Karob - zdrowszy zamiennik kakao

Karob to mączka chleba świętojańskiego. Przypomina zarówno wyglądem, jak i smakiem kakao, dlatego z powodzeniem może stanowić jego zdrowszy zamiennik. Karob, w przeciwieństwie do bardzo powszechnego kakao nie zawiera wielu niezbyt zdrowych składników, a dodatkowo jest niezwykle wysoko odżywczym produktem. Tak naprawdę posiada same zalety, dlatego warto wprowadzić karob do swojej diety.

Karob kontra kakao
Przede wszystkim karob jest o 1/3 mniej kaloryczny od czekolady (której głównym składnikiem jest kakao), ma 3 razy więcej wapnia i aż o 7 razy mniej tłuszczu!
Dodatkowo karob, w przeciwieństwie do swojego popularnego konkurenta, czyli kakao, nie zawiera teobrominy i kofeiny - alkaloidów o pobudzającym działaniu. Zatem jeżeli jesteś w ciąży albo borykasz się z nadciśnieniem tętniczym, z powodzeniem zamiast kakao do swojej diety możesz wprowadzić mączkę chleba świętojańskiego, gdyż nie podrażnia ona układu pokarmowego i nie przyczynia się do utraty witamin i minerałów.
Teobromina i kofeina w nadmiernych ilościach mogą być uzależniające oraz powodować alergię, a ze względu na to, że karob ich nie posiada w swoim składzie, takie objawy za jego sprawą wystąpić nie mają prawa.
Karob nie zawiera także kwasu szczawiowego, który jest przyczyną zmniejszenia poziomu wchłanialności wapnia i cynku. Dodatkowo mączka chleba świętojańskiego jest słodszym substytutem kakao, co skutkuje tym, że użyjemy jej mniej do przygotowania dań i deserów.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
No cóż… ten pojedynek zdecydowanie wygrywa karob.
Co zawiera karob?
Mączka chleba świętojańskiego zawiera pokaźną dawkę witaminy A oraz witamin z grupy B, dodatkowo jest cennym źródłem magnezu, potasu, a także błonnika i białka. Karob zawiera również poprawiające trawienie garbniki oraz kwas galusowy, który jest silnym przeciwutleniaczem, dlatego chroni organizm przed wolnymi rodnikami, obniża poziom cholesterolu, działa przeciwbólowo i przeciwdziała wirusom i bakteriom.

Karob zaleca się astmatykom i alergikom, gdyż łagodzi dolegliwości związane z ich chorobami. Dodatkowo taniny zawarte w mączce chleba świętojańskiego dobrze wiążą się z toksynami i obniżają poziom rozwoju bakterii, dlatego stosuje się ją w przypadku biegunek.
Karob w kuchni
Karob możesz wykorzystać do przygotowania domowych deserów i różnych wypieków, w których tradycyjnie używamy kakao. Stosując mączkę chleba świętojańskiego użyj jej w takiej samej ilości, jakbyś używał kakao, ale wówczas dodaj do deseru mniej cukru lub innej substancji słodzącej. Karob odznacza się naturalną słodyczą – w przeciwieństwie do kakao, dlatego czasem może się okazać, że dodanie cukru jest zbędne.
Ciasto z karobem i żurawiną
To przepis na bardzo szybki deser, bo przygotowanie ciasta zajmie ci 20 min. (plus czas pieczenia).

Składniki:
- ¾ szklanki mąki pszennej,
- 1/3 szklanki karobu,
- duży banan (zmiksowany)
- ¼ szklanki brązowego cukru (opcjonalnie),
- ½ szklanki oleju,
- 1/3 szklanki mleka roślinnego,
- szklanka orzechów włoskich,
- pół szklanki żurawiny,
- łyżeczka proszku do pieczenia,
- łyżeczka sody.
Na dobry początek rozgrzej piekarnik do 180 stopni. W misce wymieszaj mąkę, karob, sodę i proszek do pieczenia. W miseczce utrzyj na gładką masę bananowe puree, olej i brązowy cukier, następnie dodaj mleko i znowu zamieszaj.
Zmieszaj ze sobą wszystkie składniki i dodaj do nich żurawinę i orzechy. Wymieszaj wszystko razem i przełóż powstałą masę do formy (20 x 11 cm) wysmarowanej olejem. Włóż ją do rozgrzanego piekarnika i piecz przez 30–35 min. Po tym czasie możesz delektować się pysznym smakiem ciasta karobowego. Będziesz zdziwiony, że smakuje jak czekoladowy wypiek. Smacznego! :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł nie ma jeszcze komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze