Smaki dzieciństwa - podpłomyki
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Pamiętacie ten prawdziwy przysmak dzieciństwa, jakim były podpłomyki? Ja pamiętam baaardzo dobrze i do tej pory za nim tęskniłam, ale ostatnio, przez zwykły przypadek, znalazłam przepis na podpłomyki, lecz w zmodyfikowanej wersji, by można było je upiec na patelni. Wiem, że tego niezapomnianego smaku podpłomyków prosto z kuchni węglowej nie da się niczym zastąpić, ale jak się nie ma, co się lubi, to się lubi, co się ma ;-)
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/pamie-tasz-ten-smak-9ce8d2969008.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
PodpÅ‚omyki — smak mojego dzieciÅ„stwa
Tak, podpÅ‚omyki to jeden z moich ulubionych przysmaków z dzieciÅ„stwa ;-) Kiedy przygotowaÅ‚am ich wersjÄ™ dostosowanÄ… do współczesnych realiów (nie oszukujmy siÄ™ — kuchniÄ™ wÄ™glowÄ… teraz ciężko uÅ›wiadczyć), poczuÅ‚am siÄ™ jakbym znowu miaÅ‚a 6 lat i spÄ™dzaÅ‚a wakacje u dziadków na wsi w ich maÅ‚ej chatce krytej strzechÄ……
Moja babcia byÅ‚a tradycjonalistkÄ… — w każdÄ… niedzielÄ™ przygotowywaÅ‚a ciasto na makaron do rosoÅ‚u. Czasem z siostrÄ… udaÅ‚o nam siÄ™ uszczknąć kawaÅ‚ek ciasta, wtedy gniotÅ‚yÅ›my je w rÄ…czkach i kÅ‚adÅ‚yÅ›my na rozgrzanej kuchni wÄ™glowej (oczywiÅ›cie pod czujnym okiem dziadka).
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Oh, jak ja tÄ™skniÄ™ za tym smakiem, za tamtymi beztroskimi wakacjami i tÄ… chatkÄ… z kuchniÄ… wÄ™glowÄ……
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Przepis na współczesne podpłomyki
No niestety, kuchni węglowej nie posiadam, ale potrzeba matką wynalazców, prawda? Do zrobienia podpłomyków wystarczy patelnia teflonowa i kilka składników:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
- 2 szklanki mÄ…ki pszennej,
- 160 ml gorÄ…cej wody (najlepiej 5 minut po ugotowaniu),
- 2 łyżki oleju rzepakowego,
- szczypta soli.
Życzę smacznych wspomnień ;-)
Jeszcze więcej smaków dzieciństwa:
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze