Przetwory z warzyw i owoców - przygotuj się do zimy

Przetwory i weki z sezonowych warzyw i owoców to świetny sposób, by w chłodne, zimowe dni posmakować odrobiny lata. Dżemy, marmolady, powidła, marynowane warzywa, sosy... Poznaj 19 smakowitych przepisów na weki i przetwory, które koniecznie wykorzystaj, by dobrze przygotować się do zimy.

Podziel się:

Konfitura z czerwonej cebuli

Nawet najprostsze dania nabiorą zupełnie nowego, wyjątkowego smaku, jeśli tylko zapewnisz im dobre towarzystwo. Moim absolutnym faworytem jako dodatek do różnych potraw jest konfitura z czerwonej cebuli – zachęca Ola, autorka przepisu i współautorka bloga Zajadam.pl.

Konfitura z czerwonej cebuli świetnie komponuje się z wędlinami, różnymi odmianami sera, pieczonymi mięsami i pasztetami. Dzięki niej zwykła kanapka stanie się niezwykła i jeszcze bardziej smaczna! Spróbuj koniecznie

Kalafior kiszony na różowo

Kiszony kalafior na zimę robiłam już nie raz, ale kiedy zobaczyłam przepis Smacznej Pyzy na kalafior kiszony na różowo od razu musiałam go wypróbować!

Piękny, różowy kolor kalafior zawdzięcza buraczkom, które w postaci ćwikły dodaje się do zalewy. Przyznam, że to niezwykły, a zarazem prosty sposób na ciekawą, kolorową sałatkę, która zapewne będzie hitem każdego przyjęcia!

Buraczki z papryką do słoików

Buraczki na zimę — przepyszne, łagodne wydanie z papryką i cebulą, w delikatnej zalewie z octem jabłkowym, po prostu niebo w gębie - przekonuje autorka przepisu.

Według mnie najlepiej smakują jako dodatek do jednego z moich ulubionych i najprostszych dań obiadowych - kotletów mielonych z ziemniaczkami. A ty z czym je podasz? :)

PAPRYKI FASZEROWANE SERKIEM LABNEH W AROMATYCZNYM OLEJU Z ZIOŁAMI

Małe papryczki pomidorowe faszerowane w zalewie? To brzmi pysznie i zapewniam was, że tak też smakuje.

Zalanie bardzo ciepłym olejem surowych papryk spowodowało, że są fajnie chrupiące i z serkiem smakują wybornie. Jak poleżą dłużej w zalewie są wyjątkowo aromatyczne - przekonuje Brenia, autorka przepisu.

Takie małe faszerowane papryczki to świetny pomysł na przekąskę do pracy lub przystawkę podczas przyjęcia. Dasz się skusić? :)

Marynowany ser feta z papryczkami chili

Owszem, marynowany ser feta możesz zrobić o każdej porze roku, ale kiedy przypadkiem wpadłam na ten przepis Doroty nie mogłam się doczekać, kiedy się z wami nim podzielę.

I wreszcie nadarzyła się okazja! Zamarynowany ser jest gotowy do jedzenia po 2–3 dniach i świetnie nadaje się jako przekąska z grzanką, dodatek do sałatek albo do zapiekania - choć pewnie znajdziecie jeszcze wiele ciekawych dań, które można nim urozmaicić - zachęca Dorota.

Pasta paprykowa

Papryka najlepiej smakuje teraz, więc możesz zamknąć jej smak w słoiczku i wykorzystać do zimowego obiadu.

Przepis na paprykową pastę znalazłam na blogu Kuchnia na wzgórzu już rok temu i zastanawiam się dlaczego dopiero teraz dzielę się nim z wami… W każdym razie koniecznie wypróbujcie ten przepis, bo warto!

Ketchup paprykowy

Paprykowy ketchup jest idealny do kanapek, mięs na ciepło i grilla. Jak na ketchup przystało jest lekko słodki i bardzo aromatyczny. Dodatkowo domowy ketchup z papryki jest prosty w wykonaniu i niezbyt czasochłonny - przekonuje Kasia, autorka przepisu.

Taki paprykowy ketchup z pewnością stanowi ciekawe urozmaicenie wielu dań, więc zachęcam do przygotowania, bo naprawdę warto! :)

Sos pomidorowo-paprykowy

Pomidory i papryka to duet idealny - też tak uważasz? To jedno z moich ulubionych połączeń smakowych.

Taki sos jest świetną bazą do zupy pomidorowej, klopsików jaki i do spaghetti - przekonuje autorka przepisu i najczęściej wykorzystuję go do właśnie tych dań — nie tylko zimą :). Polecam i życzę smacznego!

Ajwar

Ajwar to pochodząca z kuchni bałkańskiej lekko pikantna pasta warzywna, przyrządzana z papryki, bakłażanów, czosnku oraz octu i przypraw.

Pasta z warzyw dobrze smakuje zarówno na ciepło jaki i zimno. Sprawdzi się doskonale jako dodatek do pieczonego mięsa, ale jak dla mnie najlepiej smakuje z kromką świeżego chleba. Skusisz się? :)

Suszone pomidory w oliwie z ziołami

W przepisie na suszone pomidory w oliwie z ziołami Agaty, który znalazłam na jej blogu Kulinarne przygody Gatity, znajdziecie oprócz receptury, także rady, co zrobić, żeby suszone pomidory były wyśmienite.

Mnie ten przepis bardzo przypadł do gustu, a wam? :)

Przecier pomidorowy

W naszych przydomowych ogródkach dojrzewają ostatnie pomidory — trzeba wykorzystać je jak najlepiej.

Przecier pomidorowy o gęstej konsystencji zimą posłuży mi do zupy pomidorowej, makaronu czy jako baza do różnych sosów. A jaki jest twój pomysł na przecier pomidorowy? :)

Pikle z cukinii

Zima za pasem, nastał czas przetworów i marynat. Dzisiaj proponuję pikle z cukinii w kolorze żółtym, jako smaczny lekko kwaśno-słodki dodatek do mięsa czy jako sałatkę do obiadu lub kanapki. Zimą ważna jest każda namiastka lata zamknięta w słoiku - przekonuje Bernadeta, autorka przepisu.

No cóż, trudno się z nią nie zgodzić… Zatem nie pozostaje nam nic innego jak przygotować pyszne pikle z cukinii na zimę. Smacznego!

Puree z dyni z rozmarynem

Sam przepis na puree z dyni jest bardzo prosty w wykonaniu, a jego zastosowanie jest tak duże, że warto pokusić się o przygotowanie większej porcji - przekonuje autorka przepisu.

I trudno się z nią nie zgodzić - puree z dyni możesz dodać do ciasta, tarty, wykorzystać jako masę do naleśników, a nawet usmażyć z niego placuszki. Możliwości jest naprawdę wiele — którą wybierzesz? :)

Antonówka na zimę

Nie ma lepszych jabłek do szarlotki niż antonówka – też tak uważacie? :) Nigdy nie wpadłam na pomysł, by zamknąć je w słoiku i wyjąć w sobotnie, grudniowe popołudnie, kiedy o antonówkach możemy tylko pomarzyć i z nich upiec pyszny jabłecznik z kruszonką…

Na szczęście z pomocą przyszła mi Agata i jej blog Kulinarne przygody, na którym znalazłam przepis na antonówkę na zimę. Smacznego!

Dżem dyniowy z jabłkiem, gruszką i cynamonem

Dynia, jabłko i gruszka to trio idealne, a w towarzystwie cynamonu stanowią wyśmienite połączenie!

Dżem dyniowy z jabłkiem i gruszką możesz wykorzystać na wiele sposobów - jako nadzienie do naleśników, rogalików lub po prostu jako dodatek do kromki świeżego chleba z masłem - w takiej postaci smakuje mi najlepiej, a tobie? :)

Pasta grzybowa z kurek i moreli

Kurki i morele to dosyć niecodzienne połączenie, ale w postaci pasty staje się duetem idealnym!

Pasta z grzybów to ciekawy dodatek do pieczywa czy mięs. Można podawać ją na grzankach czy krakersach jako przekąskę, ale świetnie będzie smakowała z soczystym stekiem. Pasta kurkowa pachnie lasem, a w smaku jest mocno grzybowa, słodko-pikantna i pyszna - przekonuje autorka przepisu.

Pasta z grzybów leśnych

Kolejny świetny sposób, by móc cieszyć się smakiem grzybów w zimowe dnie.

Taka grzybowa pasta świetnie sprawdzi się jako smarowidło do pieczywa lub dodatek do mięsa. Możesz posmarować nią np. krakersy i szybka, smaczna przekąska gotowa!

Powidła śliwkowe z czekoladą

Taka czekośliwka nie musi być jedzona tylko w formie kanapek, będzie idealnie pasować także na gofrach czy z naleśnikami – tylko nie dodawajcie wtedy za dużo cukru do ciasta, bo się zasłodzicie – czekośliwka mimo małej ilości cukru jest słodka – przynajmniej dla mnie - przekonuje autorka przepisu.

Powidła śliwkowe z czekoladą to świetny pomysł na śniadania lub słodką przekąskę - dodaj ją do rogalików lub babeczek, a sam będziesz zdziwiony jak szybko znikają z talerza :).

Czosnek marynowany

Czosnek marynowany, to coś co szybko znika z mojej spiżarki. Jest lekko octowy i (podobno) nie smakuje jak czosnek - przekonuje autorka przepisu.

Czosnek, który nie smakuje jak czosnek — musiałam to sprawdzić i… rzeczywiście! Smak marynowanego czosnku jest delikatny, ale mimo wszytko jego charakterystyczna, ostra nutka jest wyczuwalna. Przepis wypróbowałam niejednokrotnie, więc serdecznie wam go polecam!

Także w kategorii Przepisy:

Przepisy na warzywne pasztety - nie tylko dla wegetarian Przepis na tradycyjny podlaski sękacz Domowe masło orzechowe - zrób je sam! Szarlotka króluje jesienią. 16 przepisów na szarlotkę Czekoladowe desery - trufle, ciasteczka, torty... Co wybierzesz? Tatar idealny - jakie mięso wybrać? Jak dobrać dodatki? Przepis na klasyczny befsztyk tatarski Naleśniki nie muszą być nudne! Przepis na placki ziemniaczane Kuchnia meksykańska - burrito, nachos, guacamole i nie tylko... Przepis na groszek ptysiowy Desery z ciasteczkami Oreo Shake - pysznie, zdrowo, kolorowo Francuskie desery 9 pomysłów na smakowite tosty Sałatki w słoiku - smacznie, zdrowo, kolorowo Papryka w 17 smacznych odsłonach Gofry gofrom nierówne Kluchy, kluski, kluseczki... Czekoladowy lukier? Czemu nie! Lukier godny króla Na ostro, czyli dania z papryczkami chili Najpyszniejsze ciasta i desery ze śliwkami Suszymy śliwki w domu

Popularne w tym tygodniu:

Chleb z garnka - sprawdzony przepis Ciasta siostry Anastazji - grzech nie spróbować! Cytryna nie tylko do herbaty - cytrynowe inspiracje Nocna owsianka, czyli błyskawiczne śniadanie, które zrobi się samo Słodka chwila zapomnienia z Nigellą Lawson - 10 najlepszych przepisów na słodkości Kruche i delikatne faworki - lepszych na pewno nie jadłeś! Dietetyczne gołąbki? Tak, to możliwe! Zaproś panią Walewską do swojej kuchni Strogonow w polskim wydaniu Nie czekaj do tłustego czwartku - usmaż serowe oponki już dziś! Karpatka jak u mamy. Poznaj sprawdzony przepis Będzie słodko, czyli czekoladowe inspiracje na desery z Nutellą