Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami

Smaki dzieciństwa... każdy ma swoje ulubione potrawy, które sprawiają, że wspomnienia powracają. Też tak masz, że czujesz zapach swojego ulubionego ciasta i nagle przed oczami staje ci babcia, która zagniata ciasto na swój popisowy wypiek, który przygotowuje specjalnie dla swojego ukochanego wnuczka. Albo gryziesz twardy jak kamień blok czekoladowy i w głowie słyszysz upominający i ciepły głos mamy "Tylko sobie zębów nie połam...". Tak... smaki dzieciństwa... To coś cudownego!

Mój smak dzieciństwa…

Racuszki z jabłkami kojarzą mi się oczywiście z moją babcią. Będąc jeszcze na studiach, kiedy wracałam do rodzinnego domu, moja babunia zawsze przygotowywała dla mnie racuchy.

Zapach smażonych placuszków unosił się już na klatce schodowej, a kiedy otwierałam drzwi, moim oczom ukazywał się obraz babci w fartuszku, układającej usmażone, pulchne racuszki na talerzu. I choć lata studenckie bezpowrotnie minęły, zawsze kiedy odwiedzam babcię, moje ulubione placuszki z jabłkami już na mnie czekają.

Racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem

Przepis na racuszki mojej babci

Podczas ostatniej wizyty u mojej babci (okraszonej oczywiście racuszkami :)) poprosiłam ją o przepis na racuchu z jabłkami. Babcia zgodziła się nawet na to, bym opublikowała jej przepis na swoim blogu, co więcej — bardzo się z tego pomysłu ucieszyła :)

Mam nadzieję, że wasze racuszki będą równie smaczne, jak te mojej babci :). Powodzenia!

Jeszcze jedna rada od babci - żeby racuszki były delikatne, przesiej mąkę przez sitko, a do rozgrzanego oleju, na którym będziesz smażyć placuszki dodaj masło.

Przepis na drożdżowe racuchy z jabłkami

Mam też dla was przepis na drożdżowe racuszki z jabłkami tak na wszelki wypadek, gdyby ktoś nie lubił kefiru i zsiadłego mleka :)

Składniki:

  • ½ kg mąki pszennej,
  • 50 g świeżych drożdży,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki drobnego cukru,
  • jajko,
  • 1 ½ szklanki ciepłego mleka,
  • 3–4 jabłka.
Racuchy z jabłkami posypane cukrem pudrem

Mąkę przesiej i wsyp do dużej miski, dodaj sól i wymieszaj. Na środku zrób wgłębienie i wrzuć do niego rozdrobnione drożdże, zasyp je cukrem i wlej ½ szklanki mleka i odstaw na 15 min. Po tym czasie wbij jeszcze jajko i pozostałą ½ szklanki mleka i całość dokładnie wymieszaj. Ciasto postaw w ciepłym miejscy na 1–2 godz. — niech rośnie.

Kiedy ciasto już wyrośnie, dodaj do niego pokrojone w kosteczkę jabłka - ponownie wymieszaj i odstaw na 15–20 min. Po tym czasie możesz zacząć smażyć racuszki.

Wlej na rozgrzany olej porcję ciasta i smaż, aż racuszki nabiorą złotego koloru. Poukładaj je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Racuszki podaj posypane cukrem pudrem. Gotowe! Smacznego! :)

Sprawdź także:

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne! Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Kiszona kapusta - przepis Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne! Rozgrzewające zupy na jesień Przepis na prostą i smaczną jajecznicę Pomidorowa - królowa polskich zup Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Bułeczki jak u babci - poznaj kilka smakowitych przepisów Chałwa - zrób ją w sam, to wcale nie takie trudne! Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy Niemiecka sałatka ziemniaczana Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian Przepis na tradycyjny podlaski sękacz Domowe masło orzechowe - zrób je sam! Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę Czekoladowe desery - trufle, ciasteczka, torty... Co wybierzesz? Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki? Przepis na klasyczny befsztyk tatarski Naleśniki nie muszą być nudne! Przepis na placki ziemniaczane Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko... Przepis na groszek ptysiowy