6 pomysłów na bezglutenowe ciasta
Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza rezygnacji ze smacznych deserów - można je przygotować bez użycia tradycyjnej mąki pszennej. Dania niezawierające glutenu stały się wręcz modne, dlatego istnieje już wiele sprawdzonych i smacznych pomysłów dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Wykluczając zboża i produkty, które je zawierają także można przygotować pyszny deser. Poznaj kilka przepisów na bezglutenowe ciasta.
Bezglutenowa tarta z owocami sezonowymi
Czas na na truskawki bezpowrotnie przeminÄ…Å‚ (przynajmniej do przyszÅ‚ego roku :)), a to najczęściej z nimi przygotowujemy tarty, ale zamiast truskawek do tarty możesz dodać każde inne owoce sezonowe, które lubisz — jeżyny, Å›liwki czy brzoskwinie lub morele.
Bezglutenowa tarta z owocami lata to świetny pomysł na deser w upalny dzień - ciasto jest lekkie, a dzięki owocom świeże i orzeźwiające. Wypróbuj koniecznie ten przepis!
Bezglutenowe brownie
Smacznie, czekoladowo i bezglutenowo - te trzy słowa świetnie opisują to ciasto. Brownie idealnie nadaje się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak także jako deser podczas przyjęcia. Spróbujesz? :)
Bezglutenowa szarlotka
Na ten przepis składają się oczywiście jabłka, ale także mieszanka ulubionych bakalii, w tym wypadku migdałów, orzechów, pestek słonecznika i migdałowych płatków, a do tego wszystkiego cynamon, którego nie może zabraknąć w żadnej szarlotce :).
Ciasto jest kruche i zostaÅ‚o przygotowane z mieszanki mÄ…ki gryczanej, jaglanej i niestety — orkiszowej. MÄ…ka orkiszowa należy do produktów zawierajÄ…cych gluten, dlatego trzeba jÄ… zastÄ…pić np. mÄ…kÄ… kukurydzianÄ… albo mÄ…kÄ… z komosy ryżowej lub caÅ‚kiem wykluczyć, zwiÄ™kszajÄ…c tym samym ilość dwóch pozostaÅ‚ych mÄ…cznych skÅ‚adników. Smacznego!
Owoce pod kruszonkÄ… bezglutenowÄ…
Wakacje kojarzą mi się przede wszystkim z malinami i dopóki mamy sezon na te owoce, korzystajmy z niego pełnymi garściami!
Strzałem w dziesiątkę będą maliny i jagody pod kruszonką - smacznie i zdrowo, a przede wszystkim bezglutenowo. Spróbuj koniecznie! :)
Ciasto z porzeczkami i chrupiÄ…cÄ… kruszonkÄ…
Pyszne ciasto bezglutenowe z czarnymi porzeczkami to Å›wietny pomysÅ‚ na deser w upalny dzieÅ„. Porzeczki sprawiÄ…, że ciasto bÄ™dzie orzeźwiajÄ…ce i nie bardzo sÅ‚odkie — czyli idealne! Smacznego!
Bezglutenowe ciasto kasztanowe ze śliwkami
Dzięki zastąpieniu zwykłej mąki pszennej przez zmielone migdały i mało popularną mąkę kasztanową, (którą notabene wytwarza się z jadalnych kasztanów uprawianych w Polsce) to ciasto ze śliwkami staje się niezwykle smaczne i zdrowe.
Mąka kasztanowa ma ciekawy orzechowy posmak i tak też smakuje ciasto z niej przygotowane. Spróbuj koniecznie! :)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze