Poznaj przepis na trufle czekoladowe z... niespodzianką

Trufle chodziły za mną już od kilku tygodni... Jednak nie chciałam ich kupować - postanowiłam, że zrobię je sama, a co! Po przeszukaniu dziesiątek blogów kulinarnych, wreszcie znalazłam idealny przepis dla mnie! Nieznacznie go zmodyfikowałam, by trufle całkowicie spełniły moje oczekiwania i... oto jest - przepis na czekoladowe trufle z alkoholem. Skusisz się? ;-)

O truflach słów kilka

Skąd wzięły się trufle? Istnieje kilka hipotez, a ta najbardziej popularna sprowadza się oczywiście do przypadku (jak to często w sztuce kulinarnej bywa…). Otóż na początku XX w. w kuchni wielkiego francuskiego szefa kuchni, Auguste Escoffier powstały pierwsze trufle.

Jednak to nie Escoffier był autorem pionierskich trufli, lecz jego praktykant. Otóż przez przypadek wlał on śmietankę nie do tego kotła, do którego powinien i trafiła ona zamiast do masy jajecznej do płynnej czekolady. Po ostygnięciu masy okazało się, że z powodzeniem można ją formować w małe kulki! Mistrz obtoczył je w proszku kakaowym i tak powstały pierwsze na świecie trufle.

A dlaczego przypadkowy smakołyk nazwano truflami? Zapewne ze względu na wizualne podobieństwo do grzybów, które też noszą taką nazwę i są równie wykwintnym smakołykiem.

Domowe trufle

Trufle — idealny prezent dla…

Kiedy pierwszy raz przygotowywałam samodzielnie trufle, robiłam to z myślą o sobie ;-) ale gdy formowałam czekoladowe kulki, wpadł mi do głowy pomysł - trufle to świetny prezent imieninowy dla mojej przyjaciółki, która czekoladę uwielbia jak mało kto… Bardzo szybko ten plan wprowadziłam w życie, a już kolejnego dnia solenizantka pałaszowała swój prezent.

Przepis na czekoladowe trufle z whisky

Składniki:

  • 25 g masła,
  • 100 ml śmietany 30 proc.,
  • tabliczka gorzkiej czekolady,
  • tabliczka mlecznej czekolady,
  • łyżka miodu,
  • łyżka whisky (lub innego alkoholu),
  • szczypta gruboziarnistej soli,
  • kakao naturalne,
  • wiórki kokosowe,
  • posiekane orzechy włoskie.

Praktyczna rada: zastygnięta czekolada bardzo szybko rozpuszcza się w dłoniach, dlatego czekoladową masę warto najpierw schładzać w zimnej wodzie, osuszać i bardzo szybko przejść do formowania kuleczek. A najlepiej jeżeli posiadasz specjalną łyżeczkę do robienia kulek z arbuza lub melona - będzie znacznie łatwiej i szybciej :-)

Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy

A ty dla kogo przygotujesz pyszne trufle? ;-)

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Przepisy:

Poznaj 10 przepisów na zupy z różnych stron świata Przepis na chrupiące pieczarki w cieście serowym Tanie danie - przepis na przekąskę idealną. Chrupiące pieczarki w cieście serowym Przepis na mango lassi z dynią Przepis na zupę grzybową z kremową pianką Tanie danie - przepis na makaronową sałatkę curry Przepis na strasznie smaczne dyniowe pierniczki-duszki Przepis na tradycyjną sałatkę jarzynową TOP 9 strasznie pysznych przepisów na halloweenowe przekąski Sałatka jarzynowa - nie taka oczywista jak się wydaje... Poznaj przepis i kilka ciekawostek Przepis na quiche z pieczonej dyni Poznaj przepis na wytrawne babeczki ze szpinakiem Tanie danie - przepis na wytrawne muffinki ze szpinakiem Kasza gryczana w 12 niesamowicie smacznych odsłonach Przepis na pyszną kawę z niespodzianką Smaki dzieciństwa - przepis na kogel-mogel Dziś Światowy Dzień Makaronu! Z tej okazji poznaj przepis na najbardziej makaronowe danie Przepis na wegetariańskie kotleciki z brokuła, ryżu i sera Przepis na koktajl z jabłek, jagód i mięty według Otylii Jędrzejczak Czekoladowe pancakes z mango Tanie danie - przepis na warzywne kotleciki z brokuła, ryżu i sera Przepis na kremową zupę z soczewicy Tanie danie - przepis na pyszny krem z soczewicy Bulion z warzyw - przepis