Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

Wuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowała. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali się warszawiacy, a dziś kocha je cała Polska. Czy wiesz skąd wzięła się nazwa wuzetki? Nie? Odpowiedź na to pytanie i przepis na kultową wuzetkę znajdziesz poniżej. Zapraszam! :)


Skąd pomysł na wuzetkę?
Niewiele osób wie, że pyszne ciastko z kremem o zagadkowej nazwie wuzetka powstało z okazji… konkursu! Zadanie konkursowe polegało na wymyśleniu nowego ciastka, które mogłoby stać się symbolem Warszawy. Konkurencję wygrała właśnie wuzetka!
Od chwili powstania warszawskiego deseru minęło ponad 60 lat, a jego oryginalna receptura uległa znacznym zmianom, to jednak wuzetka znana jest wszystkim jako miękkie, kakaowe ciasto przełożone pysznym kremem, polane czekoladą i udekorowane charakterystycznym kleksem bitej śmietany.

A skąd pomysł, by tak nazwać ciastko? Hipotez jest kilka. Jedna z nich, chyba najbardziej rozpowszechniona, mówi o tym, że nazwa wuzetki powstała na cześć Trasy Wschód-Zachód, w skrócie W-Z, która w tamtym czasie była jedną z największych inwestycji realizowanych w Polsce. Ale co ma wspólnego ciastko z drogą? Podobno deser ten był podawany w kawiarni przy tej trasie i dlatego jej nazwa przylgnęła do kultowego ciastka.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Według innej teorii nazwę tę po prostu wymyślił cukiernik z Grochowa. Niektórzy uważają też, że nazwa ta wzięła się od skrótu WZK, czyli wypiek z kremem.
Przepis na wuzetkę
Przepis, który znajdziesz poniżej, nie będzie recepturą na "prawdziwą", pierwotną wuzetkę, która wygrała ponad 60 lat temu konkurs cukierniczy. Jak już wspomniałam wcześniej, to kultowe ciasto PRL-u przeszło metamorfozę — początkowo nie było kakaowe, a i bitej śmietany było w nim znacznie mniej. Jednak chciałabym przedstawić wam przepis na wuzetkę, którą znamy w dzisiejszym kształcie.

Jak zapewne zaraz zauważysz, przepis na wuzetkę jest dosyć długi, ale nie martw się, nawet początkujący amator pieczenia poradzi sobie doskonale! Podejmiesz wyznanie? :)
Składniki:
- 7 jajek,
- 2/3 szklanki gorzkiego kakao,
- 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
- szklanka cukru,
- kg zimnej śmietany 36 proc.,
- 1/3 szklanki cukru pudru,
- 2 łyżki (20 g) żelatyny,
- słoiczek (260 g) powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej,
- 6 łyżek masła,
- 6 łyżek mleka,
- 6 łyżek kakao,
- 6 łyżek cukru,
- sok z limonek, likier kokosowy, biały rum (ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi).
Dodatkowo potrzebne ci będą:
- prostokątna forma o wymiarach około 25 x 37 cm,
- papier do pieczenia,
- rękaw cukierniczy z końcówką ok. 1 cm do zrobienia dekoracji z bitej śmietany.

Przygotowanie biszkoptu
Godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wyjmij z lodówki jajka, by zagrzały się do temperatury pokojowej. Wymieszaj kakao z mąką i całość przesiej do dużej miski. Teraz nasmaruj formę do pieczenia masłem i nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu).
Białka ubij tak, by były dobrze spienione, zwiększ obroty miksera i powoli dodawaj po łyżce cukier - nie zapominaj, by cały czas mieszać białka. Kiedy cały cukier wyląduje już w misce, ubijaj jajka do chwili aż piana będzie sztywna i błyszcząca.
Teraz powoli do białek dodawaj żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao z mąką i na minimalnych obrotach miksera połącz wszytko w gładką masę. UWAGA! Mieszaj składniki tylko do chwili dokładnego połączenia się ich, w przeciwnym razie powstałe puszyste ciasto opadnie nam.
Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu ostygnąć.

Po ok. 15 min. biszkopt wyłóż spodem do góry na wyłożoną papierem do pieczenia deskę. Po upływie kilkunastu minut zdejmij formę z ciasta, a kiedy nie będzie już ciepłe, przekrój je w poprzek (dolna część może być trochę grubsza od górnej). Teraz zdejmij wierzchnią część biszkoptu - możesz do tego użyć sztywnej, plastikowej maty lub cienkiej deski, by ciasto nie pękło na pół.
Dolną część blatu skrop 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego. Wymieszaj powidła śliwkowe z 4 łyżkami rumu lub likieru kokosowego i rozsmaruj na biszkopcie.
Przygotowanie bitej śmietany
Dużą miskę, najlepiej metalową wstaw do zamrażalnika lub lodówki na ok. 10 min. Do rondelka lub garnuszka wsyp żelatynę i wymieszaj ją z 6 łyżkami ciepłej wody — odstaw na 10 min. Po tym czasie dodaj 3 łyżki soku z limonki i 3 łyżki likieru kokosowego i podgrzewaj ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA! Żelatyny nie możesz doprowadzić do wrzenia. Całość przelej do innej miseczki i ostudź.

Teraz wyjmij z lodówki miskę, wlej do niej śmietankę 36 proc. i zacznij ją ubijać. Kiedy śmietana zgęstnieje, zacznij dodawać do niej stopniowo po łyżce cukru pudru. Ubitą śmietankę połącz z żelatyną. Najlepiej jeśli na początek będziesz dodawać po łyżce śmietanki do żelatyny i dopiero tak zaprawioną żelatynę możesz dodać do reszty bitej śmietany i wymieszać mikserem.
Gotową bitą śmietanę rozsmaruj na warstwie powideł, a pozostałą część (ok. ¾ szklanki) pozostaw do dekoracji gotowych wuzetek. Teraz zsuń ostrożnie biszkopt na ubitą śmietanę i skrop go 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego.
Przygotowanie polewy
Teraz czas na polewę — po 6 łyżek: masła, mleka, kakao i cukru przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. Polewę wylej na wierzch biszkoptu, wyrównaj i wygładź powierzchnię nożem rozgrzanym w gorącej wodzie, a następnie osuszonym.
Wreszcie przyszedł czas na udekorowanie wuzetki — pozostałą śmietanę włóż do rękawa cukierniczego, a ciasto pokrój na porcje i każdą z nich udekoruj kleksem bitej śmietany.
Ufff… gotowe! :) Wuzetka jest dość wymagającym czasu i pracy ciastem, ale uwierzcie mi, warto ją zrobić samemu — smakuje wyśmienicie! Smacznego! :)
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze