Przepis na malinowy obłoczek - lepszego ciasta nigdy nie jadłeś!
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/20x20/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Malinowy obłoczek - co kryje się za tą uroczą nazwą? Oczywiście ciasto, ale nie byle jakie, bo moim zdaniem najlepsze ciasto na świece! Chcesz poznać przepis? Oto on. Smacznego!
![](https://i.wpimg.pl/730x0/m.smaczneblogi.pl/malinowy-oboczek-2d929b18e2cb620.jpg)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Malinowy obÅ‚oczek — najlepsze ciasto na Å›wiecie!
Malinowy obÅ‚oczek ma w sobie wszystko to, co najlepsze ciasto mieć powinno — kruchy spód, dużą ilość malin w malinowej galaretce, kremowÄ… masÄ™ Å›mietankowÄ… i wieÅ„czÄ…cÄ… ciasto chrupiÄ…cÄ… bezÄ™ z migdaÅ‚ami. Brzmi pysznie, prawda? A smakuje jeszcze lepiej! :)
To ciasto zrobi furorę na każdym przyjęciu! Nie tylko pięknie wygląda, ale także wyśmienicie smakuje, a nawet pachnie malinami! Jak dla mnie to idealny deser, by przypomnieć sobie ostatnie słoneczne dni lata.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Malinowy obłoczek nie lubi pośpiechu dlatego najlepiej jest rozbić jego przygotowanie na dwa dni. Wtedy wychodzi idealnie! Najlepiej jeśli bezę upieczesz dzień wcześniej i pozostawisz w piekarniku lub w temperaturze pokojowej i przykrytą ściereczką do następnego dnia.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Przekonałam cię do zrobienia najlepszego ciasta na świcie? Świetnie! Oto przepis!
Przepis na malinowy obłoczek
Od razu ostrzegam — być może to ciasto nie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale jego smak zrekompensuje ci wszytko! ObiecujÄ™. To co, zaczynamy! :)
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Aby nie pogubić się w przepisie (jest dość długi) podzieliłam go na 3 części, mam nadzieję, że łatwiej się w nim odnajdziesz :)
Składniki na kruche ciasto:
(Uwaga! Wszystkie składniki powinny być schłodzone)
- 3 żółtka,
- 30 g cukru pudru,
- pół łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego)
- 150 g mÄ…ki pszennej,
- 100 g masła.
Połącz ze sobą stopniowo wszystkie składniki, a z powstałego ciasta uformuj kulę - spłaszcz ją lekko, owiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na minimum godzinę.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Przygotuj blachę (23 x 33 cm) - wysmaruj ją masłem i wyłóż papierem do pieczenia. Wyjmij z lodówki schłodzone ciasto i wyłóż nim formę i wyrównaj. Ponownie włóż do lodówki na ok. 30 min.
Po tym czasie ponakÅ‚uwaj ciasto widelcem i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 190 — 200 st. i piecz przez ok. 15 — 20 min.
Galaretka z malinami:
- 600 g malin (świeżych lub mrożonych),
- 3 malinowe galaretki (każda na 500 ml wody),
- 3,5 szklanki gorÄ…cej wody.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Galaretki rozpuść w 3,5 szkl. gorącej wody, a następnie przestudź i wymieszaj z malinami. Kiedy galaretka wystygnie, wstaw ją do lodówki i poczekaj aż lekko zgęstnieje. Tężejącą galaretkę wyłóż na kruche ciasto, wyrównaj i ponownie wstaw do lodówki.
Krem śmietankowy z wanilią:
- 500 ml śmietany kremówki 36 proc. (schłodzonej),
- 250 g serka mascarpone (schłodzonego),
- 3 łyżki cukru pudru,
- łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii.
Wszytskie powyższe skÅ‚adniki umieść w misce i ubij przy pomocy koÅ„cówki do ubijania biaÅ‚ek. Ubijaj aż otrzymasz gÄ™sty krem — nie dÅ‚użej!
Uwaga: składniki na krem muszą być chłodzone min. 12 godz. przed rozpoczęciem ubijania kremu. Najlepiej jeśli krem przygotujesz bezpośrednio przed wyłożeniem go na ciasto.
Beza z migdałami:
- 3 białka o temperaturze pokojowej,
- 150 g drobnego cukru do wypieków,
- 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej,
- 40 — 50 g pÅ‚atków migdałów.
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
Ubijaj białka co chwilę zwiększając obroty miksera aż otrzymasz sztywną pianę. Stopniowo dodawaj cukier, a otrzymasz błyszczącą i dosyć gęstą piankę. Pod sam koniec ubijania dodaj mąkę ziemniaczaną.
Teraz czas na pieczenie bezy - formę o wymiarach 23 x 33 cm odwróć do góry dnem i wysmaruj ją masłem oraz wyłóż papierem do pieczenia. Masę bezową rozsmaruj na papierze na wielkość blachy i oprósz ją płatkami migdałów.
Bezę piecz przez ok. 1 godz w piekarniku nagrzanym do 140 st. Jak powinna wyglądać idealna beza? Musi być wypieczona i lekko popękana. Jeśli zobaczysz, że beza za bardzo rumieni się, skróć czas pieczenia.
Malinowy obłoczek jest już prawie gotowy! Wyjmij z lodówki ciasto, wyłóż na galaretkę krem waniliowy i wyrównaj jego powierzchnię, a na nim połóż wystudzoną bezę.
Kompletne ciasto włóż do lodówki na 2 godz. Po tym czasie możesz już wyjąć malinowy obłoczek, kroić go i podawać ku uciesze łasuchów. Smacznego! :)
SÅ‚odkie inspiracje
![](https://i.wpimg.pl/100x0/m.autokult.pl/vnjbcw5keq8ribvkghb0gmh4-6388312.png)
![Karolina Wójciga](https://i.wpimg.pl/128x128/m.smaczneblogi.pl/dsc-02421-ec264e0447f39412d2b9c2.jpg)
Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze