Najpopularniejsze desery bożonarodzeniowe w różnych zakątkach świata

Jakie są najbardziej popularne desery bożonarodzeniowe w Polsce? Bez wahania każdy odpowie - kutia, makowiec, sernik, keks. A jakie słodkości w czasie świąt Bożego Narodzenia jada się na świecie? Oto odpowiedź - poznaj 16 najpopularniejszych świątecznych deserów świata.

Australia

Kiedy zbliżają się święta Bożego Narodzenia, w Polsce z nieba pada śnieg (a przynajmniej powinien), a na drugiej półkuli globu świeci piękne słońce, dlatego w Australii na świątecznych stołach goszczą raczej lekkie desery. Najbardziej popularnym jest pavlova, czyli beza przełożona serkiem mascarpone lub bitą śmietaną z dodatkiem owoców.

Austra

W Austrii nie ma świąt Bożego Narodzenia bez tradycyjnych vanillekipferl, czyli małych kruchych ciasteczek o smaku wanilii i migdałów w kształcie półksiężyca.

Brazylia

Torrija to brazylijska wersja francuskich tostów, które podaje się podczas świąt Bożego Narodzenia, tyle że zamiast syropu klonowego dodaje się do nich korzenne porto.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Chorwacja

Chorwaci specjalnie na święta smażą fritule. To takie minipączki z nutką rumu, dodatkiem skórki cytrynowej i rodzynek, a to wszytko posypane cukrem puderm.

Francja

Bûche de Noël to francuskie ciasto bożonarodzeniowe w bardzo charakterystycznym kształcie, bo ma przypominać pień drzewa. Przypomina trochę nasza roladę — wykonuje się je z biszkoptu i kremu maślanego, a następnie dekoruje świątecznymi figurkami i ozdobami.

Grecja

Ciasteczka melomakarona — bez nich nie ma w Grecji Bożego Narodzenia! Miałam to szczęście spróbować ich podczas zeszłorocznej wigilii — przygotowała je grecka żona mojego brata — były pyszne! Przygotowuje się je z miodu, pomarańczy, orzechów włoskich, cynamonu i alkoholu.

Hiszpania

Tuż przed świętami Bożego Narodzenia w Hiszpanii w sklepach i domach zaczynają gościć turrón — kostki orzechowe, które występują najczęściej w dwóch rodzajach — turrón alicante (twarde) i turrón di jijona (miękkie).

Holandia

Speculaas to cieniutkie, chrupiące ciasteczka, którymi Holendrzy zajadają się przez cały grudzień - od święta Sinterklaasa, czyli św. Mikołaja aż do Bożego Narodzenia. Ten przysmak św. Mikołaja (bo tak też są nazywane te ciasteczka), przypomina nasze pierniczki i przygotowuje się je przy użyciu specjalnych, drewnianych foremek o różnych kształtach.

Islandia

Laufabrauð — to bardzo cienkie ciasto, którego nazwa w tłumaczeniu brzmi "chleb z liści". To tradycyjny, bożonarodzeniowy przysmak w Islandii. W cieście wykrawa się różne wzory, a następnie smaży na tłuszczu.

Irlandia

Irlandczycy podczas świąt Bożego Narodzenia zajadają się deserem o nazwie trifle, czyli przełożonych warstwami owoców, kremu, biszkoptu i galaretki.

Kanada

W Kanadzie święta nie mogą odbyć się bez Chicken Bones, czyli landrynek o pikantnym smaku cynamonu i wypełnionych gorzką czekoladą. Choć te cukierki są bardzo popularne wśród Kanadyjczyków, to ze względu na swój specyficzny smak, posiadają tyle samo przeciwników co zwolenników.

Kolumbia

Arroz con leche to bożonarodzeniowy deser, którym zajadają się Kolumbijczycy. Każda kolumbijska pani domu ma swój niezawodny przepis na ten ryżowy pudding, ale zazwyczaj przygotowuje się go z mleka, przypraw, ryżu i rodzynek.

Niemcy

Lebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Są uznawane za jedne z najlepszych na świecie (ten kto tak uważa, chyba nie jadł pierniczków Kasi ;-)). Są mięciutkie, mocno przyprawione, z wyraźną nutą cytrusów i miodu, delikatnie ciągnące się w środku. Ich największą zaletą jest to, że nie wymagające długiego leżakowania — to świetna wiadomość dla tych, którzy dzień przed wigilią chcą piec pierniczki ;-)

Szwecja

Szwedzi do świąt Bożego Narodzenia zaczynają przygotowania już 13 grudnia, w dniu św. Łucji. W tym dniu pieką też szafranowe bułeczki lussekatter o pięknym złotym kolorze.

Węgry

Podczas świąt makowiec zajada się nie tylko w Polsce - na Węgrzech podaje się beigli — tradycyjny makowiec bożonarodzeniowy.

Wielka Brytania

Mince pies to malutkie babeczki z ciasta w różnych kształtach. Charakteryzuje je nadzienie, które składa się z bardzo gęstej mieszanki bakalii, kandyzowanych owoców, świątecznych przypraw oraz alkoholu.

Przygotuj się z nami do świąt!

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Kulinarne inspiracje:

Potrawy to nie wszystko - czyli jak stylowo nakryć stół wigilijny Śledziowe inspiracje na wigilię Marchewka w roli głównej. Smakowite inspiracje A może dorsz? 10 sprawdzonych pomysłów Jarmarki Bożonarodzeniowe 2016 w Polsce - musisz tam być! Wyniki Konkursu Tort urodzinowy dla WP Parenting Pierniczkowa Lista Przebojów - TOP 10 przepisów na świąteczne pierniczki Rozgrzewający, sycący, aromatyczny... Po prostu gulasz! Tradycyjny smalec z cebulką, jabłkiem i majerankiem Przełam tradycycję - zupa ogórkowa na 3 sposoby Co poszło nie tak? Czyli 15 największych kulinarnych katastrof Cała prawda o musztardzie TOP 10 jesiennych superfoods, które podniosą twoją odporność Jak zrobić owocowe lizaki w domu? Na świętego Marcina dobra gęsina Zimne nóżki - kulinarny hit PRL Konkurs - Tort urodzinowy dla WP Parenting Regulamin konkursu - Tort urodzinowy dla WP Parenting Krem sułtański - przywołaj wspomnień czar Tagliatelle z sosem carbonara z kurkami Cykoria - zaproś ją do swojej kuchni! Risotto na piwie - przepis Kasztany - teraz są najsmaczniejsze! Graty do herbaty