Wielkie zalety małych poziomek
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzePoziomki pospolite owocujÄ… głównie w lipcu, wiÄ™c to ostatni dzwonek, żeby w tym roku jeszcze zdążyć je spróbować. Od lat znane byÅ‚y medycynie ludowej, w której wykorzystywano nie tylko owoce poziomek, ale także ich liÅ›cie. Wydaje mi siÄ™, że powszechnie raczej niewiele wiemy o poziomkach, dlatego powstaÅ‚ ten artykuÅ‚. Mama nadziejÄ™, że dowiecie siÄ™ z niego co nieco o tych malutkich owocach o wielkiej mocy.
Co kryjÄ… w sobie poziomki?
Poziomki rosną głównie dziko na skrajach lasów i na polanach, ale możemy cieszyć się także poziomką w naszych przydomowych ogródkach, jednak należy pamiętać, że wyhodowane poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr.
Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi - garść poziomek pokrywa prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poziomki zawierają także sporo potasu, z tego powodu dobrze jet wprowadzić je do diety osób z nadciśnieniem tętniczym i anemią.
Zawarte w poziomkach antyoksydanty nadają im czerwony kolor, a dla nas są bardzo istotne, gdyż hamują wchłanianie się złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz niwelują namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowo zawarty w nich kwas salicylowy pomaga rozpuścić kamień nazębny.
Dzięki zawartym w poziomkach garbnikom, posiadają one właściwości ściągające, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne, a za sprawą aktywności pektyn usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.
Dlaczego warto jeść poziomki?
Kiedy dopadną nas problemy związane z układem moczowym i pokarmowym możemy sięgać po suszone owoce poziomek, gdyż posiadają one silne właściwości moczopędne i przeciwbiegunkowe.
Fitioterapeuci polecają spożywanie surowych poziomek, a także przetworów z tych owoców w celach profilaktycznych jako środek witaminowo-odżywczy w przypadku miażdżycy, chorób serca, niewydolności krążenia oraz cukrzycy.
Jednak poziomki, podobnie jak truskawki, zawierają związki mogące powodować silne alergie. Więc jeżeli jesteś uczuleniowcem, przez zjedzeniem poziomek zrób próbę – wetrzyj odrobinę owocu za uchem lub w delikatną skórę przedramienia. W wypadku wystąpienia obrzęku lub zaczerwienienia nie jedz ich, gdyż może okazać się, że jesteś na nie uczulony.
Sok z poziomek
Poziomki trzeba przetworzyć zaraz po zebraniu, gdyż są bardzo delikatne, dlatego łatwo ulegają uszkodzeniu, przez co szybko pleśnieją i gorzknieją.
Składniki:
- 1 kg poziomek,
- ½ kg cukru.
Wsyp poziomki do garnka, zasyp je cukrem i ugniataj drewnianą łyżką do chwili aż owoce puszczą sok. Teraz przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na dobę w zacienionym miejscu. Następnego dnia odcedź sok przez sitko o drobnych oczkach, a następnie przelej go do słoiczków.
Pyszne ciasto czekoladowe z poziomkami
Składniki:
- 8 jajek,
- 20 dag czekolady,
- 2 szklanki cukru,
- 10 dag orzechów laskowych,
- 10 dag orzechów arachidowych,
- 20 dag migdałów,
- 3 szklanki śmietany kremówki,
- 3 łyżki bułki tartej,
- 2 szklanki poziomek,
- ½ szklanki cukru pudru,
- tłuszcz do smarowania naczynia.
Formę na ciasto średniej wielkości wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Orzechy i migdały rozdrobnij na mniejsze kawałeczki (np. przy pomocy blendera), a jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.
Posiekaj dosyć grubo czekoladę i dodaj do wcześniej przygotowanej jajecznej masy. Teraz wsyp orzechy oraz migdały i delikatnie wymieszaj całość.
Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 40 min. Kiedy ciasto będzie gotowe wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem nałóż na wierzch ciasta ubitą śmietanę z cukrem pudrem i posyp poziomkami. I pyszne ciasto z poziomkami gotowe. Smacznego! :)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze