Jajko sadzone, w koszulce, na miękko... - sposoby przygotowania jajek
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 3 komentarzeJedno jajko, a tyle możliwoÅ›ci! Jest ich tak wiele, że jajka możemy jeść codzienne pod innÄ… postaciÄ… - jajko sadzone, jajko gotowane na twardo, na miÄ™kko, jajko po benedyktyÅ„sku... Te propozycje nie wyczerpujÄ… dÅ‚ugiej listy pomysłów na przygotowanie jajka. Poznaj wszystkie możliwoÅ›ci i wygoÅ„ nudÄ™ z kuchni :).
Ten artykuł ma 5 stron:
Jajko na twardo
Jajka na twardo to chyba najbardziej klasyczna propozycja podania jajka. W takiej postaci są dodatkiem wielu sałatek i można przygotować z nich jajka faszerowane. Moim faworytem jest jajko ugotowane na twardo i podane na pysznej, kolorowej kanapce.
Jak ugotować jajko na twardo? Wystarczy, że do gotujÄ…cej siÄ™ wody delikatnie wÅ‚ożysz jajka i odczekasz 6–8 min – nie dÅ‚użej, bo po tym czasie kolor żółtka przybiera nieciekawy, szaro-zielony odcieÅ„.
Jeżeli skrócisz ten czas do 5 min, uzyskasz ścięte białko i półpłynne żółtko – tak ugotowane jajko nazywa się mollet, czyli jajko na półtwardo, które świetnie smakuje podane na liściach sałaty z ulubionym sosem.
Praktyczna porada – w garnku, w którym gotujesz jajka, wody powinno możliwie jak najwięcej, by jajka nie były bardzo ściśnięte.
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze