Wielkie zalety małych poziomek

Poziomki pospolite owocują głównie w lipcu, więc to ostatni dzwonek, żeby w tym roku jeszcze zdążyć je spróbować. Od lat znane były medycynie ludowej, w której wykorzystywano nie tylko owoce poziomek, ale także ich liście. Wydaje mi się, że powszechnie raczej niewiele wiemy o poziomkach, dlatego powstał ten artykuł. Mama nadzieję, że dowiecie się z niego co nieco o tych malutkich owocach o wielkiej mocy.

Co kryją w sobie poziomki?

Poziomki rosną głównie dziko na skrajach lasów i na polanach, ale możemy cieszyć się także poziomką w naszych przydomowych ogródkach, jednak należy pamiętać, że wyhodowane poziomki oraz ich liście mają o wiele słabsze właściwości lecznicze od ich dzikich sióstr.

Te malutkie owoce zawierają sporą dawkę witaminy C, dlatego pomagają naszemu organizmowi w walce z infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi - garść poziomek pokrywa prawie 100 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Poziomki zawierają także sporo potasu, z tego powodu dobrze jet wprowadzić je do diety osób z nadciśnieniem tętniczym i anemią.

Zawarte w poziomkach antyoksydanty nadają im czerwony kolor, a dla nas są bardzo istotne, gdyż hamują wchłanianie się złego cholesterolu, zwalczają wolne rodniki oraz niwelują namnażanie się komórek nowotworowych. Dodatkowo zawarty w nich kwas salicylowy pomaga rozpuścić kamień nazębny.

Dzięki zawartym w poziomkach garbnikom, posiadają one właściwości ściągające, przeciwzapalne i przeciwkrwotoczne, a za sprawą aktywności pektyn usuwają z organizmu szkodliwe produkty przemiany materii.

Dlaczego warto jeść poziomki?

Kiedy dopadną nas problemy związane z układem moczowym i pokarmowym możemy sięgać po suszone owoce poziomek, gdyż posiadają one silne właściwości moczopędne i przeciwbiegunkowe.

Fitioterapeuci polecają spożywanie surowych poziomek, a także przetworów z tych owoców w celach profilaktycznych jako środek witaminowo-odżywczy w przypadku miażdżycy, chorób serca, niewydolności krążenia oraz cukrzycy.

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

Jednak poziomki, podobnie jak truskawki, zawierają związki mogące powodować silne alergie. Więc jeżeli jesteś uczuleniowcem, przez zjedzeniem poziomek zrób próbę – wetrzyj odrobinę owocu za uchem lub w delikatną skórę przedramienia. W wypadku wystąpienia obrzęku lub zaczerwienienia nie jedz ich, gdyż może okazać się, że jesteś na nie uczulony.

Sok z poziomek

Poziomki trzeba przetworzyć zaraz po zebraniu, gdyż są bardzo delikatne, dlatego łatwo ulegają uszkodzeniu, przez co szybko pleśnieją i gorzknieją.

Składniki:

  • 1 kg poziomek,
  • ½ kg cukru.

Wsyp poziomki do garnka, zasyp je cukrem i ugniataj drewnianą łyżką do chwili aż owoce puszczą sok. Teraz przykryj naczynie pokrywką i pozostaw na dobę w zacienionym miejscu. Następnego dnia odcedź sok przez sitko o drobnych oczkach, a następnie przelej go do słoiczków.

Pyszne ciasto czekoladowe z poziomkami

Składniki:

  • 8 jajek,
  • 20 dag czekolady,
  • 2 szklanki cukru,
  • 10 dag orzechów laskowych,
  • 10 dag orzechów arachidowych,
  • 20 dag migdałów,
  • 3 szklanki śmietany kremówki,
  • 3 łyżki bułki tartej,
  • 2 szklanki poziomek,
  • ½ szklanki cukru pudru,
  • tłuszcz do smarowania naczynia.

Formę na ciasto średniej wielkości wysmaruj tłuszczem i obsyp bułką tartą. Orzechy i migdały rozdrobnij na mniejsze kawałeczki (np. przy pomocy blendera), a jajka ubij z cukrem pudrem na puszystą masę.

Posiekaj dosyć grubo czekoladę i dodaj do wcześniej przygotowanej jajecznej masy. Teraz wsyp orzechy oraz migdały i delikatnie wymieszaj całość.

Ciasto przelej do wysmarowanej tłuszczem formy i wstaw do piekarnika nagrzanego na 180 stopni. Piecz przez 40 min. Kiedy ciasto będzie gotowe wyjmij je z piekarnika i pozostaw do wystygnięcia. Przed podaniem nałóż na wierzch ciasta ubitą śmietanę z cukrem pudrem i posyp poziomkami. I pyszne ciasto z poziomkami gotowe. Smacznego! :)

Przeczytaj także:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę? Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie Truskawka i ananas w jednym? To możliwe! W poszukiwaniu smaku, czyli turystyka kulinarna