Zawijany makowiec - idealny nie tylko od święta

Jakie jest najbardziej świąteczne ciasto? Oczywiście makowiec! ;-) Nie wyobrażam sobie bez niego kolacji wigilijnej - kiedy już wszystkie potrawy zostaną zjedzone, babcia jak co roku zapyta: "no to komu kawki i strucelka?", a makowiec babci Jadzi jest najlepszy na świecie! Nie kruszy się, jest odpowiednio wilgotny, a jak smakuje! Przepis na masę makową podałam wam tydzień temu (przepis tutaj), a teraz czas na przepis na świąteczny makowiec. Zapraszam ;-)


Przepis na świąteczny makowiec
Nie można przygotować makowca bez masy makowej, a na nią przepis znajdziesz klikając tutaj - Pierwszy krok do smacznego makowca. Jak przygotować najlepszą masę makową?
Masa makowa gotowa? Teraz czas na ciasto ;-)
Składniki:
- 3 szklanki mąki pszennej + 3 łyżki do podsypywania,
- 180 ml mleka (w temperaturze pokojowej),
- 150 g roztopionego i przestudzonego masła,
- 6 żółtek,
- 21 g drożdży suchych,
- 6 łyżek cukru,
- ½ łyżeczki soli,
- 1 ½ łyżki likieru migdałowego (lub wódki, rumu),
- ziarenka z 1 laski wanilii.
Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi
Suche drożdże wymieszaj z mąką pszenną, a następnie dodaj pozostałe składniki i zacznij wyrabiać ciasto, a pod koniec dodaj rozpuszczone masło. Kiedy ciasto będzie już gotowe uformuj z niego kulę, przełóż już do większego naczynia i przykryj je lnianą ściereczką, a następnie odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić swoją objętość po ok. godzinie.

Po tym czasie ciasto drożdżowe podziel na 3 części i po kolei rozwałkuj je na placki grubości ok. 3 mm. Teraz na każdy placek nałóż masę makową, zostawiając 2 cm margines po brzegach. Zwiń ciasto jak roladę, a końce makowców zawiń pod spód.
Makowce przenieś na papier do pieczenia posmarowany olejem i zawiń w niego ciasto dwukrotnie, ale pozostaw centymetr przestrzeni między ciastem a papierem.
Teraz postaw jeszcze surowe makowce na 15–20 min w jakieś ciepłe miejsce, a po tym czasie przełóż je na dużą blachę zostawiając jak najwięcej przestrzeni między makowcami.
Blachę wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 st. i piecz przez 35–40 min, aż ciasto nabierze pięknego, brązowego koloru.

Kiedy makowce są już upieczone, wyjmij je z piekarnika, przetnij papier i wystudź je.
W tym czasie przygotuj lukier, by polać nim jeszcze ciepłe makowce.
Składniki:
- szklanka cukru pudru,
- 3–4 łyżki gorącej wody.

Cukier puder wsyp do miseczki i rozetrzyj go z gorącą wodą przy pomocy łyżki. Jeśli lukier będzie zbyt gęsty dolej do niego trochę gorącej wody, natomiast jeśli rzadki — dosyp cukier puder.
Polej lukrem makowce i gotowe! Możesz też posypać jeszcze niezastygły lukier orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową.
Jak wam wcześniej pisałam, makowiec według przepisu babci Jadzi na długo zachowuje świeżość, dlatego możesz upiec go nawet dwa dni przed świętami, przykryć lnianą ściereczką i postawić w chłodnym miejscu. Smacznego! ;-)
Coraz bliżej święta…


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 3 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze