Domowe masło orzechowe. Jak je zrobić? Jakich składników użyć?

Domowe masło orzechowe to świetny pomysł nie tylko na śniadanie. Jeśli kiedykolwiek czytałeś etykiety na słoikach masła orzechowego, które są dostępne w sklepie, na pewno zauważyłeś, że mogą one zawierać masę niepotrzebnych składników - cukier lub inne środki słodzące, olej palmowy, dodatkową sól i konserwanty... Ale dysponując blenderem możesz przygotowywać domowe masło orzechowe z samych orzechów, bez zbędnych substancji słodzących i konserwantów, a nawet bez soli. Przygotuj samodzielnie domowe masło orzechowe, a już nigdy nie zechcesz kupić go w sklepie.

Masło orzechowe — źródło zdrowia?

Tak! Jak sama nazwa wskazuje, masło orzechowe zrobione jest z orzechów, które przecież zawierają szereg cennych witamin i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. W maśle orzechowym znajdziemy witaminy z grupy B, witaminę A, która wpływa na pracę narządu wzroku oraz prawidłowy rozwój kości, jak także witaminę E, zapewniającą prawidłowy metabolizm.

Masło orzechowe zawiera także niacynę oraz kwas foliowy, które odpowiadają za efektowne funkcjonowanie układu nerwowego i pokarmowego. A czy wiedzieliście, że masło orzechowe jest polecane szczególnie wegetarianom oraz sportowcom, ponieważ zawiera pokaźną dawkę lekkostrawnego białka roślinnego?

Masło orzechowe na kromce świeżego chleba

Masło orzechowe a dieta

Jeżeli starasz się dbać o linię, wbrew powszechnie krążącym mitom, nie powinieneś wykluczać masła orzechowego ze swojej diety. Co więcej - zamiast sięgać po różnego rodzaju niezdrowe przekąski, lepiej przygotuj sobie plasterki jabłka posmarowanego masłem orzechowym. W ten sposób dostarczysz swojemu organizmowi potrzebne mu minerały, witaminy i składniki odżywcze, a o pustych kaloriach i szkodliwych nasyconych tłuszczach możesz zapomnieć!

Masło orzechowe na odchudzanie?

Oczywiście, że tak! Najnowsze badania pokazują, że regularne jedzenie masła orzechowego, może pomóc pozbyć się zbędnych kilogramów. Ale nie popadaj w zbytnią euforię — nie traktuj tej informacji jako zachęty do przejścia na dietę, której podstawą jest masło orzechowe… We wszystkim należy zachować umiar.

Jedząc odpowiednie ilości masła orzechowego, dodatkowo regularnie ćwicząc i spożywając niewielkie posiłki, zauważysz oczekiwane efekty.

Szklanka koktajlu bananowego z masłem orzechowym

Masło orzechowe — z czym je jeść?

Zapewne nie raz widziałeś w amerykańskich filmach, jak wygląda śniadanie ich bohaterów - kromka chleba z masłem orzechowym, miseczka z płatkami i szklanka soku. Taki zestaw bardzo często gości także w realnym życiu przeciętnego Amerykanina. W USA, masło orzechowe jest podstawą nie tylko śniadań, ale także wielu posiłków i deserów.

Masło orzechowe coraz częściej można spotkać także na polskich stołach podczas śniadań i kolacji, a także obiadów - jako składnik sosów.

Masło orzechowe świetnie komponuje się z ciastami, kremami, a także daniami słonymi, słodkimi, jak również pikantnymi i łagodnymi. Dlatego właśnie masło orzechowe stwarza tyle możliwości kulinarnych - jest niezwykle uniwersalne i pasuje w zasadzie do wszystkiego.

Zdrowa przekąska - masło orzechowe na plasterkach świeżego jabłka

Masło orzechowe — jak je zrobić?

Masło orzechowe oczywiście możesz kupić w sklepie, ale czy kiedykolwiek czytałeś jego etykietę? Niebezpieczny olej palmowy, niepotrzebny cukier i zabójcza ilość soli, konserwantów i barwników… Po co to wszystko?

Jeżeli dbasz nie tylko o swoją figurę, ale także zdrowie, powinieneś przygotować samodzielnie domowe masło orzechowe — kiedy je spróbujesz, już nigdy nie kupisz go w sklepie!

Oto przepis na domowe masło orzechowe - smacznego!

Masło orzechowe — ciekawostki

  • W Ameryce ponad 60 proc. wyprodukowanych orzechów ziemnych jest przeznaczonych na produkcję masła orzechowego.

  • W języku angielskim istnieje określenie na fobię przed przyklejeniem się masła orzechowego do podniebienia — ten lęk to arachibutyrophobia
Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Porady kulinarne:

Blanszowanie - co, jak i dlaczego? Blanszuj to dobrze! Czyli jak blanszować różne warzywa Poznaj sztuczki, dzięki którym blanszowane warzywa będą idealne Ciasto drożdżowe - jak upiec i nie zwariować? Placki ziemniaczane bez tajemnic Ciasto drożdżowe zawsze udane? Poznaj praktyczne porady jak je upiec Zdrowe tłuszcze, które warto jeść Źródła zdrowych tłuszczów - poznaj je i ciesz się zdrowiem! Które jabłko wybrać? Kuchenne sztuczki, które ułatwiają gotowanie. Część III Pieczenie? To proste! Wszystko, co powinieneś wiedzieć o mące Co o mące mówi nam jej typ? Poznaj sekrety udanego lukru Kolorowy lukier - zrób to sam! Karmel bez tajemnic Karmel z niespodzianką Rozszyfruj tajemnicze symbole na etykietach Jak zrobić zdrowe zakupy w 5 krokach? Aby ciasto francuskie było zawsze udane... Co zrobić, by zwiększyć apetyt Mam apetyt na... Czyli co zrobić, by znowu chciało się jeść Sztuka parzenia zielonej herbaty Aromatyczne ciasteczka