Karob - zdrowszy zamiennik kakao

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Przypomina zarówno wyglądem, jak i smakiem kakao, dlatego z powodzeniem może stanowić jego zdrowszy zamiennik. Karob, w przeciwieństwie do bardzo powszechnego kakao nie zawiera wielu niezbyt zdrowych składników, a dodatkowo jest niezwykle wysoko odżywczym produktem. Tak naprawdę posiada same zalety, dlatego warto wprowadzić karob do swojej diety.

Shutterstock

Karob kontra kakao

Przede wszystkim karob jest o 1/3 mniej kaloryczny od czekolady (której głównym składnikiem jest kakao), ma 3 razy więcej wapnia i aż o 7 razy mniej tłuszczu!

Dodatkowo karob, w przeciwieństwie do swojego popularnego konkurenta, czyli kakao, nie zawiera teobrominy i kofeiny - alkaloidów o pobudzającym działaniu. Zatem jeżeli jesteś w ciąży albo borykasz się z nadciśnieniem tętniczym, z powodzeniem zamiast kakao do swojej diety możesz wprowadzić mączkę chleba świętojańskiego, gdyż nie podrażnia ona układu pokarmowego i nie przyczynia się do utraty witamin i minerałów.

Teobromina i kofeina w nadmiernych ilościach mogą być uzależniające oraz powodować alergię, a ze względu na to, że karob ich nie posiada w swoim składzie, takie objawy za jego sprawą wystąpić nie mają prawa.

Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku. Dodatkowo mączka chleba świętojańskiego jest słodszym substytutem kakao, co skutkuje tym, że użyjemy jej mniej do przygotowania dań i deserów.

No cóż… ten pojedynek zdecydowanie wygrywa karob.

Co zawiera karob?

Mączka chleba świętojańskiego zawiera pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo i przeciwdziała wirusom i bakteriom.

Karob zaleca się astmatykom i alergikom, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami. Dodatkowo taniny zawarte w mączce chleba świętojańskiego dobrze wiążą się z toksynami i obniżają poziom rozwoju bakterii, dlatego stosuje się ją w przypadku biegunek.

Karob w kuchni

Karob możesz wykorzystać do przygotowania domowych deserów i różnych wypieków, w których tradycyjnie używamy kakao. Stosując mączkę chleba świętojańskiego użyj jej w takiej samej ilości, jakbyś używał kakao, ale wówczas dodaj do deseru mniej cukru lub innej substancji słodzącej. Karob odznacza się naturalną słodyczą – w przeciwieństwie do kakao, dlatego czasem może się okazać, że dodanie cukru jest zbędne.

Ciasto z karobem i żurawiną

To przepis na bardzo szybki deser, bo przygotowanie ciasta zajmie ci 20 min. (plus czas pieczenia).

Składniki:

  • ¾ szklanki mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki karobu,
  • duży banan (zmiksowany)
  • ¼ szklanki brązowego cukru (opcjonalnie),
  • ½ szklanki oleju,
  • 1/3 szklanki mleka roślinnego,
  • szklanka orzechów włoskich,
  • pół szklanki żurawiny,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżeczka sody.

Na dobry początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. W miseczce utrzyj na gładką masę bananowe puree, olej i brązowy cukier, następnie dodaj mleko i znowu zamieszaj.

Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i dodaj do nich żurawinę i orzechy. Wymieszaj wszystko razem i przełóż powstałą masę do formy (20 x 11 cm) wysmarowanej olejem. Włóż ją do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–35 min. Po tym czasie możesz delektować się pysznym smakiem ciasta karobowego. Będziesz zdziwiony, że smakuje jak czekoladowy wypiek. Smacznego! :)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy

Pokaż wszystkie komentarze

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Wielkie zalety małych poziomek Właściwości poziomek Sekrety kuchni portugalskiej Patison - z czym się to je? Co zawiera w sobie arbuz? Dlaczego warto jeść arbuzy? Lato na talerzu. Warzywa sezonowe Czas na kukurydzę! Dobroczynne właściwości kiwi Dlaczego warto jeść kiwi? Dlaczego warto pić zieloną kawę? Wiśnie - dlaczego warto je jeść? Fenkuł, czyli koper włoski - dlaczego warto go jeść? Z naleśnikiem dookoła świata Jedzmy orzechy! Czerwona herbata parzona na zimno - czemu nie! Dlaczego powinniśmy pić czerwoną herbatę? Najzdrowsza herbata na świecie Porzeczkowy zawrót głowy Niezwykłe dżemy Domowy syrop - nie tylko na kaszel Crumble - błyskawiczny deser z owocami Co zawiera kasza jaglana? Najdziwniejsze owoce na świecie