Falafel. Poznaj przepis na przysmak kuchni arabskiej

Falafele znają chyba wszyscy. Tradycyjnie przygotowuje się je z ciecierzycy. Choć falafele są jedną z ulubionych wegańskich przekąsek, to bardzo często można je spotkać w barach typu fast food na prawie każdej szerokości geograficznej. Jednak falafele, które możemy znaleźć w tanich barach mają mało wspólnego z tymi tradycyjnymi i zrobionymi samodzielnie w domu. Chcesz się przekonać? Poniżej znajdziesz sprawdzony przepis na falafele - smaczne i pachnące przyprawami. Zapraszam!


Jak zrobić idealne falafele?
Długo szukałam dobrego przepisu, który oddałby smak falafeli, które jadłam w Izraelu i wreszcie znalazłam! A raczej on znalazł mnie :) Moja redakcyjna koleżanka Kasia przywiozła go specjalnie dla mnie z wycieczki do Libanu. Od razu go wypróbowałam i smak był wyśmienity! A zapach… aromat ziół unosił się w całym domu.
Przygotowanie falafeli jest dziecinnie proste, ale warto znać kilka tricków, by były idealne. Przede wszystkim nie gotujemy ciecierzycy, a tym bardziej nie używamy tej z puszki! To koronna zasada, której trzeba się trzymać, ale kolejna jest równie ważna - cieciorkę mielimy w młynku do mielenia — w żadnym wypadku w blenderze lub malakserze!
Dlaczego? Przede wszystkim dlatego, że mieląc ciecierzycę w blenderze możemy doprowadzić go do rozsypki, a nawet jeżeli urządzenie jakimś cudem przetrwa, efekt mielenia i tak będzie daleki od ideału…
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Nierówno rozdrobnione ziarenka ciecierzycy sprawią, że falafele będą gliniaste, twarde, a na dodatek będą się rozpadać. Natomiast odpowiednio zmielona cieciorka z łatwością się klei i to dlatego kotleciki są chrupiące na zewnątrz, a miękkie i delikatne w środku.

Dużym zaskoczeniem było dla mnie, że na liście składników znalazła się… soda. Dzięki niej falafele są niezwykle delikatne, bo już szczypta sody przyspiesza proces smażenia się kotlecików.
Falafele — przepis
Jeżeli znasz już kilka trików jak zrobić idealne falafele, to przyszedł czas aby wprowadzić je w życie. Powodzenia! :)

Składniki:
- 300 g suchej ciecierzycy, namoczonej przez noc w zimnej wodzie.
- mała cebulka,
- 2 ząbki czosnku,
- 2 łyżki drobno posiekanej pietruszki,
- 2 łyżki drobno posiekanej kolendry,
- łyżeczka mielonego kuminu,
- ½ łyżeczki mielonych ziaren kolendry,
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu,
- ½ łyżeczki cynamonu,
- ½ łyżeczki chili,
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej,
- łyżeczka soli,
- olej do smażenia (najlepszy będzie rzepakowy lub z pestek winogron).
Od razu po usmażeniu układaj falafele na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podawaj je zaraz po usmażeniu ze świeżymi warzywami, sałatkami lub hummusem. Smacznego! :)


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 7 komentarzy
Pokaż wszystkie komentarze