Poznaj sekrety udanego lukru

Nie ma nic lepszego do popołudniowej, aromatycznej kawy niż ciacho ze słodkim lukrem - pycha! Od niedawna zaczęłam sama robić lukier, którym polewam wypieki. Do tej pory, kiedy w przepisie widziałam słowo "polewa", od razu sięgałam po te gotowe, które można kupić w sklepie. Teraz wiem jak wiele traciły na tym moje kubki smakowe... Teraz sama przygotowuję lukier, a moje ciasta i ciasteczka wiele na tym zyskały. Chcesz, by twoje wypieki stały się jeszcze lepsze i piękniejsze? Jeśli tak, to poniżej znajdziesz kilka przepisów i rad jak zrobić domowy lukier.


Lukier niejedno ma imię…
Lukier królewski, lukier glazurujący i lukier plastyczny – choć wszystkie ogólnie nazywane są lukrami, to każdy z nich ma swoje przeznaczenie i używany jest w innym celu. Do zdobienia ciasteczek najbardziej popularny jest lukier królewski, glazurą polewamy babki, mazurki i pączki, a lukier plastyczny idealnie nadaje się do tworzenia wspaniałych cukrowych dekoracji.
Lukier królewski
Dlaczego lukier królewski? Jego nazwa została zapożyczona od angielskiego określenia royal icing, którym nazywano materiał cukierniczy wykorzystywany do dekoracji tortów weselnych brytyjskiej rodziny królewskiej.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Zatem, masz ochotę na deser godny króla? Przygotuj swoje ulubione ciasteczka i ozdób je lukrem królewskim – oto przepis:
Lukier cukierniczy (glazura)
To chyba najprostszy lukier, który bardzo często zdobi moje wypieki. Glazurka to idealna propozycja dla wegan lub osób, które nie chcą używać surowych jajek – nie znajdziesz ich w tym przepisie.

Przed zastygnięciem słodkiej glazury możesz posypać ją wiórkami kokosowymi lub czekoladowymi, kandyzowaną skórką pomarańczy albo posiekanymi orzechami. W zależności od płynu, którego użyjesz, możesz otrzymać ciekawe efekty smakowe i zapachowe.
Lukier cukierniczy w najprostszej postaci uzyskasz dodając do cukru pudru wodę, sok z cytryny lub mleko, ale chciałabym pokazać wam przepis na czekoladową glazurę idealną do ozdabiania pączków, ciasteczek i ciast.
Składniki:
- 200 ml śmietanki 30 proc.,
- 100 g kakao,
- 250 g cukru,
- 225 ml wody,
- 50 g miodu,
- 250 g żelatyny + 40 ml wody.
Gotową glazurkę możesz przelać do miseczki, owinąć szczelnie w folię spożywczą i pozostawić do wystygnięcia. Tak zabezpieczoną polewę możesz przechowywać w lodówce i korzystać z niej kiedy tylko przyjdzie ci ochota. Wystarczy, że przed kolejnym użyciem ogrzejesz ją lekko w mikrofali, ponownie przetrzesz przez sito i już możesz polewać nią swoje ulubione ciasto czekoladowe.

Masa cukrowa (lukier plastyczny)
Lukier plastyczny jest świetnym materiałem do lepienia cukrowych figurek, które mogą ozdobić twój tort lub ciasteczka. W cukiernictwie wykorzystywany jest także do ozdabiania i powlekania ciast w stylu angielskim.
Składniki:
- 750–800 g przesianego przez sitko cukru pudru,
- 100 g glukozy (w płynie lub w proszku),
- 4 łyżeczki żelatyny,
- 3 łyżeczki planty
- 30 mil wody (jeśli używasz glukozy w płynie, 70 ml, jeśli w proszku)
- 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego, migdałowego lub z wanilii.

Żelatynę rozpuść w wodzie (jej ilość zależy od wariantu glukozy, który wybierzesz) i pozostaw na 10 min aż napęcznieje. Po tym czasie podgrzewaj ją ciągle mieszając aż do chwili całkowitego rozpuszczenia się jej – tylko uważaj, by nie doprowadzić jej do wrzenia, wówczas straci swoje właściwości żelujące. Dodaj glukozę i plantę – wszystko wymieszaj. Kiedy planta zacznie się topić, zdejmij garnuszek z palnika i pozostaw jego zawartość do wystygnięcia.
Przestudzoną, ale nie stężałą masę umieść w dużej misce, dodaj ekstrakt, stopniowo cukier puder i ucieraj na gładką masę przy pomocy miksera (użyj końcówki do wyrabiania ciasta drożdżowego). Kiedy masa będzie już wystarczająco plastyczna, zwarta i przestanie się kleić, nie dodawaj już do niej więcej cukru pudru.
Powstała masa konsystencją powinna przypominać plastelinę. Jeśli chcesz możesz wykonać z niej różne drobne ozdoby np. kwiatuszki, serduszka, itp. - wszystko zależy od twojej wyobraźni i umiejętności manualnych. Możesz też położyć ją na oprószoną cukrem pudrem stolnicę, rozwałkować na grubość ok. 5 mm i obłożyć nią tort – goście nie uwierzą, że sama przygotowałaś tak wspaniały tort w angielskim stylu :).


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze