Smaki dzieciństwa - podpłomyki
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyPamiÄ™tacie ten prawdziwy przysmak dzieciÅ„stwa, jakim byÅ‚y podpÅ‚omyki? Ja pamiÄ™tam baaardzo dobrze i do tej pory za nim tÄ™skniÅ‚am, ale ostatnio, przez zwykÅ‚y przypadek, znalazÅ‚am przepis na podpÅ‚omyki, lecz w zmodyfikowanej wersji, by można byÅ‚o je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpÅ‚omyków prosto z kuchni wÄ™glowej nie da siÄ™ niczym zastÄ…pić, ale jak siÄ™ nie ma, co siÄ™ lubi, to siÄ™ lubi, co siÄ™ ma ;-)
PodpÅ‚omyki — smak mojego dzieciÅ„stwa
Tak, podpÅ‚omyki to jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciÅ„stwa ;-) Kiedy przygotowaÅ‚am ich wersjÄ™ dostosowanÄ… do współczesnych realiów (nie oszukujmy siÄ™ — kuchniÄ™ wÄ™glowÄ… teraz ciężko uÅ›wiadczyć), poczuÅ‚am siÄ™ jakbym znowu miaÅ‚a 6 lat i spÄ™dzaÅ‚a wakacje u dziadków na wsi w ich maÅ‚ej chatce krytej strzechÄ……
Moja babcia byÅ‚a tradycjonalistkÄ… — w każdÄ… niedzielÄ™ przygotowywaÅ‚a ciasto na makaron do rosoÅ‚u. Czasem z siostrÄ… udaÅ‚o nam siÄ™ uszczknąć kawaÅ‚ek ciasta, wtedy gniotÅ‚yÅ›my je w rÄ…czkach i kÅ‚adÅ‚yÅ›my na rozgrzanej kuchni wÄ™glowej (oczywiÅ›cie pod czujnym okiem dziadka).
Oh, jak ja tÄ™skniÄ™ za tym smakiem, za tamtymi beztroskimi wakacjami i tÄ… chatkÄ… z kuchniÄ… wÄ™glowÄ……
Przepis na współczesne podpłomyki
No niestety, kuchni węglowej nie posiadam, ale potrzeba matką wynalazców, prawda? Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników:
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej,
- 160 ml gorÄ…cej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Życzę smacznych wspomnień ;-)
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze