Dobra zasmażka to podstwa - poznaj przepis na zasmażkę

Tak, dobra zasmażka to podstawa smacznego kapuśniaku, jak i aromatycznego mięsnego sosu. Bez niej niejedno danie byłoby niekompletne. W prywatnych wiadomościach często pytacie mnie, jak zrobić dobrą zasmażkę i który jej stopień pasuje do danego dania. Ten artykuł jest zbiorową odpowiedzią na wasze pytania. Mam nadzieję, że dzięki niemu wszystkie wasze wątpliwości zostaną rozwiane ;-) Zapraszam do lektury! ;-)

O zasmażce słów kilka

Zasmażka to nic innego jak mąka podsmażona na tłuszczu, którą używamy do zagęszczenia zup, gulaszów i sosów.

Często piszecie, że nie zawsze zasmażka się wam udaje… no cóż, nawet z pozoru banalna zasmażka może przysporzyć problemów, ale spokojnie, po przeczytaniu tego tekstu już zawsze będzie idealna!

Stopnie wysmażenia zasmażki

W zależności od tego, jak długo będziesz smażyć zasmażkę uzyskasz inny kolor/stopień jej wysmażenia.

  • Zasmażka pierwszego stopnia, czyli zasmażka biała - smażymy ją krótko, do pozbycia się smaku surowej mąki. Takiej zasmażki używamy do zagęszczenia jasnych sosów i warzywnych potraw.

  • Zasmażka drugiego stopnia, czyli zasmażka jasnozłota - smażymy ją nieco dłużej, do chwili uzyskania złocistego koloru. Ten rodzaj zasmażki używamy do zagęszczenia zup i sosów.

  • Zasmażka trzeciego stopnia, czyli brązowa - smażymy ją najdłużej, przy czym trzeba uważać, by nie przybrała zbyt ciemnego koloru i nie spaliła się. Taką zasmażką zagęszczamy ciemne sosy.
Sos z zasmażką.

Jakiego tłuszczu użyć do zrobienia zasmażki?

Od długości smażenia zasmażki nie zależy tylko kolor, który otrzymamy, ważne jest także to, jakiego tłuszczu użyjemy.

Im wyższy stopień zasmażki chcemy uzyskać, tym wyższą temperaturę dymienia powinien mieć tłuszcz.

Do jasnych zasmażek możemy użyć masła klarowanego ponieważ smażymy je stosunkowo krótko i nie doprowadzimy w tym czasie tłuszczu do temperatury dymienia. Natomiast do zasmażek jasnozłotych i brązowych lepiej użyć smalcu lub olejów roślinnych o wysokiej temperaturze dymienia.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

To bardzo ważna kwestia, ponieważ kiedy tłuszcz zaczyna się palić zmienia swój smak, a tym samym smak zasmażki, która w konsekwencji zniszczy potrawę, do której zostanie dodana.

Należy pamiętać także, że gorąca, dopiero co zdjęta z ognia zasmażka będzie brązowieć jeszcze przez chwilę.

Jak zrobić zasmażkę.

Jak usmażyć zasmażkę?

Aby zasmażka była udana, oprócz odpowiedniego czasu smażenia i rodzaju tłuszczu, ważne są także proporcje - na jedną łyżkę mąki przypada jedna łyżka tłuszczu.

Na patelni rozgrzej tłuszcz, a następnie dodaj mąkę i energicznie wszystko wymieszaj, by pozbyć się grudek. Zasmażkę smaż do uzyskania oczekiwanego koloru.

Zasmażkę możesz usmażyć na tłuszczu, na którym smażyłeś np. mięso do sosu — tym sposobem twoje danie będzie jeszcze bardziej aromatyczne.

Jak połączyć zasmażkę z daniem?

Aby zasmażka dobrze połączyła się z potrawą, należy pamiętać o tym, że nie lubi ona pośpiechu. Zasmażkę przesyp do miseczki, dodawaj stopniowo sos lub zupę i dokładnie wymieszaj. Dopiero gdy uzyskasz gładką i jednolitą konsystencję, zasmażkę możesz po trochu dodać do potrawy, którą przygotowujesz.

I to już wszystko. Jestem pewna, że od dziś twoja zasmażka będzie idealna! ;-)

Co jeszcze możesz przygotować na obiad:

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca Soczewica - czerwona, zielona czy żółta? Którą wybrać i jak gotować? Co przygotować z soczewicy? Herbata z nutką słodyczy - jak podawać herbatę z konfiturami Sposób na jajko Cebula w roli głównej - przepisy, ciekawostki, porady Cebula już nigdy nie doprowadzi cię do łez! Przepis na napój izotoniczny i energetyczny Co powinien wiedzieć początkujący miłośnik herbaty? Chcesz zostać ekspertem w kuchni? Musisz znać te pojęcia Jak prawidłowo i dobrze zaparzyć herbatę liściastą? Mrozimy owoce i warzywa na zimę Olej - jaki wybrać do smażenia, a jaki do sałatki? Rodzaje makaronów - jak dobrać odpowiedni makaron do potrawy? Domowa kiszona kapusta - jak ją przygotować? Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek TOP 10 polskich superfoods, które warto włączyć do swojej diety Jęczmienna, gryczana, jaglana, bulgur... - krótki przewodnik po kaszach Ziemniaki - jak je wybierać i przechowywać? Podstawowe typy ziemniaków Dynia - właściwości, sposoby przygotowania i najlepsze przepisy Dynia - jak ją pokroić, upiec i ugotować Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć? Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa