6 pomysłów na bezglutenowe ciasta
Dieta bezglutenowa wcale nie oznacza rezygnacji ze smacznych deserów - można je przygotować bez użycia tradycyjnej mąki pszennej. Dania niezawierające glutenu stały się wręcz modne, dlatego istnieje już wiele sprawdzonych i smacznych pomysłów dla osób, które nie mogą spożywać glutenu. Wykluczając zboża i produkty, które je zawierają także można przygotować pyszny deser. Poznaj kilka przepisów na bezglutenowe ciasta.

Bezglutenowa tarta z owocami sezonowymi
Czas na na truskawki bezpowrotnie przeminął (przynajmniej do przyszłego roku :)), a to najczęściej z nimi przygotowujemy tarty, ale zamiast truskawek do tarty możesz dodać każde inne owoce sezonowe, które lubisz — jeżyny, śliwki czy brzoskwinie lub morele.
Bezglutenowa tarta z owocami lata to świetny pomysł na deser w upalny dzień - ciasto jest lekkie, a dzięki owocom świeże i orzeźwiające. Wypróbuj koniecznie ten przepis!

Bezglutenowe brownie
Smacznie, czekoladowo i bezglutenowo - te trzy słowa świetnie opisują to ciasto. Brownie idealnie nadaje się jako słodka przekąska do popołudniowej kawy, jak także jako deser podczas przyjęcia. Spróbujesz? :)

Bezglutenowa szarlotka
Na ten przepis składają się oczywiście jabłka, ale także mieszanka ulubionych bakalii, w tym wypadku migdałów, orzechów, pestek słonecznika i migdałowych płatków, a do tego wszystkiego cynamon, którego nie może zabraknąć w żadnej szarlotce :).
Ciasto jest kruche i zostało przygotowane z mieszanki mąki gryczanej, jaglanej i niestety — orkiszowej. Mąka orkiszowa należy do produktów zawierających gluten, dlatego trzeba ją zastąpić np. mąką kukurydzianą albo mąką z komosy ryżowej lub całkiem wykluczyć, zwiększając tym samym ilość dwóch pozostałych mącznych składników. Smacznego!


Ciasto z porzeczkami i chrupiącą kruszonką
Pyszne ciasto bezglutenowe z czarnymi porzeczkami to świetny pomysł na deser w upalny dzień. Porzeczki sprawią, że ciasto będzie orzeźwiające i nie bardzo słodkie — czyli idealne! Smacznego!

Bezglutenowe ciasto kasztanowe ze śliwkami
Dzięki zastąpieniu zwykłej mąki pszennej przez zmielone migdały i mało popularną mąkę kasztanową, (którą notabene wytwarza się z jadalnych kasztanów uprawianych w Polsce) to ciasto ze śliwkami staje się niezwykle smaczne i zdrowe.
Mąka kasztanowa ma ciekawy orzechowy posmak i tak też smakuje ciasto z niej przygotowane. Spróbuj koniecznie! :)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze