Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!

Malinowy obłoczek - co kryje się za tą uroczą nazwą? Oczywiście ciasto, ale nie byle jakie, bo moim zdaniem najlepsze ciasto na świece! Chcesz poznać przepis? Oto on. Smacznego!


Malinowy obłoczek — najlepsze ciasto na świecie!
Malinowy obłoczek ma w sobie wszystko to, co najlepsze ciasto mieć powinno — kruchy spód, dużą ilość malin w malinowej galaretce, kremową masę śmietankową i wieńczącą ciasto chrupiącą bezę z migdałami. Brzmi pysznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! :)
To ciasto zrobi furorę na każdym przyjęciu! Nie tylko pięknie wygląda, ale także wyśmienicie smakuje, a nawet pachnie malinami! Jak dla mnie to idealny deser, by przypomnieć sobie ostatnie słoneczne dni lata.

Malinowy obłoczek nie lubi pośpiechu dlatego najlepiej jest rozbić jego przygotowanie na dwa dni. Wtedy wychodzi idealnie! Najlepiej jeśli bezę upieczesz dzień wcześniej i pozostawisz w piekarniku lub w temperaturze pokojowej i przykrytą ściereczką do następnego dnia.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Przekonałam cię do zrobienia najlepszego ciasta na świcie? Świetnie! Oto przepis!
Przepis na malinowy obłoczek
Od razu ostrzegam — być może to ciasto nie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale jego smak zrekompensuje ci wszytko! Obiecuję. To co, zaczynamy! :)

Aby nie pogubić się w przepisie (jest dość długi) podzieliłam go na 3 części, mam nadzieję, że łatwiej się w nim odnajdziesz :)
Składniki na kruche ciasto:
(Uwaga! Wszystkie składniki powinny być schłodzone)
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego)
- 150 g mąki pszennej,
- 100 g masła.
Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki, a z powstałego ciasta uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.

Przygotuj blachę (23 x 33 cm) - wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i wyłóż nim formę i wyrównaj. Ponownie włóż do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie ponakłuwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 — 200 st. i piecz przez ok. 15 — 20 min.
Galaretka z malinami:
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych),
- 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody),
- 3,5 szklanki gorącej wody.

Galaretki rozpuść w 3,5 szkl. gorącej wody, a następnie przestudź i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią:
- 500 ml śmietany kremówki 36 proc. (schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii.
Wszytskie powyższe składniki umieść w misce i ubij przy pomocy końcówki do ubijania białek. Ubijaj aż otrzymasz gęsty krem — nie dłużej!
Uwaga: składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto.
Beza z migdałami:
- 3 białka o temperaturze pokojowej,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej,
- 40 — 50 g płatków migdałów.

Ubijaj białka co chwilę zwiększając obroty miksera aż otrzymasz sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a otrzymasz błyszczącą i dosyć gęstą piankę. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Teraz czas na pieczenie bezy - formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem i wysmaruj ją masłem oraz wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów.
Bezę piecz przez ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 140 st. Jak powinna wyglądać idealna beza? Musi być wypieczona i lekko popękana. Jeśli zobaczysz, że beza za bardzo rumieni się, skróć czas pieczenia.
Malinowy obłoczek jest już prawie gotowy! Wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę.
Kompletne ciasto włóż do lodówki na 2 godz. Po tym czasie możesz już wyjąć malinowy obłoczek, kroić go i podawać ku uciesze łasuchów. Smacznego! :)
Słodkie inspiracje


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze