutecznie ;-)
Taka zupa sprawdzi się idealnie jako jesienny, sycący i smaczny obiad. Polecam wam ten przepis serdecznie!
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Zupa krem z białej kapusty i białych warzyw, z dodatkiem pieczarek i szczypiorku
Robiliście kiedyś zupę krem ze zwyczajnej białej kapusty? Ja zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni - zapewnia autorka przepisu.
Ta zupa jest mniej aksamitna niż większość kremów jakie jadłam, ale wcale nie mniej smaczna ;-) Smak możesz modyfikować dodatkami - dodaj kawałek ostrej zielonej papryczki, wtedy wyjdzie pikantna, jeśli zamiast wody dodasz słodką śmietankę, wtedy smak będzie łagodniejszy.
Klikając w zdjęcie, znajdziecie wersję z podsmażonymi pieczarkami i garścią posiekanego szczypioru. Która opcję wybierzecie? ;-)

Sznycle z kalarepy i selera
Oto propozycja nie tylko dla wegetarian - myślę, że sznycle z kalarepy i selera posmakują nawet największym mięsożercom.
Sznycle z kalarepy i selera, w chrupiącej panierce to doskonała propozycja na szybki i smaczny obiad. Wystarczy kilkanaście minut, by go przygotować — przekonaj się sam!

Zupa kalafiorowa
Kalafior to jedno z moich ulubionych jesiennych warzyw - można wyczarować z niego wiele ciekawych propozycji, ale moim faworytem wśród kalafiorowych dań jest zupa!
Więc jeśli zastanawiacie się, co przygotować na dzisiejszy obiad, to odpowiedź jest prosta - zupę kalafiorową! ;-)


Zapiekanka ziemniaczana
Oto przepis na zdrową, smaczną i niezwykle sycącą zapiekankę ziemniaczaną z dodatkiem sera i warzyw.
Myślę, że nawet osoby będące na diecie mogą pozwolić sobie na taką pyszną mieszankę smaków ;-) Ja już wiem co przygotuję na dzisiejszy obiad, a ty?

Zupa ziemniaczano-porowa na boczku
Kolejna propozycja na danie, w którym znajdziecie ziemniaki, ale tym razem w towarzystwie pora i boczku - takie smakowe trio jest idealne!
Więc jeżeli lubisz zupy kremowe, to taki jesienny obiad, jest dla ciebie stworzony. Przekonaj się sam ;-)

Surówka z kalarepki i pora
Jedna ze smaczniejszych surówek, jakie ostatnio jadłam - przekonuje autorka przepisu. Chrupiąca kalarepka, por i soczysta gruszka, do tego sos jogurtowy — idealne połączenie.
Taka surówka pasuje do obiadu, ale najczęściej jadam ją samą, bez żadnych dodatków. Czasem dodaję do niej uprażone pestki słonecznika, orzechy włoskie lub rodzynki. Skusisz się? ;-)


Zupa z kalarepy
Kalarepę najczęściej zajadam w formie sałatki lub chrupię surową bez żadnych dodatków. Okazuje się jednak, że jest to warzywo, z którego wyczarować można znacznie więcej pyszności – przekonuje autorka przepisu, Ola.
I przygotowała dla nas pyszną, kremową zupę krem z kalarepy - gwarantuję ci, że nie będziesz mógł się jej oprzeć ;-)
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze