Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy

Wuzetka - chyba nie ma osoby, która chociażby raz jej nie spróbowała. Tym ciastem o tajemniczej nazwie, w latach 40. i 50. zajadali się warszawiacy, a dziś kocha je cała Polska. Czy wiesz skąd wzięła się nazwa wuzetki? Nie? Odpowiedź na to pytanie i przepis na kultową wuzetkę znajdziesz poniżej. Zapraszam! :)

Skąd pomysł na wuzetkę?

Niewiele osób wie, że pyszne ciastko z kremem o zagadkowej nazwie wuzetka powstało z okazji… konkursu! Zadanie konkursowe polegało na wymyśleniu nowego ciastka, które mogłoby stać się symbolem Warszawy. Konkurencję wygrała właśnie wuzetka!

Od chwili powstania warszawskiego deseru minęło ponad 60 lat, a jego oryginalna receptura uległa znacznym zmianom, to jednak wuzetka znana jest wszystkim jako miękkie, kakaowe ciasto przełożone pysznym kremem, polane czekoladą i udekorowane charakterystycznym kleksem bitej śmietany.

A skąd pomysł, by tak nazwać ciastko? Hipotez jest kilka. Jedna z nich, chyba najbardziej rozpowszechniona, mówi o tym, że nazwa wuzetki powstała na cześć Trasy Wschód-Zachód, w skrócie W-Z, która w tamtym czasie była jedną z największych inwestycji realizowanych w Polsce. Ale co ma wspólnego ciastko z drogą? Podobno deser ten był podawany w kawiarni przy tej trasie i dlatego jej nazwa przylgnęła do kultowego ciastka.

Według innej teorii nazwę tę po prostu wymyślił cukiernik z Grochowa. Niektórzy uważają też, że nazwa ta wzięła się od skrótu WZK, czyli wypiek z kremem.

Wuzetka z filiżanką aromatycznej kawy

Przepis na wuzetkę

Przepis, który znajdziesz poniżej, nie będzie recepturą na "prawdziwą", pierwotną wuzetkę, która wygrała ponad 60 lat temu konkurs cukierniczy. Jak już wspomniałam wcześniej, to kultowe ciasto PRL-u przeszło metamorfozę — początkowo nie było kakaowe, a i bitej śmietany było w nim znacznie mniej. Jednak chciałabym przedstawić wam przepis na wuzetkę, którą znamy w dzisiejszym kształcie.

Jak zapewne zaraz zauważysz, przepis na wuzetkę jest dosyć długi, ale nie martw się, nawet początkujący amator pieczenia poradzi sobie doskonale! Podejmiesz wyznanie? :)

Składniki:

  • 7 jajek,
  • 2/3 szklanki gorzkiego kakao,
  • 2/3 szklanki mąki pszennej tortowej,
  • szklanka cukru,
  • kg zimnej śmietany 36 proc.,
  • 1/3 szklanki cukru pudru,
  • 2 łyżki (20 g) żelatyny,
  • słoiczek (260 g) powideł śliwkowych lub marmolady wieloowocowej,
  • 6 łyżek masła,
  • 6 łyżek mleka,
  • 6 łyżek kakao,
  • 6 łyżek cukru,
  • sok z limonek, likier kokosowy, biały rum (ewentualnie czarna herbata jeśli nie używamy alkoholi).

Dodatkowo potrzebne ci będą:

  • prostokątna forma o wymiarach około 25 x 37 cm,
  • papier do pieczenia,
  • rękaw cukierniczy z końcówką ok. 1 cm do zrobienia dekoracji z bitej śmietany.

Przygotowanie biszkoptu

Godzinę przed przystąpieniem do przygotowywania ciasta wyjmij z lodówki jajka, by zagrzały się do temperatury pokojowej. Wymieszaj kakao z mąką i całość przesiej do dużej miski. Teraz nasmaruj formę do pieczenia masłem i nagrzej piekarnik do 170 stopni (góra i dół bez termoobiegu).

Białka ubij tak, by były dobrze spienione, zwiększ obroty miksera i powoli dodawaj po łyżce cukier - nie zapominaj, by cały czas mieszać białka. Kiedy cały cukier wyląduje już w misce, ubijaj jajka do chwili aż piana będzie sztywna i błyszcząca.

Teraz powoli do białek dodawaj żółtka i wszystko dokładnie wymieszaj. Dodaj kakao z mąką i na minimalnych obrotach miksera połącz wszytko w gładką masę. UWAGA! Mieszaj składniki tylko do chwili dokładnego połączenia się ich, w przeciwnym razie powstałe puszyste ciasto opadnie nam.

Wuzetka z filiżanką herbaty

Ciasto wlej do formy, delikatnie wyrównaj powierzchnię i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz przez ok. 30 min. Po tym czasie wyjmij biszkopt z piekarnika i daj mu ostygnąć.

Po ok. 15 min. biszkopt wyłóż spodem do góry na wyłożoną papierem do pieczenia deskę. Po upływie kilkunastu minut zdejmij formę z ciasta, a kiedy nie będzie już ciepłe, przekrój je w poprzek (dolna część może być trochę grubsza od górnej). Teraz zdejmij wierzchnią część biszkoptu - możesz do tego użyć sztywnej, plastikowej maty lub cienkiej deski, by ciasto nie pękło na pół.

Dolną część blatu skrop 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego. Wymieszaj powidła śliwkowe z 4 łyżkami rumu lub likieru kokosowego i rozsmaruj na biszkopcie.

Przygotowanie bitej śmietany

Dużą miskę, najlepiej metalową wstaw do zamrażalnika lub lodówki na ok. 10 min. Do rondelka lub garnuszka wsyp żelatynę i wymieszaj ją z 6 łyżkami ciepłej wody — odstaw na 10 min. Po tym czasie dodaj 3 łyżki soku z limonki i 3 łyżki likieru kokosowego i podgrzewaj ciągle mieszając do chwili rozpuszczenia się żelatyny. UWAGA! Żelatyny nie możesz doprowadzić do wrzenia. Całość przelej do innej miseczki i ostudź.

Teraz wyjmij z lodówki miskę, wlej do niej śmietankę 36 proc. i zacznij ją ubijać. Kiedy śmietana zgęstnieje, zacznij dodawać do niej stopniowo po łyżce cukru pudru. Ubitą śmietankę połącz z żelatyną. Najlepiej jeśli na początek będziesz dodawać po łyżce śmietanki do żelatyny i dopiero tak zaprawioną żelatynę możesz dodać do reszty bitej śmietany i wymieszać mikserem.

Gotową bitą śmietanę rozsmaruj na warstwie powideł, a pozostałą część (ok. ¾ szklanki) pozostaw do dekoracji gotowych wuzetek. Teraz zsuń ostrożnie biszkopt na ubitą śmietanę i skrop go 3 łyżkami soku z limonki i 3 łyżkami likieru kokosowego.

Przygotowanie polewy

Teraz czas na polewę — po 6 łyżek: masła, mleka, kakao i cukru przełóż do rondla i gotuj tylko do rozpuszczenia się masła i cukru. Polewę wylej na wierzch biszkoptu, wyrównaj i wygładź powierzchnię nożem rozgrzanym w gorącej wodzie, a następnie osuszonym.

Wreszcie przyszedł czas na udekorowanie wuzetki — pozostałą śmietanę włóż do rękawa cukierniczego, a ciasto pokrój na porcje i każdą z nich udekoruj kleksem bitej śmietany.

Ufff… gotowe! :) Wuzetka jest dość wymagającym czasu i pracy ciastem, ale uwierzcie mi, warto ją zrobić samemu — smakuje wyśmienicie! Smacznego! :)

Słodkie inspiracje

Zobacz więcej artykułów z serii: Smaki dzieciństwa

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym Jak zrobić pyszną pizzę naleśnikową z szynką? Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku Przepis na szyszki z dmuchanego ryżu Rozgrzewająca czekolada po meksykańsku - przepis idealny na jesień Rozgrzewające napoje - idealne na jesienne wieczory Najlepsze sałatki z makaronem Wiem co zjem - dzień wegetariański Kulinarne hity PRL 12 smacznych pomysłów na dania z kaszą jaglaną Smaki dzieciństwa - puszyste racuchy z jabłkami Kawał dobrego mięsa, czyli golonka na 8 sposobów Racuchy jak u babci. Poznaj przepis na pyszne racuszki z jabłkami Domowe ravioli - przygotuj je sam, to wcale nie takie trudne! Przepis na surówkę z kiszonej kapusty Frytki nie tylko z ziemnaków. Poznaj 9 przepisów na warzywne frytki Kiszona kapusta - przepis Jajko w koszulce - to wcale nie takie trudne! Rozgrzewające zupy na jesień Przepis na prostą i smaczną jajecznicę Pomidorowa - królowa polskich zup Wiem co zjem - weekendowe gotowanie Bułeczki jak u babci - poznaj kilka smakowitych przepisów

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą