Wyśmienite flaki na 3 sposoby - który wybierzesz?
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 5 komentarzyFlaki. To jedno z najbardziej kontrowersyjnych daÅ„, które niejednokrotnie podzieliÅ‚o rodzinÄ™ przy stole, bowiem, jak mawiaÅ‚ mój dziadek, ludzie dzielÄ… siÄ™ na tych, którzy jedzÄ… flaki, którzy ich nie jedzÄ… i tych, którzy bÄ™dÄ… je jedli, ale jeszcze o tym nie wiedzÄ…. CoÅ› w tym jest... KiedyÅ› byÅ‚am zatwardziaÅ‚Ä… czÅ‚onkiniÄ… trzeciej grupy, a teraz z dumÄ… mogÄ™ powiedzieć, że należę do tej pierwszej i nie wyobrażam sobie imienin u cioci bez zjedzenia chociażby jednego talerza flaczków ;-) Rozumiem jednak, że jeszcze nie każdy dojrzaÅ‚ do tego smaku, wiÄ™c mam dla wam przepisy na flaki aż w trzech wariantach. Który wybierzecie? ;-)
Ten artykuł ma 3 strony:
Zupa z kurczakiem à la flaczki
Składniki:
- ok. 1,30 kg kurczaka (mogą też być same udka)
- 2–3 marchewki,
- pietruszka,
- mały por,
- mały seler,
- opalona cebula,
- pęczek natki pietruszki,
- kilka gałązek lubczyku (lub 2 łyżki suszonego),
- 2 liście laurowe,
- 4 ziarenka ziela angielskiego,
- sól do smaku,
- łyżeczka pieprzu,
- łyżeczka mielonego imbiru,
- 3 łyżeczki majeranku,
- łyżka białego octu winnego lub jabłkowego,
- 2 łyżki mąki pszennej,
- 2–3 Å‚yżki Å›mietany.
Kurczaka opłucz, a warzywa obierz i włóż wszystko do garnka i zalej wodą, tak, by zakryć kurczaka i warzywa. Dodaj sól do smaku, natkę pietruszki, cebulę, liście laurowe, lubczyk, pieprz i ziele angielskie. Wszytko gotuj na niewielkim ogniu przez ok. 2 godz. Po tym czasie z wywaru wyjmij warzywa i mięso, a sam wywar przecedź przez sito.
Zdejmij skórę z kurczaka, a mięso obierz dokładnie do samych kości i pokrój je wzdłuż włókien w drobne paski. Marchewkę zetrzyj na tarce na grubych oczkach. Teraz mięso i marchewkę włóż ponownie do wywaru. Dodaj imbir, majeranek oraz pieprz i sól do smaku.
Wsyp mąkę do szklanki, dodaj śmietanę, wlej chochlę gorącego wywaru i dokładnie wymieszaj, a następnie wlej do zupy i zamieszaj. Teraz dodaj ocet i gotuj wszytko przez 10 min. Dopraw do smaku, a przed podaniem posyp à la flaczki posiekaną natką pietruszki.
Ten artykuł ma 5 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze