Rzodkiewki - chrup na zdrowie

Rzodkiewki, choć małe i niepozorne, są niezwykle cennym źródłem składników odżywczych, które pozytywnie wpływają na stan naszego organizmu. Ich prozdrowotne właściwości doceniali już starożytni Grecy i Egipcjanie, a współczesna fitoterapia zaleca spożywanie rzodkiewek w przypadku niestrawności i braku apetytu. Dowiedz się więcej o właściwościach rzodkiewek i zacznij korzystać z ich dobroczynnych dla zdrowia właściwości, tym bardziej, że sezon na te warzywa trwa w najlepsze – wykorzystaj go.


Co znajdziemy w rzodkiewkach?
Rzodkiewki posiadają bardzo mało kalorii, bo w 100 g znajduje się zaledwie 16 kcal – to naprawdę bardzo niewiele. Warzywa te są polecane w diecie osób cierpiących na nadciśnienie, ponieważ dzięki zawartości sporej ilości potasu (233 mg/100 g), rzodkiewki skutecznie obniżają zbyt wysokie ciśnienie krwi.
Rzodkiewki – na co i dla kogo?
Jeżeli borykasz się z problemami układu pokarmowego lub wątroby – jedz rzodkiewki. Dodatkowo, warzywa te działają żółciopędnie, dlatego należy spożywać je w wypadku braku łaknienia, niestrawności i nadfermentacji jelitowej.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
A czy wiedzieliście, że rzodkiewki działają wykrztuśnie? W związku z tym pomogą złagodzić męczący kaszel. Dodatkowo zawarte w nich składniki odżywcze działają grzybobójczo i bakteriostatycznie. Medycyna naturalna zaleca jedzenie rzodkiewek w przypadku krzywicy, anemii, reumatyzmu, artretyzmu i demineralizacji organizmu.

Natomiast z dala od rzodkiewek powinny trzymać się osoby mające problemy z trzustką, wrzodami i zespołem jelita drażliwego, a cierpiący na kamicę fosforanową powinni ograniczyć spożywanie togo warzywa.
Jeżeli twoje włosy wypadają, a paznokcie łamią się – jedz rzodkiewki, gdyż te warzywa dzięki zawartości związków siarki, przyczyniają się do wzmocnienia włosów i paznokci.
Warto wiedzieć
Najlepsze i najbardziej wartościowe są rzodkiewki zaraz po zerwaniu, a żeby się takimi raczyć wystarczy naprawdę niewiele – jeżeli nie masz ogródka, dobrze nasłoneczniony balkon powinien wystarczyć. W długiej doniczce z żyzną ziemną umieść w trzycentymetrowych odstępach ziarenka. Podlewaj je regularnie, ale nie zbyt obficie, a po ok. 3 tygodniach możesz cieszyć się smakiem samodzielnie wyhodowanych rzodkiewek.

Rzodkiewki są raczej delikatnymi i nietrwałymi warzywami, dlatego można je przechowywać w lodówce do 2 dni. A czy wiedzieliście, że młode liście rzodkiewki także można jeść? Są delikatne w smaku i niezwykle bogate w składniki odżywcze.
Wybierając rzodkiewki należy zwrócić uwagę nie tylko na ich korzeń, ale także na liście. Kiedy są pożółkłe, zrezygnuj z kupna takiego pęczka, gdyż może to świadczyć o dużej zawartości azotanów. Przerośnięte, pękate rzodkiewki także mogą zawierać ten związek w nadmiarze.
Aby dobrze przechowywać rzodkiewki należy pamiętać o trzech zasadach:
- zaraz po kupnie trzeba je dokładnie umyć,
- nie przechowywać ich w szczelnie zamkniętych pojemnikach (niedobór tlenu przyspiesza proces przekształcania azotanów w niebezpieczne dla zdrowia azotyny),
- nie należy przechowywać rzodkiewek w lodówce dłużej niż 2 dni.

Rzodkiewki w kuchni
Rzodkiewki najczęściej jadamy pokrojone na kanapkach, w twarożkach, w sałatkach albo w całości jako zdrową i niskokaloryczną przekąskę. Charakteryzują się dosyć ostrym smakiem, dlatego dla osób o nieco delikatniejszym podniebieniu rada – jedz je razem z jogurtem naturalnym, który zneutralizuje ich ostry smak.
Można także przygotować je na gorąco – świetnie smakują zarówno gotowane, duszone, jak i w postaci zupy lub zawekować i cieszyć się ich smakiem zimą.
Ciekawostka
Parafrazują słowa Benedykta Chmielowskiego – rzodkiewka jaka jest, każdy widzi – ale czy wiecie, że istnieje rzodkiewka arbuzowa? Co prawda smakuje podobnie jak dobrze nam znana rzodkiewka, ale jest nieco delikatniejsza, a jej smak lekko orzechowy. Występuje ona w trzech kolorach: zielonym, fioletowym i różowym. Trzeba przyznać, że wygląda pięknie, prawda? Niestety, jest trudno dostępna w Polsce.


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 4 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze