Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

Falafele znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnące przyprawami. Zapraszam!

Jak zrobić idealne falafele?

Długo szukałam dobrego przepisu, który oddałby smak falafeli, które jadłam w Izraelu i wreszcie znalazłam! A raczej on znalazł mnie :) Moja redakcyjna koleżanka Kasia przywiozła go specjalnie dla mnie z wycieczki do Libanu. Od razu go wypróbowałam i smak był wyśmienity! A zapach… aromat ziół unosił się w całym domu.

Przygotowanie falafeli jest dziecinnie proste, ale warto znać kilka tricków, by były idealne. Przede wszystkim nie gotujemy ciecierzycy, a tym bardziej nie używamy tej z puszki! To koronna zasada, której trzeba się trzymać, ale kolejna jest równie ważna - cieciorkę mielimy w młynku do mielenia — w żadnym wypadku w blenderze lub malakserze!

Falafel

Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mieląc ciecierzycę w blenderze możemy doprowadzić go do rozsypki, a nawet jeżeli urządzenie jakimś cudem przetrwa, efekt mielenia i tak będzie daleki od ideału

Nierówno rozdrobnione ziarenka ciecierzycy sprawią, że falafele będą gliniaste, twarde, a na dodatek będą się rozpadać. Natomiast odpowiednio zmielona cieciorka z łatwością się klei i to dlatego kotleciki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.

Dużym zaskoczeniem było dla mnie, że na liście składników znalazła się… soda. Dzięki niej falafele są niezwykle delikatne, bo już szczypta sody przyspiesza proces smażenia się kotlecików.

Falafele

Falafele — przepis

Jeżeli znasz już kilka trików jak zrobić idealne falafele, to przyszedł czas aby wprowadzić je w życie. Powodzenia! :)

Zobacz również: Kuchenne pomysły na wyciągnięcie ręki. Poznajcie smaczne blogi

Składniki:

  • 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie.
  • mała cebulka,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
  • łyżeczka mielonego kuminu,
  • ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
  • ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
  • ½ łyżeczki cynamonu,
  • ½ łyżeczki chili,
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
  • łyżeczka soli,
  • olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).

Od razu po usmażeniu układaj falafele na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem. Smacznego! :)

Zobacz więcej artykułów z serii: Kuchnie świata

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Tanie danie - przepis na kurczaka z makaronem w sosie pieczarkowym Pieczemy kasztany w domu Jesienne ciasta z gruszkami Domowe płatki śniadaniowe o smaku kakaowym - zrób je sam! Przepis na zdrową kawę według Otylii Jędrzejczak Czego nie może zabraknąć w twojej kuchni? Jesienne sałatki na ciepło - 9 najlepszych przepisów Jak zrobić jajko po florencku? Bita śmietana - jej sekret tkwi w szczegółach Domowe ptysie jak z cukierni Domowe ptysie - zrób je sam Sałatka, kotlety, pizza, zupa... A to wszystko z orzechami Panierka do kurczaka na 10 smacznych sposobów Przepis na piszingera, czyli wafle przekładane słodką masą Piszinger, czyli kruche wafle przekładane masą TOP 13 obiadowych surówek. Smacznie, zdrowo, kolorowo Orzechowe słodkości, czyli ciasta, ciasteczka i desery z orzechami Jak zrobić sałatkę grecką? Wuzetka - przysmak powojennej Warszawy Darek Kuźniak pokazuje jak zrobić wyjątkową pizzę Kawa z czekoladą i chili - rozgrzewający sposób na jesień Smaki dzieciństwa - kasza manna z sokiem malinowym Jak zrobić pyszną pizzę naleśnikową z szynką? Wiem co zjem - tradycyjnie i po polsku