Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no to komu kawki i strucelka?", a makowiec babci Jadzi jest najlepszy na świecie! Nie kruszy się, jest odpowiednio wilgotny, a jak smakuje! Przepis na masę makową podałam wam tydzień temu (przepis tutaj), a teraz czas na przepis na świąteczny makowiec. Zapraszam ;-)

Przepis na świąteczny makowiec

Nie można przygotować makowca bez masy makowej, a na nią przepis znajdziesz klikając tutaj - Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?

Masa makowa gotowa? Teraz czas na ciasto ;-)

Zawijany makowiec na święta

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania,
  • 180 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
  • 150 g roztopionego i przestudzonego masła,
  • 6 żółtek,
  • 21 g drożdży suchych,
  • 6 łyżek cukru,
  • ½ łyżeczki soli,
  • 1 ½ łyżki likieru migdałowego (lub wódki, rumu),
  • ziarenka z 1 laski wanilii.

Suche drożdże wymieszaj z mąką pszenną, a następnie dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie już gotowe uformuj z niego kulę, przełóż już do większego naczynia i przykryj je lnianą ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok. godzinie.

Po tym czasie ciasto drożdżowe podziel na 3 części i po kolei rozwałkuj je na placki grubości ok. 3 mm. Teraz na każdy placek nałóż masę makową, zostawiając 2 cm margines po brzegach. Zwiń ciasto jak roladę, a końce makowców zawiń pod spód.

Makowce przenieś na papier do pieczenia posmarowany olejem i zawiń w niego ciasto dwukrotnie, ale pozostaw centymetr przestrzeni między ciastem a papierem.

Teraz postaw jeszcze surowe makowce na 15–20 min w jakieś ciepłe miejsce, a po tym czasie przełóż je na dużą blachę zostawiając jak najwięcej przestrzeni między makowcami.

Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 35–40 min, aż ciasto nabierze pięknego, brązowego koloru.

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Kiedy makowce są już upieczone, wyjmij je z piekarnika, przetnij papier i wystudź je.

Makowiec na święta

W tym czasie przygotuj lukier, by polać nim jeszcze ciepłe makowce.

Składniki:

  • szklanka cukru pudru,
  • 3–4 łyżki gorącej wody.

Cukier puder wsyp do miseczki i rozetrzyj go z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolej do niego trochę gorącej wody, natomiast jeśli rzadki — dosyp cukier puder.

Polej lukrem makowce i gotowe! Możesz też posypać jeszcze niezastygły lukier orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową.

Jak wam wcześniej pisałam, makowiec według przepisu babci Jadzi na długo zachowuje świeżość, dlatego możesz upiec go nawet dwa dni przed świętami, przykryć lnianą ściereczką i postawić w chłodnym miejscu. Smacznego! ;-)

Coraz bliżej święta…

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Wyśmienite soczyste mięsa na świąteczny obiad Poznaj przepis na "Oczy carycy" - niezwykle smaczne ciasto Karp inaczej - 10 pomysłów na wigilijnego karpia Przepis na tradycyjną wigilijną zupę grzybową Poznaj przepis na kompot z suszonych owoców Na wigilię nie tylko barszcz z uszkami Karp w galarecie - najlepszy przepis i porady, jak sklarać galaretę Kutia - wyjątkowy deser na wyjątkową okazję Lepimy uszka z grzybami do barszczu Czerwony barszcz na zakwasie Jak zrobić najlepszą na świecie rybę po grecku? 10 najlepszych przepisów na szpinak Przepis na tradycyjną wigilijną kapustę z grzybami Masło orzechowe z cynamonem? To musi być pyszne! Poznaj przepis Lepimy wigilijne pierogi i już odliczamy dni do świąt! Ciasto francuskie i co dalej? 10 pomysłów, jak wykorzystać ciasto francuskie Zrób marcepan domowym sposobem Inspiracje na świąteczne słodkości dla małych i nieco większych łasuchów Na śniadanie zdrowe i kolorowe koktajle warzywno-owocowe No to klops! 13 smakowitych pomysłów na klopsy i pulpeciki Czas na bataty! Pieczone, smażone, gotowane - które wybierzesz? 10 najciekawszych pomysłów na dania z tofu Przepis na ziemniaczane purée Tanie danie - paluszki rybne z ziemniaczanym puree i surówką z kiszonej kapusty