Domowe ptysie - zrób je sam
KAROLINA WÓJCIGA • dawno temu • 2 komentarzePtysie - kto ich nie lubi? Chyba nie znam osoby, która nie zajadaÅ‚aby siÄ™ nimi z uÅ›miechem na twarzy i bitÄ… Å›mietanÄ… na nosie :) Jeżeli tak jak ja uwielbiacie ten deser, zachÄ™cam was do przygotowania go samodzielnie w domu - oto przepis na pyszne ptysie z bitÄ… Å›mietanÄ…. Skusisz siÄ™? :)
Przygotowując ciasto ptysiowe, musisz pamiętać o proporcjach - na każde użyte jajko potrzebujesz 12,5 g masła, 32,5 g mąki, 150 ml wody i małą szczyptę soli do smaku.
Kiedy twoje ciasteczka ptysiowe są już upieczone, przełóż je na kratkę, a następnie przekrój na pół. Teraz przyszedł czas na napełnianie ptysiów bitą śmietaną - oto przepis.
Przepis na krem do ptysiów
Składniki:
- ok. 700 ml śmietany kremówki 30 lub 36 proc.,
- sok z połowy cytryny,
- cukier puder do smaku.
ZimnÄ… Å›mietankÄ™ wlej do schÅ‚odzonej w lodówce miski (najlepiej metalowej) i ubijaj jÄ… przez kilka minut na dużych obrotach aż zgÄ™stnieje oraz nabierze puszystoÅ›ci. Dodaj sok z cytryny i ok. 3 Å‚yżki cukru pudru — stopniowo! CaÅ‚ość ubijaj jeszcze przez chwilÄ™ aż masa uzyska odpowiedniÄ… konsystencjÄ™. Tylko uważaj, żeby jej nie przebić, bo możesz otrzymać masÅ‚o.
Ubitą śmietanę przełóż do rękawa cukierniczego z dużą, gwieździstą końcówką i napełniaj nią dolną część ciastek, a następnie przykryj górną. Ptysie oprósz cukrem pudrem i wstaw na chwilę do lodówki. Jednak nie przechowuj ich dłużej niż godzinę, bo ciasto ptysiowe może rozmięknąć.
Smacznego! :)
Ten artykuł ma 2 komentarze
Pokaż wszystkie komentarze