Domowe ptysie - zrób je sam

Ptysie - kto ich nie lubi? Chyba nie znam osoby, która nie zajadałaby się nimi z uśmiechem na twarzy i bitą śmietaną na nosie :) Jeżeli tak jak ja uwielbiacie ten deser, zachęcam was do przygotowania go samodzielnie w domu - oto przepis na pyszne ptysie z bitą śmietaną. Skusisz się? :)


Przygotowując ciasto ptysiowe, musisz pamiętać o proporcjach - na każde użyte jajko potrzebujesz 12,5 g masła, 32,5 g mąki, 150 ml wody i małą szczyptę soli do smaku.
Kiedy twoje ciasteczka ptysiowe są już upieczone, przełóż je na kratkę, a następnie przekrój na pół. Teraz przyszedł czas na napełnianie ptysiów bitą śmietaną - oto przepis.
Przepis na krem do ptysiów
Składniki:
- ok. 700 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
- sok z połowy cytryny,
- cukier puder do smaku.
Zobacz również: Zapraszamy do otwartej kuchni Michała Molendy
Zimną śmietankę wlej do schłodzonej w lodówce miski (najlepiej metalowej) i ubijaj ją przez kilka minut na dużych obrotach aż zgęstnieje oraz nabierze puszystości. Dodaj sok z cytryny i ok. 3 łyżki cukru pudru — stopniowo! Całość ubijaj jeszcze przez chwilę aż masa uzyska odpowiednią konsystencję. Tylko uważaj, żeby jej nie przebić, bo możesz otrzymać masło.

Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą, gwieździstą końcówką i napełniaj nią dolną część ciastek, a następnie przykryj górną. Ptysie oprósz cukrem pudrem i wstaw na chwilę do lodówki. Jednak nie przechowuj ich dłużej niż godzinę, bo ciasto ptysiowe może rozmięknąć.
Smacznego! :)
Jeszcze więcej słodkości:


Polecane przez autora:
- Jak zrobić domowe masło klarowane?
- Co jadł Harry Potter? Zaczarowane przepisy z Hogwartu. Cz. 1
- Spaghetti marinara, carbonara czy bolognese? Które wybierzesz?
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze